Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Δήμος Χαλκηδόνος - Κοινότητα Γέφυρας: Τιμητική εκδήλωση και στεφανιοδρομία για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Δάφνινο στεφάνι, σαν εκείνο που μετέφεραν το 1912 οι αθλητές του Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη από τη Γέφυρα, όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την παράδοση της πόλης στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, κατέθεσαν σήμερα στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Χαλκηδόνος Διαμαντής Διαμαντής και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γέφυρας Στέργιος Αποστόλου. 

Προηγήθηκε τιμητική εκδήλωση με επιμνημόσυνη δέηση και σχετικές ομιλίες, στο Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων Γέφυρας προς τιμή της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τον Τουρκικό ζυγό κατά τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους. Στην έπαυλη «Τόψιν», όπου σήμερα στεγάζεται το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων, εκεί όπου από το μεσημέρι της 25ης ως το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου 1912, διαδραματίστηκαν όλα τα κρίσιμα γεγονότα της διαπραγμάτευσης και τελικά της παράδοσης της Θεσσαλονίκης από το Διοικητή του Τουρκικού Στρατού Χασάν Ταχσίν Πασά στον Αρχιστράτηγο του Ελληνικού Στρατού και Διάδοχο του Ελληνικού Θρόνου, Κωνσταντίνο.

Ακολούθησε στεφανιοδρομία από αντιπροσωπεία αθλητών και μαθητών της Κοινότητας της Γέφυρας, που μετέφεραν συμβολικά το στεφάνι μέχρι το χώρο των Μακεδονικών Τάφων Αγίου Αθανασίου, όπου και το παρέδωσαν στον Δήμαρχο Χαλκηδόνος, Σταύρο Αναγνωστόπουλο.

Στην τιμητική εκδήλωση παρευρέθησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γιουτίκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλεων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μαθητές σχολείων και εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου. 

Κάντε Κλικ στις Φωτογραφίες για Μεγέθυνση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου