Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Χριστούγεννα. Γιορτή αγάπης και χαράς ή μέρες κατάθλιψης και μελαγχολίας;

Του Κων/νου Στογιαννάρη 
Φωτισμένοι δρόμοι, στολίδια στα μαγαζιά, μελωδίες από παντού...πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Μέρες ασφυκτικά γεμάτες από γιορτινές παραστάσεις είναι η γλυκιά αφορμή εκατομμυρίων ανθρώπων που ανυπομονούν να βρεθούν μαζί με τους αγαπημένους τους μακριά από το καθημερινό άγχος, να στολίσουν το σπίτι τους, να ακούσουν τα κάλαντα, να νιώσουν την παιδική προσμονή του Αη Βασίλη.


Γιορτές που υπόσχονται χαρά, ξεκούραση από τους εξοντωτικούς εργασιακούς ρυθμούς αλλά και ελπίδα για αλλαγές στη ζωή μας με τον ερχομό του νέου έτους. 

Χριστούγεννα. Γιορτή της χαράς, της ευημερίας, της αγάπης, της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, αλλά και γιορτή της μελαγχολίας, της μοναξιάς, της λιτότητας, της ανέχειας. Σε δύο ταχύτητες θα κινηθεί και φέτος ο κόσμος αφού η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της συντρίμμια με μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Η καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε είναι σκληρή. Οι απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειας είναι πολλές, και υπερβολικές. Συνέχεια αισθανόμαστε να τρέχουμε προς το τέρμα αλλά να μην τερματίζουμε ποτέ. Όμως συνεχίζουμε οπλισμένη με υπομονή και γερά νεύρα και εναποθέτοντας τις ελπίδες μας στον μέλλον. Πολλά όνειρα σχεδιάζονται για τις μέρες των Χριστουγέννων που έχουν συνδεθεί με τη χαρά. Κάθε ένας από εμάς ότι έχει σαν απωθημένο σκέφτεται ότι θα το πραγματοποιήσει τα Χριστούγεννα.

Όταν έρχονται οι γιορτινές μέρες που με τόση λαχτάρα περιμένουμε, ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι τα όνειρα μας βουλιάζουν. Για τους λίγους, το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι χλιδάτα στολισμένο, για τους πολλούς όμως δεν θα υπάρχουν ούτε ρεβεγιόν ούτε δώρα ούτε καν τα απαραίτητα για μια αξιοπρεπή εορταστική ατμόσφαιρα.

Για κάποιους ανθρώπους τα Χριστούγεννα, και γενικότερα οι γιορτές, αποτελούν μαρτύριο. Τέτοιες μέρες νιώθουν να κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα όπως: λύπη, απαισιοδοξία, αδιαφορία και γενικότερα παρουσιάζουν μια καταθλιπτική διάθεση.

Η κατάθλιψη και η αρνητική διάθεση αυτές τις μέρες μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους όπως για παράδειγμα η μοναξιά, η πεποίθηση πως «πρέπει να περάσω καλά, επειδή είναι γιορτές», η ανεργία τα οικονομικά προβλήματα που δεν επιτρέπουν να περάσει τις γιορτές όπως φαντάζεται ή, γενικότερα, επειδή υπάρχουν προβλήματα που υπήρχαν και κατά τη διάρκεια ολόκληρου του υπολοίπου χρόνου και έχουν μείνει άλυτα.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν την κατάθλιψη των γιορτών με παθητικό τρόπο, όπως είναι το να κάνουν υπομονή να περάσουν οι γιορτές. Κάποιοι άλλοι με το ευφυολόγημα: «λόγω των ημερών», αυξάνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Φυσικά οι τρόποι αυτοί δεν βοηθούν την κατάσταση ούτε λύνουν το πρόβλημα αντίθετος το αυξάνουν. Τι άλλο μπορείτε να κάνετε;

Χριστούγεννα και γιορτές δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξοδευτεί μια ολόκληρη περιουσία για να περάσει κανείς καλά. Μην πιστεύετε πως όσο πιο πολλά ξοδεύει κανείς αυτές τις μέρες, τόσο πιο καλά θα γιορτάσει. Ένα μικρό χριστουγεννιάτικο μπουκέτο από μερικά φύλλα ελάτου και κουκουνάρια είναι αρκετό για να δώσει μια εορταστική ατμόσφαιρα στο χώρο σας. Λίγα κόκκινα κεριά και μερικές γιρλάντες μπορούν να στολίσουν θαυμάσια το τραπέζι σας. Βάλτε τη φαντασία σας να δημιουργήσει και δεν θα χάσετε.

Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει ότι «επειδή είναι γιορτές πρέπει να περάσω καλά». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να περάσετε τις μέρες αυτές μέσα στη θλίψη και στη γκρίνια. Αν, για τους δικούς σας προσωπικούς λόγους, δεν σας εκφράζουν τα Χριστούγεννα και δεν θέλετε να συμμετάσχετε στο γιορτινό κλίμα, κάντε κάτι για εσάς. Απολαύστε τη «μοναξιά» σας κάνοντας πράγματα που θα σας ξεκουράσουν και θα σας ευχαριστήσουν. Έχετε όλο το χρόνο να ασχοληθείτε αποκλειστικά και μόνο με τον εαυτό σας. Χουζουριάστε στο κρεβάτι, δείτε ταινίες, κάνετε αρωματοθεραπείες, διαβάστε, απολαύστε την ησυχία, κάνετε ένα ταξίδι κ.λπ.

Συχνά κάποιοι άνθρωποι νιώθουν μελαγχολία αυτές τις μέρες καθώς θυμούνται πως περάσανε κάποιες άλλες γιορτές με ανθρώπους που τώρα δεν είναι κοντά τους. Η νοσταλγία και η αναπόληση δεν βοηθούν και δεν αλλάζουν την κατάσταση. Αν νιώθετε έτσι κοιτάξτε προσεκτικότερα το σήμερα. Και τώρα υπάρχουν κάποιοι γύρω σας που σας αγαπάνε και σας νοιάζονται. Αναζητήστε τους και εκφράστε τους την αγάπη σας.

Μην αφήνετε τα προβλήματα να καθορίζουν τη διάθεση σας. Λύστε τα άμεσα ή σταματήστε να τα σκέφτεστε αυτές τις μέρες και βάλτε ως πρώτο στόχο να τα αντιμετωπίσετε αμέσως μετά τις γιορτές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου