Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

ΝΔ: Ηχηρή παρέμβαση Μεϊμαράκη - «’Τζάμπα μαγκιά’ το όχι στο σύνολο των μέτρων»

«Πονοκέφαλο» φέρνει στην ηγεσία της ΝΔ η ηχηρή παρέμβαση του πρώην προέδρου του κόμματος, Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για τη στάση του κόμματος σχετικά με τα μέτρα που θα φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση στο πλαίσιο της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε «τζάμπα μαγκιά» τη στάση όσων υποστηρίζουν ότι θα πουν «όχι» στο σύνολο των νέων μέτρων. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προαναγγείλει ότι το κόμμα δεν θα ψηφίσει κανένα νέο μέτρο.

Πιο αναλυτικά, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Μεϊμαράκης σχολίασε πως πρόκειται για στάση εκ του ασφαλούς με δεδομένο ότι η συμπολίτευση διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όταν ήταν εκείνος πρόεδρος της ΝΔ τον κρίσιμο Σεπτέμβρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε πλειοψηφία και υπήρχε κίνδυνος Grexit σε περίπτωση που δεν έλεγε «ναι» στη συμφωνία. «Τώρα είναι τζάμπα μαγκιά να λες όχι», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η στάση του έχει δικαιωθεί.

Ο κ. Μεϊμαράκης πήρε, όμως, αποστάσεις και από τη γραμμή κατά κάθε συνομιλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε στην εθνική συνεννόηση. Στο πλαίσιο αυτό επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε την πρότασή του για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Ταυτόχρονα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες και δεν δημιουργεί τις συνθήκες για πολιτική συνεννόηση.
Χαρακτήρισε, ακόμη, «άποψη εκ του ασφαλούς» την πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου για αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης από την επικείμενη ψηφοφορία, διότι σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα θα ψηφιστούν με την απλή πλειοψηφία των παρόντων και άρα δεν θα υπάρξει θέμα καταψήφισής τους.

Ο κ. Μεϊμαράκης, επικαλέστηκε μάλιστα την περίοδο που ήταν πρόεδρος της Βουλής: «Κι εγώ στον Σαμαρά τηλεφωνούσα πριν αναλάβει ο Τσίπρας, για να υπάρξει εθνική συνεννόηση. Δεν έχουμε μια περίοδο ευμάρειας, πλούτου και γκλαμουριάς, αλλά είμαστε σε περίοδο κρίσης, φτώχιας, δυστυχίας. Δεν πρέπει να αναζητούμε την εθνική συνεννόηση; Αφού έριξε ο Παπανδρέου τον Καραμανλή και έριξε ο Σαμαράς τον Παπαδήμο, και έριξε ο Τσίπρας τον Σαμαρά και πάει λέγοντας, τι γίνεται τώρα; Εσείς πιστεύετε ότι έχει διαφορά η πολιτική Τσίπρα από την πολιτική Σαμαρά, ή η πολιτική Μητσοτάκη, αν έρθει; Εγώ λοιπόν έλεγα, ‘πάμε παρέα, να καταλάβουν και οι ξένοι ότι μέχρι εδώ είναι, να καταλάβει και ο λαός ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε κάποιοι’».

Ο κ. Μεϊμαράκης, επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη δημιουργίας εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η πολιτική συνεννόηση για αυτόν δεν είναι μία ευκαιριακή άποψη, πολύ περισσότερο, που αυτό έγινε σε άλλες χώρες, οι οποίες και κατάφεραν να βγουν από την κρίση αν και στην Ελλάδα οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν μέτρα μέχρι και μετά το 2020.

ΝΔ: «Αναφερόταν σε παλαιότερες δηλώσεις του Μ. Βορίδη»

Πάντως, από τη ΝΔ επιχείρησαν να υποβαθμίσουν το θέμα με τις δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη, υποστηρίζοντας ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν αναφερόταν στον νυν πρόεδρο, Κ. Μητσοτάκη!

Συγκεκριμένα, πηγές της ΝΔ που επικαλείται το ΑΠΕ, υποστήριξαν ότι οι δηλώσεις του κ. Μεϊμαράκη «αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του».

Από την πλευρά του ο Μ. Βορίδης, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές και την στρατηγική της ΝΔ.

«Το μείζον είναι το 2017 και όχι το 2015 - που μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για την ιστορία - όπου η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας εμμέσως και στις διαρροές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στη δική του διαφωνία με την υπερψήφιση των μέτρων το 2015.

Ο κ. Βορίδης είπε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν σε σχέση με εκείνες του 2015, σημειώνοντας πως «τώρα θα ρίχναμε την κυβέρνηση, καθώς θα οδηγούσε σε αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό, τις εκλογές. Και σε αυτό συμφωνεί ο κ. Μεϊμαράκης».

Ανέφερε τέλος, πως ο ίδιος είχε διαφωνήσει για την υπερψήφιση των μέτρων το 2015 και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμφανίσει την ΝΔ ότι βρίσκεται σε εσωκομματική σύγκρουση.
Πηγή: eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου