Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

3o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ρομποτικής στη Θεσσαλονίκη 10 & 11-12-2016

Tο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στο NOESIS και την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016 στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπ. Παιδείας και της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων. Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Στη διοργάνωση συμμετέχουν επίσης Σχολικοί Σύμβουλοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Φέτος, όπως και πέρυσι, το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής έχει και Ευρωπαϊκή διάσταση, μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ "Our School, My Future - ESL project" για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, το οποίο υλοποιήθηκε από το Πειραματικό Γυμνάσιο Παν. Μακεδονίας ως συντονιστικός φορέας. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Όμιλος Ρομποτικής τον Νοέμβριο του 2015, στον οποίο ήδη συμμετέχουν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Τουρκία. Έτσι, οι ομάδες ρομποτικής αυτών των χωρών θα συμμετάσχουν, όπως και πέρυσι, στο 3ο ΜΦΡ με κατασκευές τους, που θα παρουσιάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία των δύο προηγούμενων Μαθητικών Φεστιβάλ Ρομποτικής, φέτος το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής φιλοξενείται στο NOESIS και οι συμμετοχές του έχουν αυξηθεί θεαματικά, τόσο σε αριθμό όσο και σε γεωγραφική έκταση. Συγκεκριμένα στο 3ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής συμμετέχουν συνολικά 60 ομάδες από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, των Λαγυνών και της Χαλάστρας, αλλά και των Γιαννιτσών, των Σερρών, της Καβάλας, του Κιλκίς, των Γρεβενών, της Εύβοιας και τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών. Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής έχει διαγωνιστικό και εκθεσιακό χαρακτήρα (που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση). Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας NOESIS το Σάββατο 10/12/2016, ενώ το εκθεσιακό μέρος θα διεξαχθεί στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης-Συκεών (Βενιζέλου 125, Νεάπολη), την Κυριακή 11/12/2016. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν, να αλληλεπιδράσουν, να γνωριστούν, να συναγωνιστούν και τελικά να δημιουργήσουν και να προβάλουν τις ιδέες και τη δημιουργικότητα τους στον τομέα της ρομποτικής, μέσα σε ένα κλίμα άμιλλας και χαράς, χωρίς διακρίσεις.

Στο εκθεσιακό μέρος του 3ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής έχουν υποβληθεί ιδιαίτερα καινοτόμες και κοινωνικά «ευαίσθητες» ιδέες, οι οποίες είναι προσανατολίζονται στην βελτίωση της ασφάλειας και της ζωής μας, όπως: ρομποτικά συστήματα για τη μετάδοση κίνησης σε "νεκρό" άνω άκρο, ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που μαθαίνουν μόνα τους να κάνουν διαλογή αποσκευών ώστε να είναι πιο ασφαλείς οι πτήσεις, ρομπότ αυτόματες ταΐστρες για τα αδέσποτα, ρομπότ για την εξερεύνηση του διαστήματος, ρομποτικά συστήματα αυτοματισμών σε αγροτικές εργασίες, ρομπότ ταχυδρόμοι, ρομπότ σχεδιαστές-ζωγράφοι, ρομπότ που συντελούν στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς και ρομπότ που χρησιμοποιούνται για διασκέδαση.

Στο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν, καθώς στηρίζεται στον εθελοντισμό και οι δαπάνες της διοργάνωσης (υλικά, ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες κ.α.) καλύπτονται από χορηγίες, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα παιδιά. Επίσης, συναντώνται και αλληλεπιδρούν παιδιά και εκπαιδευτικοί και από τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς πέρα από τους διαγωνιζόμενους συμμετέχουν φοιτητές εθελοντές, οι οποίοι είναι εμψυχωτές των ομάδων, καθώς και εκπαιδευτικοί από την Α/θμια, τη Β/θμια και την Γ/θμια εκπαίδευση. Στη γιορτή αυτή, φυσικά συμμετέχουν ενεργά και οι γονείς των μαθητών. Έτσι, το Μ.Φ.Ρ. εξελίσσεται σε μια γιορτή της ρομποτικής, όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι!

Η σημαντικότερη καινοτομία του ΜΦΡ αφορά το γεγονός ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και επινοητικότητας των μαθητών /ριών, καθώς μπορούν όλοι οι μαθητές /ριες να συμμετάσχουν σε αυτό με οποιοδήποτε ρομποτικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό, όπως κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα, για να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα με τον εξοπλισμό που θα διαγωνιστούν τόσο στο αγωνιστικό, όσο και στο εκθεσιακό μέρος.

Άλλη καινοτομία αυτής της διοργάνωσης, αφορά το γεγονός ότι παρέχει στους μαθητές/ριες τη δυνατότητα επιλογής του επιπέδου δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής την οποία θα φέρουν σε πέρας. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος όχι μόνο για όλες τις ηλικίες, αλλά και για όλους τους βαθμούς εξοικείωσης που έχουν οι μαθητές/ριες με αυτό το νέο τεχνολογικό αντικείμενο και ενθαρρύνονται οι συμμετοχές των αρχάριων ομάδων.

Όλη η διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών/ριών για το αγωνιστικό μέρος γίνεται χωρίς τη συμμετοχή των προπονητών της ομάδας. Έτσι, όλα τα παιδιά έχουν ίσες ευκαιρίες και αξιολογούνται οι δεξιότητες και η επινοητικότητα τους, καθώς το θέμα και η προετοιμασία του γίνεται εξολοκλήρου από τα ίδια τα παιδιά!

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό ή να επισκεφτούν το εκθεσιακό μέρος του φεστιβάλ μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (http://mfr.sch.gr/).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου