Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Έντονη αύξηση των κουνουπιών στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική λόγω βροχοπτώσεων

Λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων, παρατηρείται έντονη αύξηση των κουνουπιών στη Θεσσαλονίκη και στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας "Οικοανάπτυξη", που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Σπύρο Μουρελάτο,"λόγω των έντονων βροχοπτώσεων του διημέρου της 20ής και 21ης Μαίου, παρήχθησαν μεγάλοι πληθυσμοί ακμαίων κουνουπιών, με αποτέλεσμα η όχληση να είναι μεγάλη".

Από τις βροχοπτώσεις αυτές επλήγησαν περισσότερο ο κάμπος της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης, η ανατολική Θεσσαλονίκη αλλά και η περιοχή ανάμεσα στα Ψακούδια και τα Μουδανιά της Χαλκιδικής. "Είναι χαρακτηριστικό ότι, το διήμερο 20 και 21 Μαΐου καταγράφηκαν πάνω από 70 με 80 χιλιοστά νερού. Σε μιάμιση μέρα έπεσε το 15 με 20% της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης" επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μουρελάτος.

Ωστόσο διευκρινίζει ότι το είδος του κουνουπιού που προκαλεί την όχληση δεν είναι διαβιβαστής μολυσματικών ασθενειών και εκτιμά ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί μέσα στις επόμενες πέντε με δέκα ημέρες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται, σύμφωνα με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δράσεις του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών με επίγειες και εναέριες δράσεις. Αεροψεκασμοί διενεργούνται σε έκταση 40.000 έως 50.000 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το αρδευτικό Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, το αρδευτικό Αιγινίου στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και το αρδευτικό Σερρών στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται εναέριες προνυμφοκτονίες στα φυσικά συστήματα της Περιφέρειας (περιοχή Καλοχωρίου, Δέλτα Αξιού, Δέλτα Αλιάκμονα, Κορινός, Επανομή, Αγγελοχώρι), ενώ συνεχίζονται και οι ψεκασμοί από εδάφους, στο φυσικό και το αστικό σύστημα της Περιφέρειας.
Πήγή: seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου