Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

25 Νοεμβρίου, Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - Μπορούμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς βία;

Επιμέλεια: Κων/νος Στογιαννάρης
Μέλος της Έ.ΔΗ.Π.Η.Τ Μακεδονίας - Θράκης

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε το 1999 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, μια ημερομηνία αφιερωμένη στη μάχη ενάντια σε ένα φαινόμενο που διαπερνά κοινωνίες και πολιτισμούς, αφήνοντας πίσω του βαθιά τραύματα και ανεξίτηλες ουλές. 25 χρόνια μετά, η μάχη για την εξάλειψη των διακρίσεων και της βίας, την ισότητα και την ισοτιμία των φύλων, είναι πιο αναγκαία από ποτέ. 

Η επιλογή της 25ης Νοεμβρίου δεν είναι τυχαία. Η ημερομηνία αυτή τιμά τη μνήμη των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών ακτιβιστριών από τη Δομινικανή Δημοκρατία, οι οποίες δολοφονήθηκαν στις 25 Νοεμβρίου 1960 από τον δικτάτορα Ραφαέλ Τρούχιλο. Η δολοφονία τους αποτελεί ένα τραγικό παράδειγμα της βίας που μπορούν να υποστούν οι γυναίκες που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, «Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πολιτικό ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μπορεί να πάρει πολλές μορφές: Προπηλακισμοί, φραστικές επιθέσεις, σεξουαλική παρενόχληση, κακοποίηση και γυναικοκτονίες, ο κατάλογος μοιάζει ανεξάντλητος. Για τις γυναίκες δημοσιογράφους, που καλύπτουν ρεπορτάζ σε εμπόλεμες περιοχές, οι κίνδυνοι είναι πολλαπλάσιοι. Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες και τα κορίτσια των άμαχων πληθυσμών, όπως μαρτυρούν τα πολυάριθμα περιστατικά σεξουαλικής βίας και απαγωγών που σημειώνονται παγκοσμίως.

Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, η οποία απαρτίζεται από 40 γυναικείες οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς, έχουν καταγραφεί 11 γυναικοκτονίες από αρχή του έτους Το τίμημα για τις κοινωνίες είναι υψηλό, με το φόβο και την ανασφάλεια να συνεχίζει να κυριαρχεί στον γυναικείο πληθυσμό. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΩΝ, η οποία απαρτίζεται από 40 γυναικείες οργανώσεις, συλλογικότητες και φορείς, έχουν καταγραφεί 11 γυναικοκτονίες από αρχή του έτους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τις 8 Απριλίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, ελήφθησαν 35.150 κλήσεις για ενδοοικογενειακή βία, και, βάσει στοιχείων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, 55.174 γυναίκες προσέφυγαν σε συμβουλευτικές δομές πανελλαδικά από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο φέτος. 

Η ΕΣΗΕΑ και ο δημοσιογραφικός κόσμος έχουν έγκαιρα εστιάσει στο φαινόμενο μέσα από τη δράση «Σπάσε τη σιωπή». Προτρέπουμε τα Μέσα Ενημέρωσης να αποφεύγουν την υπερπροβολή των λεπτομερειών ανάλογων υποθέσεων, καθώς μεταξύ άλλων με αυτό τον τρόπο τα θύματα υποβάλλονται σε επιπρόσθετη ψυχική δοκιμασία.

Οφείλουμε όλοι μας να συνεχίσουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της εγγενούς ισότητας και αξιοπρέπειας των γυναικών. Η καταδίκη της έμφυλης βίας πρέπει να είναι απόλυτη».

Αυτή η ημέρα δεν είναι απλά μια ημερομηνία στο ημερολόγιο. Είναι μια υπενθύμιση ότι η βία κατά των γυναικών είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί την προσοχή όλων μας.

Είναι μια ευκαιρία να: 

  • Ενημερωθούμε: Να κατανοήσουμε τις διάφορες μορφές βίας που βιώνουν οι γυναίκες, από τη σωματική και ψυχολογική κακοποίηση μέχρι τη σεξουαλική παρενόχληση και την οικονομική εξάρτηση. 
  • Ευαισθητοποιηθούμε: Να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της βίας και να μάθουμε πώς να παρέχουμε στήριξη στα θύματα. 
  • Δράσουμε: Να συμμετάσχουμε σε δράσεις που αποσκοπούν στην πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. 
  • Απαιτήσουμε αλλαγή: Να πιέσουμε τις κυβερνήσεις και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να υιοθετήσουν πολιτικές που προωθούν την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη της βίας. 

Γιατί η βία κατά των γυναικών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με: 

  • Παγκόσμια διάσταση: Επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή εκπαίδευσης. 
  • Πολλαπλές επιπτώσεις: Η βία έχει σοβαρές συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία των θυμάτων, στις οικογένειές τους και στην κοινωνία γενικότερα. 
  • Παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. 

Τι μπορούμε να κάνουμε;

  • Να Μιλήσουμε ανοιχτά: Να σπάσουμε τη σιωπή και να καταγγείλουμε κάθε περιστατικό βίας που γίνεται αντιληπτό. 
  • Να Στηρίξουμε τα θύματα: Να προσφέρουμε ένα ακούγοντα αυτί, να πιστέψουμε την ιστορία τους και να τους ενθαρρύνουμε να αναζητήσουν βοήθεια. 
  • Να Εκπαιδεύσουμε τους άλλους: Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την ισότητα των φύλων και να τους διδάξουμε να σέβονται τους άλλους. 
  • Να Συμμετάσχουμε σε οργανώσεις: Να ενταχθούμε σε ομάδες που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των γυναικών και να συμβάλλουμε στις δράσεις τους. 
  • Να επικοινωνήσουμε με τη Γραμμή  SOS 15900 είναι µια υπηρεσία εθνικής εµβέλειας που δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες θύµατα βίας ή σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άµεσα µε ένα φορέα αντιµετώπισης της έµφυλης βίας. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  sos15900@isotita.gr.

Η βία κατά των γυναικών δεν είναι αναπόφευκτη. Είναι ένα πρόβλημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί.

Σε μια νέα ανάρτηση που στέλνει μηνύματα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με την Παγκόσμια ημέρα. Πρόκειται για ένα βίντεο που παρουσιάζει την σκληρή πραγματικότητα που βιώνει μια γυναίκα που κακοποιείται από τον σύντροφο της. 

Ακολουθεί το βίντεο:

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία 2.124 κακοποιημένες γυναίκες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους τηλέφωνο το panic button από τον Μάρτιο του 2023 (όταν τέθηκε σε ισχύ το μέτρο) μέχρι τις 31 Μαΐου 2024. 

Το ίδιο διάστημα οι γυναίκες που κρίθηκαν ως δικαιούχοι του panic button ήταν 6.981 (ωστόσο, δεν επέλεξαν όλες να κάνουν την εγκατάσταση στο κινητό τους για να μπορούν να κάνουν χρήση του).

Panic button - Δέχεσαι βία; Ζήτησε βοήθεια Δείτε το παρακάτω βίντεο::

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου