Τρύφωνα πολύκαρπε,
έλα δω στ'αμπέλι μου
και στο χωραφάκι μου
να φάμε και να πιούμε
Ο Φεβρουάριος ξεκινάει με τα "Συμόγιορτα", δηλαδή τρεις γιορτές που η μία διαδέχεται την άλλη, του Αγίου Τρύφωνα, της Υπαπαντής και του Αγίου Συμεών. Λέγεται, μάλιστα, πως "`Αι-Τρύφωνας τριβ', Υπαπαντή πλαθ' κι ο Συμεών σημνειών'". Σε ορισμένες περιοχές κάθε εργασία ήταν απαγορευμένη για τις μέρες τούτες. Ειδικά για του Αγίου Τρύφωνα, λένε πως τη μέρα εκείνη δεν έκοβαν τίποτα με μαχαίρι, για να μην κόψει το σκουλήκι τις ρίζες των κηπευτικών που θα φύτευαν την άνοιξη στα χωράφια.
Ο `Αγιος Τρύφωνας θεωρείται από το λαό μας ως φύλακας των αμπελιών και προστάτης των αγρών, της βλάστησης και της καλλιέργειας, οπότε οι αγρότες τον τιμούσαν ιδιαιτέρως. Να μην ξεχνάμε κιόλας πως κάποια χρόνια πριν, κάθε οικογένεια στην ύπαιθρο, έφτιαχνε το μοσχοβολιστό κρασάκι της, που θα τη συντρόφευε στις κρύες νύχτες του χειμώνα και στα γλέντια του καλοκαιριού, από τ'αμπέλια του κήπου ή του χωραφιού της. Κι ο `Αγιος Τρύφωνας, πέρα από την εξουσία που του προσδίδεται κατά των τρωκτικών που μαστίζουν στους αγρούς, είναι ο άγιος που παριστάνεται ακόμα και στις εικόνες με το κλαδευτήρι στο χέρι και τον γιορτάζουμε την εποχή που ξεκινάνε τα κλαδέματα, τα τόσο σημαντικά για τη μετέπειτα ανάπτυξη του αμπελιού και την ποιότητα του κρασιού που θα μας προσφέρουν τα τσαμπιά του.
Έτσι και Φέτος γιόρτασε η ομώνυμη εκκλησία της Γέφυρας του Δήμου Χαλκηδόνας. Ο σχετικός εορτασμός. Πραγματοποιιθηκε την Κυριακη 30 Ιανουαριου παρουσία πλήθους πιστών και όχι μόνο. Έγινε κατανάλωση άφθονου κρασιού και μοιραστικέ το κουρμπάνι στον κόσμο, ενώ στη συνέχεια παρά το τσουχτερό κρύο, τη σκυτάλη έλαβαν τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου Γέφυρας « Μέτρες Σωζόπολη» στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι τον Άγιο Τρύφωνα τιμούσαν, με τα ίδια σχεδόν έθιμα, και οι πρόγονοί μας που ήρθαν από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου