Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΜΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΕΝΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ TRASTIC - ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΕΝΙΤ.

Του Λουκά Ευσταθιάδη , Σύμβουλου Δ.Κ. Γέφυρας

Θα μπορούσε να λέγεται και TRAGIC. Κι αυτό γιατί η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα τραγική για τους 70 εργαζόμενους στο εργοστάσιο και για τους κατοίκους του Δήμου Χαλκηδόνας, δίπλα ακριβώς στη Θεσσαλονίκη. Ένα τεράστιο πρόβλημα που απειλεί την υγεία τους, ευθύνεται για συνεχόμενα κρούσματα καρκίνου στην περιοχή και υποθηκεύει το εργασιακό μέλλον των 70 εργαζομένων σε αυτό. Τι συμβαίνει όμως;

Η εταιρεία ΤRASTIC (πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ), λειτούργησε ως το 2006 χρησιμοποιώντας στα προϊόντα της ως πρώτη υλη τον αμίαντο. Όλα αυτά τα χρόνια τα υπολείμματα της χρήσης του αμιάντου πετιόταν από την εταιρεία σε αύλειους χώρους, στο μεγάλο οικόπεδό της που βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο. Τα κρούσματα σε εργαζομένους αλλά και σε κατοίκους των γύρω χωριών από μορφές καρκίνου που έχουν σχέση με αμίαντο, είναι δυστυχώς πολλά. Όμως όλα αυτά τα χρόνια αυτό το αστείο κράτος, με τους γελοίους ελεγκτικούς μηχανισμούς του, αδιαφόρησε και ανέχτηκε αυτή την κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι αφενός οι εργαζόμενοι να εργάζονται τόσα χρόνια σε ένα περιβάλλον κυριολεκτικά θανατηφόρο, αφετέρου σήμερα να υπάρχουν πεταμένοι τόνοι αμιάντου σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές.

Αυτό είναι το ένα σκέλος του προβλήματος. Το άλλο έχει να κάνει με τον εργασιακό μεσαίωνα που έχει επιβάλλει ο ιδιοκτήτης της TRASTIC στους εργαζομένους. Απλήρωτοι από τον Ιούνιο του 2011 και σε επίσχεση εργασίας από τις 17 Οκτωβρίου του ιδίου έτους. Συνολικά έχουν να λαμβάνουν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, ενώ η εταιρεία αυτό το ποσό το έκανε ως μηνιαίο τζίρο μέχρι τις αρχές του 2011. Στη συνέχεια και εντελώς αναίτια άρχισε να μην πληρώνει τους εργαζομένους και μάλιστα προχώρησε και σε 52 απολύσεις μετά την επίσχεση εργασίας, πράγμα εντελώς παράνομο και αντίθετο με την εργατική νομοθεσία. Η μόνη ελπίδα τους να πάρουν τα λεφτά τους είναι οι αιτήσεις κατάσχεσης και πλειστηριασμών που έχουν καταθέσει στα δικαστήρια. Η πρόσβαση στο εργοστάσιο έχει απαγορευτεί στους εργαζόμενους ακόμη και στον χώρο ο οποίος δια νόμου παραχωρείται στο Σωματείο. Οι ίδιοι έχουν προσφύγει στον εισαγγελέα προκειμένου να τους επιτραπεί η είσοδος. Οι μηνύσεις εναντίον τους από την ιδιοκτησία, συνεχόμενες και για ασήμαντους λόγους. Η υπερευαισθησία της αστυνομίας μεγάλη, αφού αρκετά συχνά έρχεται και κάνει προσαγωγές εργαζομένων στο τμήμα.

Και τώρα τι γίνεται; Μια πρώτη ενέργεια για το θέμα των επιπτώσεων του αμιάντου στην υγεία, έγινε πριν από λίγες μέρες όταν ο Δήμος Χαλκηδόνας μετά από απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Γέφυρας, κάλεσε το αρμόδιο κλιμάκιο από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να ελέγξουν το χώρο. Θα δούμε αν και πως θα κινηθεί αυτό το δυσκίνητο κράτος. 

Όσον αφορά τον αγώνα των εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε  από το Σωματείο τους για την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 11 το πρωί, εκδήλωση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια κλείσιμο της Εθνικής Οδού Θες/νίκης – Έδεσσας, στο 24ο χλμ. στο ύψος του εργοστασίου.

Ζητάμε την βοήθειά σας, την συμπαράσταση σας και την παρουσία σας  προκειμένου να αναδειχθεί ο δίκαιος αγώνας των εργαζομένων αλλά και να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που λέγεται αμίαντος και απειλεί την υγεία των κατοίκων.

Υπάρχουν και άλλες φωτογραφίες και βίντεο.









Σωματείο Εργαζομένων TRASTIC - (ΕΛΛΕΝΙΤ)
Θεοδωρίδης Χρήστος, Πρόεδρος Σωματείου 6937 540927

Ευσταθιάδης Λουκάς, Σύμβουλος Δ.Κ. Γέφυρας 6936 108140

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου