Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

ΕΤΗΣΙΑ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΠΣΙΝ - ΓΕΦΥΡΑΣ - Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ


Την ετήσια εκδήλωση κοπής της Βασιλόπιτας πραγματοποίησε και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Θεσσαλονίκης «ΜΕΤΡΕΣ ΣΩΖΟΥΠΟΛΗ» με τη συμμετοχή μελών και φίλων του, τηρώντας το καθιερωμένο έθιμο. Η  πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ιωάννα Καλάθα καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε για το νέο έτος σε όλους «υγεία, ευτυχία και προκοπή στις δουλειές με τις οποίες ασχολείται ο καθένας». Ύστερα το λόγο πήρε ο νέος Δήμαρχος Χαλκηδόνας Παναγιώτης Δαϊκουδης ο οποίος ευχήθηκε « ο νέος χρόνος να είναι καλύτερος γεμάτος υγεία και Ευτυχία.»  Τα φλουρί έτυχε ο λιλιπούτειος φίλος μας Τάσος Κατσόρας.

ΚΛΙΚ στις Φωτογραφίες για Μεγέθυνση


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά του συλλόγου διασκέδαζε κλόουν, και μοιραστήκαν δώρα στους μικρούς μας φίλους.









ΚΛΙΚ στις Φωτογραφίες για Μεγέθυνση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας Ιδρύθηκε το 1978 από ανθρώπους με πολύ μεράκι και αγάπη για τον τόπο τους.  Σκοπός του Συλλόγου είναι να διασώσει και να διαδώσει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η πρωτοβουλία αυτών των ανθρώπων αποτέλεσε το κίνητρο για την αδιάκοπη και συνεχή προσπάθεια όλων των Διοικητικών Συμβουλίων αλλά και των κατοίκων της Γέφυρας από την ίδρυση του μέχρι και σήμερα ώστε ο Σύλλογος να έχει αναπτύξει μια πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα. Η αρχική επωνυμία του Συλλόγου ήταν «Έκπολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας». Πρόσφατα όμως και μετά από τροποποίηση του καταστατικού η επωνυμία είναι «Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας». Έδρα του Συλλόγου είναι η Γέφυρα, Δ.Δ. του νέου  Δήμου Χαλκηδόνας του Νομού Θεσσαλονίκης.
Ο Σύλλογος διοργανώνει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως: γιορτή στην μνήμη του Αγίου Τρύφωνα προστάτη των αμπελιών, πανηγύρι της Παναγίας Ρευματοκρατούσας & Αποστόλου Θωμά, αναβίωση εθίμου του Κλήδονα, κούλουμα, καθώς και διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες (αιμοδοσία, Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας  και Πρωτοχρονιάτικη γιορτή για τα παιδιά, εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εκδρομές, χορούς, εκδήλωση για την Τσικνοπέμπτη, σεμινάρια ιατρικών και κοινωνικών θεμάτων κ.ά.).
Κορυφαία εκδήλωση του Συλλόγου είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής στα πλαίσια της Γιορτής Σταφυλιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2007 στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν χορευτικές ομάδες από το εξωτερικό (Τσεχία, Ουγγαρία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία Λιθουανία, Βοσνία, Κύπρος) και την Ελλάδα. Ένα πολιτιστικό γεγονός που έχει γίνει σημείο αναφοράς στα πολιτιστικά παραδοσιακά δρώμενα της Δυτικής Υπαίθρου του Νομού Θεσσαλονίκης.
Στον Σύλλογο λειτουργούν Τμήματα Παραδοσιακού χορού (μικτό ενηλίκων, γυναικών, παιδικά), μοντέρνου χορού, χορωδίας, ζωγραφικής, εκμάθησης μουσικών οργάνων. Ο Σύλλογος μας διαθέτει ιματιοθήκη με παραδοσιακές φορεσιές από την περιοχή της Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας όπως και της Μακεδονίας. Mε τα τμήματα Παραδοσιακού χορού ο Σύλλογος συμμετέχει σε φεστιβάλ εντός και εκτός Ελλάδας (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Κύπρος).
Ο Σύλλογος είναι μέλος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Ν.Θεσσαλονίκης, της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης και ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (Π.Ο.Σ.Α.Ρ).
Ο Σύλλογος προχωρεί στην τέταρτη δεκαετία, με την ελπίδα πως κάθε γενιά θα αφιερώνει λίγο από το χρόνο και την αγάπη της για το χωριό ώστε να κρατά το Σύλλογο ζωντανό και δημιουργικό και να παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη!
Δύο πράγματα οφείλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας: ΡΙΖΕΣ (για να γνωρίζουν από πού ξεκινούν με σταθερό βήμα) και ΦΤΕΡΑ(για να μπορέσουν να πετάξουν με σιγουριά στο μέλλον).

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΑΡΗΣ
ΦΩΤΟ: ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤΟΓΙΑΝΝΑΡΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά του συλλόγου διασκέδαζε κλόουν, και μοιραστήκαν δώρα στους μικρούς μας φίλους.

    Τα παιδιά τα διασκέδασε ο ΜΑΡΜΕΛΟ. Καλό είναι να αναφέρουμε και το όνομα του καλλιτέχνη που δίνει τόση πολύ αγάπη στα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή