Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Μαζί με την ζέστη ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και τα κουνούπια!

Από την Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι οι επικρατούσες...

καιρικές συνθήκες ευνοούν εξαιρετικά την ανάπτυξη των κουνουπιών στις περιοχές μας. Για το λόγο αυτό, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται από τις συναρμόδιες Αρχές και Φορείς και το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιείται, υπενθυμίζονται προς τους πολίτες τα παρακάτω μέτρα για τον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και τα μέτρα ατομικής προστασίας από το τσίμπημά τους.
Μέτρα αποφυγής δημιουργίας εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών :

Καθαρισμός αγωγών και φρεατίων από την βλάστηση και απομάκρυνση τυχόν στάσιμων νερών.

Απαγόρευση επιφανειακής διάθεσης οποιασδήποτε χρήσης νερού ή λυμάτων.

Επιχωμάτωσης παλαιών βόθρων ή ανοιγμάτων του εδάφους και κατάργηση δεξαμενών νερού που δεν χρησιμοποιούνται.

Κάλυψη των ανοιγμάτων των βόθρων με κατάλληλο πλέγμα (σίτα).

Καθημερινή ανανέωση του νερού στις ποτίστρες ζώων και πτηνών και κάθε άλλης χρήσης δεξαμενών νερού.

Καταγγελία στην Δημοτική Αρχή, οποιονδήποτε παράνομων συνδέσεων αποχέτευσης ( νερά πλυντηρίων, κουζίνας, μπάνιου κλπ), στους αγωγούς και φρεάτια όμβριων υδάτων.

Συντήρηση των βρυσών νερού στις αυλές των κατοικιών ώστε να μη έχουν διαρροές.

Απομάκρυνση από τις αυλές ή κατάλληλη τακτοποίηση όλων των δοχείων που μπορούν να μετατραπούν σε δεξαμενές νερού (λ.χ. παλιά βαρέλια, δοχεία, γλάστρες, λάστιχα οχημάτων, κτλ).

Ατομικά μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Τοποθέτηση σε όλα τα παράθυρα και πόρτες κατάλληλης σίτας για έντομα και χρήση κουνουπιέρας κατά τον ύπνο, ειδικά για τα βρέφη.

Χρήση εντομοκτόνων που περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ. περμεθρίνη). Κυκλοφορούν στο εμπόριο σε συσκευασίες αεροζόλ, ταμπλέτες, σπιράλ -φιδάκια κ.λπ. Τα εντομοκτόνα αυτά δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο σώμα του ανθρώπου αλλά στο περιβάλλον του, πρέπει δε να τηρούνται με απόλυτη προσοχή οι οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή.

Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων.

Χρήση των εντομοαπωθητικών λοσιόν που προτείνονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις παρακάτω δραστικές ουσίες και με αυστηρή τήρηση των οδηγιών του κατασκευαστή :

• DEET (N,N-διεθυλοτολουαμίδη)

• Πικαριδίνη (picaridin) ή ικαριδίνη (icaridin)

• Αιθέρια έλαια ευκαλύπτου

• IR3535.
Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου