Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Ενημερωτική εκδήλωση στο Λαγκαδά για την Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων την Παρασκευή 23/2/2024 στις 11.00 π.μ.

Από το Γραφείο Τύπου Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου το οποίο δημοσιεύουμε αυτούσιο.

Λαγκαδάς, 22 Φεβρουαρίου - Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ ) σας προσκαλεί σε ενημερωτική εκδήλωση στον Λαγκαδά, με αφορμή την 22 α Φεβρουαρίου, η οποία έχει οριστεί ως «Εθνική Ημέρα Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Φεβρουρίου 2024, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δημαρχείου Λαγκαδά.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993. Τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι ένα έγκλημα που μαστίζει τόσο την άγρια ζωή της χώρας, όσο και τα δεσποζόμενα, τα αδέσποτα και τα ζώα εργασίας: ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα, ενώ έχει οδηγήσει πολλά είδη, όπως τα πτωματοφάγα αρπακτικά πουλιά, στο χείλος της εξαφάνισης. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ, η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης, αλλά και μία σειρά εκδηλώσεων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων στην προστασία της βιοποικιλότητας. 

Στην εκδήλωση, με σύνθημα «Βάζουμε τέλος στη δηλητηρίαση της ζωής της υπαίθρου», θα παρουσιαστεί η βιοποικιλότητα της προστατευόμενης περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, τα σημερινά δεδομένα αναφορικά με τη χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων στην Ελλάδα, οι δράσεις για την αντιμετώπισή τους, καθώς και η συμβολή του έργου LIFE ARCPROM στην καταπολέμηση αυτής της μάστιγας.

ΟΦΥΠΕΚΑ Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Ακολουθεί ο πρόγραμμα της εκδήλωσης.;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου