Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ανοιχτή συζήτηση για το τσίπουρο πραγματοποιήθηκε τη Νέα Μεσημβρία του Δήμου Χαλκηδόνος

Με πρωτοβουλία του Δήμου Χαλκηδόνος και του Δημάρχου κ. Τσουκνιδά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016, ανοιχτή συζήτηση με μικρούς αποσταγματοποιούς στη Νέα Μεσημβρία, για το μέλλον του τσίπουρου στην περιοχή.

Την εισήγηση στο θέμα πραγματοποίησε ο Οικονομολόγος Αθανάσιος Μπελίδης, Καθηγητής στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Το παρόν στην συνάντηση έδωσαν ο κ. Θεοφάνης Παπάς, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και ο κ. Κώστας Γιουτίκας, Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Στη συνάντηση συμμετείχαν πάνω από 60 παραγωγοί καθώς και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας 2/μέρων παραγωγών , οι οποίοι ενημερώθηκαν για το μέλλον και τις προοπτικές του τσίπουρου και κυρίως για τη διακίνηση του ''χύμα'' προϊόντος, από τους επονομαζόμενους ''διήμερους'' παραγωγούς. Με βάση το νόμο οι παραγωγοί αυτοί, έχουν το δικαίωμα της διακίνησης του προϊόντος τους σε ιδιώτες και λαϊκές αγορές, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι παρουσιάζεται μείωση των εισαγόμενων ποτών κατά περίπου 30%, ενώ το τσίπουρο έχει πετύχει αύξηση που αγγίζει το 20%.

Με βάση επίσημες μελέτες, ο όγκος του διακινούμενου χύμα τσίπουρου στην Ελλάδα αγγίζει τα 25 εκατ. λίτρα (άλλα στοιχεία το ανεβάζουν στα 30 εκατ. λίτρα), με τις απώλειες από τη μη είσπραξη φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε περίπου στα 300 εκατ. Ευρώ, όταν συνυπολογίζεται το σύνολο της αξιακής αλυσίδας. 

Σε μελέτη του κλάδου των ποτών, ο ΟΟΣΑ επικεντρώνεται στην παραγωγή και διακίνηση «χύμα» τσίπουρου και συναφών προϊόντων και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ετησίως 17 - 19 εκατ. λίτρα τσίπουρου διακινούνται ''απολύτως αφορολόγητα'', με αποτέλεσμα να δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός. 

Τα παραπάνω ώθησαν τόσο τον Δήμο Χαλκηδόνος, όσο και τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, να προχωρήσουν σε ανοιχτή συζήτηση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Mία από τις σκέψεις είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας στο Δήμο για τη διαχείριση με νόμιμο τρόπο των προϊόντων, εκτιμώντας ότι όσοι ενεργήσουν προκαταβολικά, θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα και όφελος, ενώ παράλληλα θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν τη δράση τους στα αναπτυξιακά προγράμματα.

Στη συνάντηση, συζητήθηκαν προτάσεις που αφορούσαν, στη δυνατότητα παρασκευής, τυποποίησης, συσκευασίας, σήμανσης και πώλησης αποσταγμάτων από Ομάδα Παραγωγών, στη χρηματοδότηση των δράσεων από αναπτυξιακά προγράμματα, στη Νομιμοποίηση διακίνησης τσίπουρου τηρουμένων των προϋποθέσεων περί ασφάλειας και υγιεινής, στην προφύλαξη τόσο των ίδιων των παραγωγών, όσο και του καταναλωτικού κοινού, από την αθρόα παράνομη εισαγωγή αποσταγμάτων, αμφιβόλου ποιότητας, από όμορες χώρες, τα οποία προωθούνται ως Ελληνικά. Τέλος εξετάστηκε η προοπτική επιδότησης μιας ολοκληρωμένης πιλοτικής δράσης, που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός συσκευαστήριου- τυποποιητήριου, που θα αποτελέσει πρότυπο.

Η προσπάθεια αυτή προτείνεται, να είναι ενταγμένη σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ανάδειξης της αμπελουργικής ζώνης του Δήμου, με άξονα την επισήμανση και προβολή των πλεονεκτημάτων που θα προκύψουν στον τουρισμό, τον πολιτισμό, την ανταγωνιστικότητα και πιθανά στην ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης των προϊόντων, μέσω της ενιαίας σήμανσης. Άλλη μία πρόταση αφορούσε στην αναβάθμιση των παραδοσιακών αποστακτήρων και η επανεμφάνιση των πλανόδιων παραγωγών. Έντονη ήταν η απόφαση όλων στο να υπάρξουν φραγμοί στην είσοδο του παράνομου οινοπνεύματος. Σημαντικότερη όμως είναι η απόφαση των παραγωγών, να επανέλθουν άμεσα, σε επόμενη συνάντηση, για την αντιμετώπιση και προώθηση, των θεμάτων αυτών η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δήμο σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου