Μπορεί οι αριθμοί να μην λένε πάντα την αλήθεια, πολλές φορές όμως βοηθούν ώστε να αποτυπωθεί με μία κάποια ευκρίνεια μία κατάσταση.
Οι ευρωεκλογές έδωσαν ένα σύνθετο πολιτικό σκηνικό, με κερδισμένους και χαμένους, με ανόδους και καθόδους, με στοιχεία προς σύγκριση.
Τα δεκαεπτά βασικά συμπεράσματα εξάγονται κατ’ αρχήν από την ανάλυση των αριθμών είναι τα εξής:
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον στόχο του να είναι πρώτο κόμμα και με καθαρή διαφορά περίπου 4 μονάδων από τη ΝΔ.
2. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται περίπου κατά 4 μονάδες από το άθροισμα των δύο κυβερνώντων κομμάτων. Ο στόχος της υπέρβασης του αθροίσματος δεν επιτεύχθηκε.
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα ίδια ποσοστά με εκείνα του Ιουνίου του 2012. Δεν κέρδισε νέες δυνάμεις, αλλά σταθεροποίησε ένα ποσοστό που το έλαβε σε συγκεκριμένες συνθήκες το 2012. Έχει πλέον μια ισχυρή εκλογική αφετηρία. Αλλά η περαιτέρω δυναμική του είναι στοίχημα του επόμενου διαστήματος.
4. Η ΝΔ έχασε την πρώτη θέση, έχοντας μεγάλες απώλειες, καθώς η δύναμή της μειώθηκε σε σχέση με τον Ιούνιο του 2010 κατά 7 ολόκληρες μονάδες. Δεν κατακρημνίστηκε όμως στα ποσοστά του Μαΐου του 2012, που πολλοί εκτιμούσαν.
5. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχασε συνολικά τουλάχιστον 11 μονάδες από τα ποσοστά του τον Ιούνιο του 2012. Είχε τότε 42% και τώρα αθροίζει λιγότερο από 31%.
6. Το ΠΑΣΟΚ έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο των δυνάμεων του 2012, αλλά έσωσε τις εντυπώσεις, επειδή πέτυχε επίδοση πάνω από τα δημοσκοπικά ποσοστά του τελευταίου χρόνου και άντεξε τη σχετική πίεση.
7. Το ΠΑΣΟΚ έχασε την τρίτη θέση, την οποία κέρδισε η Χρυσή Αυγή, που ήταν η αρνητική έκπληξη των εκλογών, αφού αύξησε καθαρά τις δυνάμεις της.
8. Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη μάχη της κεντροαριστεράς, αφού ξεπέρασε το Ποτάμι, που εμφανίστηκε ως μεγάλη απειλή το τελευταίο δίμηνο, ενώ ισοπεδώθηκε η ΔΗΜΑΡ, η οποία έχασε το 80% της δύναμής της και δεν εξέλεξε καν ευρωβουλευτή!
9. Ο λεγόμενος χώρος της κεντροαριστεράς μειώθηκε. Το 2012 ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έφταναν στο 18,5% περίπου, ενώ τώρα ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι φτάνουν σχεδόν στο 16%.
10. Το Ποτάμι πέτυχε να μπει στον χάρτη, εκλέγοντας ως πέμπτο κόμμα δύο ευρωβουλευτές. Δεν κατάφερε όμως να πετύχει το στόχο του να είναι τρίτο κόμμα με υψηλότερο ποσοστό. Ωστόσο βρέθηκε σε καλό σημείο αφετηρίας.
11. Το ΚΚΕ ανέκτησε αρκετές από τις δυνάμεις από εκείνες που έχασε το 2012, αλλά και πάλι περιορίστηκε στην έκτη θέση.
12. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μόλις που διασώθηκαν από την αναμέτρηση. Έχασαν το ένα τρίτο της δύναμής τους και βρίσκονται πλέον στο όριο της επιβίωσής τους.
13. Ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη παραμένει ένα κόμμα, υπαρκτό μεν, αλλά με αδυναμία να επανέλθει στο κεντρικό σκηνικό. Έχασε και πάλι οριακά, όπως τον Μάιο του 2012, την είσοδό του στην ευρωβουλή – τότε στη Βουλή.
14. Άλλα σχήματα που ξεκίνησαν φιλόδοξα δεν είχαν τελικά τύχη, όπως οι Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες, η Ένωση για την Πατρίδα του Βύρωνα Πολύδωρα, οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
15. Στην Ευρωβουλή θα εκπροσωπηθεί το 83% του εκλογικού σώματος, που ψήφισε κόμματα τα οποία εξέλεξαν ευρωβουλευτή, ενώ το 17% έμεινε χωρίς εκπροσώπηση.
16. Οι έδρες κατανέμονται ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 6, ΝΔ 5, Χρυσή Αυγή 3, Ελιά 2, Ποτάμι 2, ΚΚΕ 2 και Ανεξάρτητοι Έλληνες 1.
17. Το ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογής έφτασε στο 59% περίπου, μάλλον ικανοποιητικό για ευρωεκλογές.
Πληροφορίες: protothema.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου