Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Ξεκίνησε την κατασκευή μεταλλικού φράχτη η ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα

Φώτο: REUTERS/STOYAN NENOV
Την κατασκευή μεταλλικού φράκτη στα σύνορά της με την Ελλάδα στο σημείο της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Γευγελής και Ειδομένης, το οποίο διασχίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που κατευθύνονται προς τη δυτική Ευρώπη, άρχισε χθες ο στρατός της ΠΓΔΜ σύμφωνα με φωτογράφο του Reuters που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η ενέργεια αυτή αποτελεί συνέχεια σχετικής απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας το οποίο έκρινε ότι σε περίπτωση που ευρωπαϊκές χώρες περιορίσουν τις προσφυγικές ροές, τότε η χώρα θα προβεί στην ανέγερση ενός συρμάτινου φράχτη σε τμήμα των συνόρων της με την Ελλάδα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κύματος διέλευσης προσφύγων. Σύμφωνα με τα Σκόπια, στόχος της ανέγερσης του φράχτη είναι η δημιουργία ενός βασικού σημείου από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ διευκρίνισε ότι η ανέγερση του φράχτη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, αλλά την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. «Θέλουμε να τονίσουμε ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά και θα επιτρέπεται η διέλευση όλων των προσφύγων που προέρχονται από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων (Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί), όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με τις άλλες χώρες» ανέφερε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, η διέλευση απαγορεύεται για τους μετανάστες όλων των άλλων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση μεταναστών και προσφύγων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, η οποία έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες από Ιρανούς, Πακιστανούς, Μαροκινούς και άλλους.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγή της αστυνομίας του Κιλκίς, η οποία έχει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων στην περιοχή της Ειδομένης, από χθες το πρωί βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής φράχτη με συρματόπλεγμα στην οριογραμμή, σε μήκος τριών-τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ της όχθης του Αξιού ποταμού και του όρους Πάικο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο σημείο «εργάζονται γύρω στα πεντακόσια άτομα με στρατιωτικές φόρμες, τα οποία τοποθετούν μεταλλικούς σωλήνες ύψους ενάμισι μέτρου και σε απόσταση τριών μέτρων μεταξύ τους, ενώ «ήδη έχουν τοποθετήσει συρμαόπλεγμα σε απόσταση εκατό μέτρων από την πλευρά του Αξιού».
Πηγές: naftemporiki.gr, thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου