Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Διαμαρτυρία κατοίκων για την εγκατάσταση κεραιών σταθμού βάσης κινητής τηλεφωνίας στο αστικό τμήμα των Κουφαλίων

Κουφάλια : 09/05/2023

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία κατοίκων για την εγκατάσταση Κεραιών Σταθμού Βάσης Κινητής Τηλεφωνίας της Εταιρείας COSMOTE Α.Ε., με στοιχεία: αρ. σταθμού 1403995 KOUFALIA NORTH και θέση Νο 760 ΟΙΚΟΠΕΔΟ – Ο.Τ.81, ΟΔΟΣ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ, ΚΟΥΦΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Προς μεγάλη μας έκπληξη και εν αγνοία μας στις αρχές Μάιου οι υπογράφοντες την παρούσα κάτοικοι της περιοχής αλλά και ολόκληρου του οικισμού Κουφαλίων, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία προηγούμενη ειδοποίηση διαπιστώσαμε την εγκατάσταση εντός της κατοικημένης περιοχής και μάλιστα στο πιο κεντρικό σημείο του οικισμού Κουφαλίων επι της οδού Μ.Μπότσαρη στο οικόπεδο με Νο760 – O.T.81 επι τριώροφου κτιρίου δύο ιστούς με 5 κεραίες (συμφωνα με την μελέτη που είναι αναρτημένη στο διαδίκτυο) κινητής τηλεφωνίας.

Ειδικότερα, πληροφορηθήκαμε ότι δυνάμει της υπ’ αριθμ. ΑΠ: 46788/27-12-2022 Απόφασης της ΕΕΤΤ χορηγήθηκε στην ως άνω εταιρία η με Αρ. Εγγρ. Κεραίας: 1403995 Άδεια Κατασκευής Κεραίας, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν.4635/2019 στη θέση KOUFALIA NORTH (1403995), επί της οδού Μ.Μπότσαρη και συγκεκριμένα επί του τριώροφου κτιρίου που βρίσκεται στο Οικόπεδο Νο760-O.T.81 του οικισμού Κουφαλίων.

Σύμφωνα με την άδεια αυτή μια διαδικασία που δυστυχώς κινείται με ταχύτατους ρυθμούς χωρίς να προηγείται ενημέρωση των κατοίκων, ούτε καν ενημέρωση του ίδιου του Δήμου! Όπως μπορεί κάποιος να διαπιστώσει και στον χάρτη της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης,

εντός μιας ακτίνας 300 μ. γύρω από το κτίριο που είναι εγκατεστημένες οι κεραίες βρίσκονται τα δύο Δημοτικά σχολεία 2ο και 3ο ενώ λίγα μόλις μέτρα πέρα από την ζώνη των 300μ βρίσκονται τα άλλα δυο Δημοτικά σχολεία 1ο και 4ο όπως επίσης και το Κέντρο Υγείας Κουφαλίων θα πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί πρωτίστως γιατί εγκυμονεί κινδύνους ανεπανόρθωτης βλάβης στη σωματική και ψυχική υγεία όχι μόνο των περίοικων αλλά και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής γύρω από την εγκατάσταση, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης εμβέλειας των κεραιών και της επί μακρόν έκθεσής στην ακτινοβολία την οποία θα εκπέμπει ο σταθμός σε 24ωρη βάση.

Από το 2011, οι ασύρματες ακτινοβολίες έχουν ενταχθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα πιθανά καρκινογόνα. Το 2017 ο σύμβουλος του ΠΟΥ, Δρ. Miller, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, εξειδικευμένος στην επιδημιολογία του καρκίνου, ζήτησε την κατάταξη της ασύρματης ακτινοβολίας από οποιαδήποτε πηγή (κινητά τηλέφωνα, Wi-Fi, κεραίες κινητής τηλεφωνίας κ.α.) στα αποδεδειγμένα καρκινογόνα (Group 1 carcinogens). Στην ερώτηση αν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, η απάντηση είναι αδιαμφισβήτητα ναι.

Εξάλλου, ανεξαρτήτως του ζητήματος της νομιμότητας ή μη της αδειοδότησης του εν λόγω σταθμού, η παραβίαση της αρχής της προφύλαξης, πλήττει κυρίως το αγαθό της υγείας και της ποιότητας ζωής καθώς τα ανωτέρω αγαθά αποτελούν επί μέρους εκδηλώσεις του ενιαίου δικαιώματος της προσωπικότητας κάθε ανθρώπου, κατά τρόπο ώστε η προσβολή των αγαθών αυτών να συνεπάγεται και προσβολή του δικαιώματος της προσωπικότητας του.

