Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Αλλαγή φιλοσοφίας χρειάζονται Ελλάδα και Κύπρος

Του Αλέξανδρου Διαμαντόπουλου*

Πρόσφατα, επισκέφθηκα το νησί της Κύπρου και είχα μια πολύ σημαντική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου. 
Στο γραφείο του, στα κεντρικά της ΕΔΕΚ, μιλήσαμε αρκετή ώρα αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο πρόβλημα που έχουν και οι δύο χώρες και τη μία και μοναδική λύση που θα τις βγάλει από το αποπνικτικό τούνελ. Αλλαγή νοοτροπίας και φιλοσοφίας. 

Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολύ δύσκολη κατάσταση, ακολουθώντας το δρόμο της Ελλάδος προς το ΔΝΤ και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Η κρίση χρέους που πλήττει εδώ κι ενάμιση χρόνο τη χώρα μας αγγίζει και την κυπριακή οικονομία  καθώς οι 2 μεγαλύτεροι τραπεζικοί οργανισμοί που εδρεύουν στην Κύπρο είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένοι στα ελληνικά ομόλογα. 
Παράλληλα, οι Κύπριοι δίνουν το δικό τους αγώνα ανεξαρτησίας, για τα πλούσια κοιτάσματα της Μεσογείου. Η πολύ καλή  τους διπλωματική κίνηση με το Ισραήλ τους έδωσε ένα μεγάλο σύμμαχο εναντίον του παρορμητικού Ερντογάν. Και η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι αν θέλει να επωφεληθεί από τις δικές της ΑΟΖ. 

Μπροστά στις δύσκολες αυτές ατραπούς, με την οικονομική ύφεση, την κρίση θεσμών, είναι επιτακτική ανάγκη να κοιτάξουμε μπροστά και να εμπιστευτούμε νέα μυαλά και νέες ιδέες.
Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη που μπορεί να φέρει ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας με την κάθετη παραγωγή. 

Να κάνουμε μια ύστατη προσπάθεια, παραγκωνίζοντας τα πολιτικά και κομματικά συμφέροντα και παίρνοντας δραστικά μέτρα για όσο χρειαστεί, για το καλό του τόπου.
Έχουμε ανάγκη την αλλαγή κουλτούρας και φιλοσοφίας των πολιτών καθώς και την άμεση κατανόηση θυσιών χωρίς όμως παράλληλα, την καταπάτηση κεκτημένων που αποκτήθηκαν με αίμα και αγώνες.
 Και οι δύο χώρες, και οι δύο λαοί που έχουμε τόσα κοινά. 

*Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου