Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2011 ΣTO « ΣΟΧΟ » ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ ''ΜΕΡΙΟΥ'' – ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ

Ο Σοχός πιστός και φέτος στο ραντεβού της αποκριάς και της παράδοσης σας προσκαλεί να συμμετέχετε στις εκδηλώσεις που διοργανώνει. Διατηρώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου φιλοδοξεί να προσφέρει για άλλη μια φορά ξεχωριστές αποκριάτικες εκδηλώσεις με αιχμή του δόρατος την μοναδικότητα του δρώμενου ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ «ΜΕΡΙΟΥ».

Οι Κουδουνοφόροι είναι ένα δρώμενο που τελείται την περίοδο της Αποκριάς, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Τυρινής και της Καθαρής Δευτέρας. Έθιμο πανάρχαιο, που τα χαρακτηριστικά τους φανερώνουν καθαρά κατάλοιπα των εορτών της Άνοιξης που γίνονταν για τη γονιμότητα και την καρποφορία της γης. Σύμβολο αυτής της διαδικασίας της φυσικής βλάστησης θεωρούνταν ο θεός Διόνυσος.


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Αναστασιάδης Ιωάννης και η οργανωτική επιτροπή, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Σοχού σας προσκαλούν στο Σοχό, να γνωρίσετε τα έθιμα και δρώμενα της πλούσιας λαϊκής παράδοσης του τόπου μας, να ζήσετε τη μοναδικότητα των Κουδουνοφόρων «Μέριου» και να παρασυρθούμε όλοι μαζί σε ένα μαγευτικό ταξίδι κεφιού και αναμνήσεων..
«Μικρό με κουβάλησαν οι γονείς μου στο Σοχό. Πάγωσα από δέος όταν ξεπρόβαλαν οι ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΙ. Ένιωσα περίεργα, γιατί αυτό που ζούσα δονούσε κάποια κύτταρα μέσα μου. ‘Ένα πανάρχαιο D.N.A. που μου ψιθύριζε απόκοσμα λόγια.» (...ένας επισκέπτης)

Προσπαθούμε να αποδώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τοπική μας παράδοση και ταυτότητα και να αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας των επόμενων γενεών.

-----------------------------------------------------------------------------------------
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 2011


Σάββατο 26/02/2011
Ώρα 17:00 «Ντόπια Απουκριά» Πουλλά ’θκά μας μαζλάτια κι μουχαμπέτια, κι άλλα π’ δεν γράφουντι …………… ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΙΤΣΑ ΤΣΙΤΡΑ - ΑΡΙΣΤΟΓΕΝΗΣ ΖΑΪΜΗΣ- ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ. Χορεύουν Νοικοκυραίοι από το Βαμβακόφυτο Σερρών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Παρασκευή 04/03/2011
Ώρα 17:00 ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ
Χορός - διασκέδαση σε αποκριάτικους ρυθμούς με κλόουν, παιχνίδια και δώρα. Θα βραβευτούν οι τρεις καλύτερες παιδικές μεταμφιέσεις. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία Αγίου Γεωργίου.


Σάββατο 05/03/2011
Ώρα 17:00 «ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» Από παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Σοχού στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Ώρα 18:00 «ΡΟΥΜΠΑ» Χορεύοντας και με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες), μεταφέρεται το νυφικό από το σπίτι του γαμπρού στο σπίτι της νύφης με τη συμμετοχή των ομάδων γυναικών Σοχού, μελών του Κ.Α.Π.Η., μελών του Ιππικού Ομίλου Σοχού «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», μελών του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Σοχού «Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» και κατοίκων του Σοχού. Ώρα 20:00 «ΖΑΠΟΥΣ» Εξαγνισμός της φύσης με άναμμα της καθαρτήριας φωτιάς σε τρεις γειτονιές. Στο «Μαράς», στο «Κουμλούκ» και στη πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Χορός «ΑΡΑΠΚΑΣ» - γλέντι- προσφορά κρασιού με συνοδεία λαϊκών οργάνων (Ζουρνάδες και Χάλκινα).


Κυριακή 06/03/2011
Ώρα 11:00 Παραδοσιακοί χοροί από τα παιδικά τμήματα του Πολιτιστικού Κέντρου Σοχού.
Ώρα 11:30 Ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής.
Ώρα 12.00 Παραδοσιακοί χοροί από τη χορευτική ομάδα γυναικών «Γερακίνα» Συλλόγου Διακρατικών Πολιτιστικών Ανταλλαγών Σοχού.
Ώρα 11:00 - 18:00 ΠΑΡΩΔΙΑ ΓΑΜΟΥ Προετοιμασία και ντύσιμο της νύφης στην Κάτω Αγορά Σοχού. «Ξύρισμα» του γαμπρού στην παιδική χαρά Αθανασιάδη. Προετοιμασία των συγγενών του κουμπάρου στα «Δυο Βρύσια». Σε όλα τα στέκια θα υπάρχει γλέντι – χορός - προσφορά κρασιού. Τα «στεφανώματα» θα γίνουν στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Σοχού. Ακολουθεί γαμήλιο γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, γίδα βραστή και μουσική με Ζουρνάδες και Χάλκινα. Συμμετέχουν Ομάδες γυναικών Σοχού, Ιππικός ΄Ομιλος Σοχού, Μοτοσυκλετιστικός ΄Ομιλος Σοχού, κάτοικοι και επισκέπτες (στολές θα διατίθενται στο Στέκι των Κουδουνοφόρων & της Αράπκας).


Καθαρή Δευτέρα 07/03/2011
Ώρα 11:00 Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού – Αθλητικού Συλλόγου Προσωπικού Δ.Ε.Η. Θεσσαλονίκης.
Ώρα 11:30 Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ξηροποτάμου Δράμας.
Ώρα 12:00 Μουσικοχορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βόλακα Δράμας. Ώρα 12:30 Χορευτικό Συγκρότημα του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου «ΔΙΟΝΥΣΟΣ» Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης.
Ώρα 13:00 Φασολάδα με νηστίσιμα εδέσματα στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.
Ώρα 14:00 ΕΝΑΡΞΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ «Προστάβανι». ΄Εθιμο συγχώρεσης - Μοίρασμα πορτοκαλιών. Μοίρασμα πίτας και χαλβά. Φιλαρμονική. Πεζοπόρα τμήματα Συλλόγων, Ομάδων, Σχολείων, Κατοίκων Σοχού. Δρώμενα από τους «Αράπηδες» Ξηροποτάμου Δράμας. Δρώμενα από τους «Αράπηδες» και «Αρκούδες» Βόλακα Δράμας.«Μπουγκαζάϊα», έθιμο του γάμου Σοχού.
ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΩΝ «Μέριου» ΣΟΧΟΥ.

2 σχόλια:

 1. http://www.facebook.com/event.php?eid=185175564854511#!/event.php?eid=185175564854511

  Σας προσκαλούμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Σοχός, όπως κάθε χρόνο το δικό του ξεχωριστό Καρναβάλι Κουδουνοφόροι ''Μέριου'', με έντονα λαογραφικά στοιχεία και το ιδιαίτερο χρώμα της Σοχινής Παράδοσης! ! ! ! !
  ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΞΕΦΑΝΤΩΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ,
  ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΔΟΥΝΟΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ''ΜΕΡΙΟΥ'' ! ! ! ! !
  ΧΟΡΟΣ ΚΕΦΙ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ! ! ! ! !
  ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ...........:
  «Του Σοχού το Καρναβάλι
  είναι από όλα πιο καλό
  εμπρός ελάτε στο Σοχό. ! ! ! !»

  ΑπάντησηΔιαγραφή