Για τους παραπάνω λόγους η εγκατάσταση των κεραιών-σταθμού ραδιοεπικοινωνίας και μάλιστα των συγκεκριμένων προδιαγραφών στο κέντρο του οικισμού Κουφαλίων, εντός δηλαδή μιας κατοικημένης περιοχής είναι αδιανόητη, αντιτίθεται στην κοινή λογική και πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί.

Η λειτουργία αυτών των κεραιών θα είναι δηλαδή υπέρμετρα και δυσανάλογα επαχθής και επιζήμια για όλους τους κατοίκους των Κουφαλίων και αυτό θα πρέπει να αποτραπεί, θα πρέπει να βρεθεί άλλο κατάλληλο σημείο τοποθέτησής της εκτός κατοικημένης περιοχής και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόσταση από αυτήν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η μη λειτουργία των επίδικων κεραιών δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας, αφού δεν οδηγεί σε πλήρη στέρηση της οικονομικής ελευθερίας της καθ’ ής εταιρίας ενώ σε κάθε περίπτωση η σωματική και ψυχική υγεία αποτελεί το υπέρτατο προστατευόμενο αγαθό της προσωπικότητας του ατόμου και κανένα οικονομικό όφελος δεν μπορεί να υπερισχύσει. Πόσο δε μάλλον το οικονομικό όφελος αυτών που με παντελή έλλειψη κοινωνικής συνείδησης και ευαισθησίας επέλεξαν να παραχωρήσουν την χρήση του ακινήτου τους για τον σκοπό αυτό αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιλογή τους αυτή στην υγεία και την προσωπική ζωή των συμπολιτών τους και την εν γένει κοινωνική ζωή του τόπου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Με την παρούσα διαμαρτυρόμαστε για όσα αναλυτικά εκτίθενται ανωτέρω, σας εκφράζουμε την εντονότατη ανησυχία, αναστάτωση και δυσφορία μας, σας καλούμε να προβείτε ο καθένας ξεχωριστά σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να απεγκατασταθούν άμεσα και οριστικά εντός της κατοικημένης περιοχής και σας δηλώνουμε ότι επιφυλασσόμεθα να προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια κατά παντός υπευθύνου για την προστασία των θιγόμενων δικαιωμάτων μας.

Με εκτίμηση,
Οι υπογράφοντες την παρούσα

Σημεία υπογραφών
Σούπερ Μάρκετ Μάντσιος Λάζαρος, Σούπερ Μάρκετ Παραλικίδης Γεώργιος, αρτοποιείο Μποχωρίδου Παγώνα, Αρτοποιείο Μποχωρίδης Πέτρος, Φαρμακείο Παπαχριστούδη Κυριακή, Σιδερικά Ταγγίλης Κυριάκος, Mauve cafe, PV Solutions ,Street cafe, Κομμώσεις Τάκης.

Όποια/όποιος άλλος επαγγελματίας επιθυμεί μπορεί να το εκτυπώσει και να το αναρτήσει στον χώρο του προς υπογραφή. 

Η επιστολή αυτή στάλθηκε προς: Δήμαρχο Χαλκηδόνος Κο Σταύρο Αναγνωστόπουλο, Γενική Γραμματέα του Δήμου Χαλκηδόνος Κα Ευλαμπία Μπουρουτζή, Πρόεδρο Δ.Σ. Χαλκηδόνος Κο Γαβριήλ Ταχτατζόγλου, Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Χαλκηδόνος Κα Χρυσή Γκαλιπίδου, Πρόεδρο Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Κο Βαϊνά Ζήση, Επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης “ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ” Κο Μηντσιούδη Μαρουδή, Επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης “ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΕΥΘΥΝΗΣ” Κο Σαραφίδη Κων/νο, Επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης “ΕΝΕΡΓΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ” Κο Μηντζαρίδη Μηνά, Επικεφαλή της Δημοτικής Παράταξης “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ” Κο Μαρκίδη Παναγιώτη, Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 1ο Δημοτικού Σχολείου Κουφαλίων, Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 2ο Δημοτικού Σχολείου Κουφαλίων, Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 3ο Δημοτικού Σχολείου Κουφαλίων, Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων 4ο Δημοτικού Σχολείου Κουφαλίων, Cosmote Α.Ε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου