Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

Στην Ολλανδία οι μαθητές του 20υ Γυμνασίου Χαλκηδόνας (Αδένδρου) στο πλαίσιο του Erasmus+

Tην περασμένη εβδομάδα 25-30 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε η πρώτη κινητικότητα του 2ου Γυμνασίου Χαλκηδόνας στο πλαίσιο του Erasmus+ προγράμματος με τίτλο diScover OUR Cultural hEritage. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με σχολεία της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας. Στόχος του η διερεύνηση της έννοιας της πολιτιστικής κληρονομιάς, η σύνδεσή της με τη καθημερινή ζωή των μαθητών και η διερεύνηση των διαφορών και των ομοιοτήτων των χωρών που συμμετέχουν. Ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2019 και θα “ταξιδέψουμε” μαζί μέχρι τον Αύγουστο του 2021.


Στο πλαίσιο της πρώτης ανταλλαγής μαθητών του προγράμματος 6 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί του 2 ου Γυμνασίου Χαλκηδόνας επισκεφτήκαμε το Zaandam, για να συναντήσουμε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τις άλλες χώρες. Το σχολείο που μας φιλοξένησε ήταν το St. Michaël College, το σχολείο που έχει και την ευθύνη του συντονισμού του όλου προγράμματος. Η υποδοχή που μας περίμενε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οι Ολλανδοί εταίροι μας ανοίξανε τα σπίτια και τις αγκαλιές τους και μας απέδειξαν ότι η φιλοξενία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των Ελλήνων.

Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη πρωτόγνωρες εμπειρίες για όλες και όλους! Γνωριστήκαμε μεταξύ μας, μάθαμε για την βιομηχανική ανάπτυξη και τη διαδικασία αστικοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Zaanstadt, ζωγραφίσαμε ανεμόμυλους, παίξαμε παραδοσιακά ολλανδικά παιχνίδια, περιηγηθήκαμε στα κανάλια του Άμστερνταμ, θαυμάσαμε την Νυχτερινή περίπολο του Rembrandt, δακρύσαμε μέσα στο σπίτι της Άννας Φρανκ, φάγαμε stroopwafels, δημιουργήσαμε συνεργατικές παρουσιάσεις για τις πολιτισμικές διαφορές και ομοιότητες μεταξύ των χωρών μας, δεθήκαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Μάρτιο στη Villanueva de la Serena της Ισπανίας.

Η εβδομάδα αυτή θα μείνει αξέχαστη σε μαθητές και καθηγητές. Για ένα μικρό σχολείο μιας ημιαγροτικής περιοχής, όπως το δικό μας, τέτοιες εμπειρίες πλουτίζουν ανεκτίμητα την καθημερινή μας διδακτική πρακτική, ανοίγοντας ένα παράθυρο στον κόσμο. Είδαμε πολλά, ανταλλάξαμε διδακτικές πρακτικές, ανοίξαμε τα μάτια μας και τις καρδιές μας στους άλλους, γνωρίσαμε τον ολλανδικό πολιτισμό δια ζώσης, μάθαμε Ιστορία και τέχνη μέσα από την εμπειρία και το βίωμα, μα πάνω από όλα κάναμε φιλίες, δημιουργήσαμε δεσμούς και αποδείξαμε ότι η Ευρώπη και η πολιτιστική της κληρονομιά δεν έχουν στεγανά, σύνορα και τείχη. Όλοι είμαστε ίδιοι και συνάμα διαφορετικοί. Μας ενώνουν οι σχέσεις που αναπτύσσουμε μεταξύ μας! Θα κρατήσουμε όλοι στην καρδιά μας ένα μικρό κομμάτι Ολλανδίας να μας συνοδεύει για πάντα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου