Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Τα Εθνικά Πάρκα της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια έκθεση ορνιθοπαρατήρησης Global Birdfair 2022

Τα Εθνικά Πάρκα και οι προστατευόμενες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια έκθεση ορνιθοπαρατήρησης Global Birdfair που πραγματοποιήθηκε από τις 15 – 17 Ιουλίου, μέσω της αποστολής που οργάνωσε ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) στο Oakham της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση παρουσιάστηκαν τα Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Δέλτα Αξιού, Κορώνειας-Βόλβης, Κερκίνης, Νέστου-Βιστωνίδας, Δέλτα Έβρου και Δάσους Δαδιάς, περιοχές που προσφέρουν εξαιρετικές ευκαιρίες για ορνιθοπαρατήρηση, με σπάνια είδη και σημαντικούς πληθυσμούς πουλιών. Το δάσος της Δαδιάς φιλοξενεί τη μοναδική αποικία μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, στις Πρέσπες βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, το Δέλτα του Έβρου προσφέρει ένα υπερθέαμα με χιλιάδες πουλιά, ειδικά το χειμώνα, ενώ και κάθε άλλη περιοχή προσφέρει κάτι μοναδικό για όποιον θέλει να την επισκεφθεί για ορνιθοπαρατήρηση.

«Η Λίμνη Κερκίνη είναι ήδη ένας πολύ γνωστός προορισμός για ορνιθοπαρατήρηση στη Βρετανία, και γενικότερα στο εξωτερικό, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από 300 είδη πουλιών και προσφέρει τη δυνατότητα να τα παρατηρήσει κανείς εύκολα από κοντά, σε ένα πανέμορφο τοπίο με φόντο το όρος Μπέλλες. Σκοπός της παρουσίας μας στο Global Birdfair ήταν να ενισχύσουμε την προβολή της Κερκίνης, αλλά επίσης να κάνουμε γνωστούς και τους άλλους προορισμούς, καθώς και να ενημερώσουμε για τη δυνατότητα οι ορνιθοπαρατηρητές να συνδυάσουν διαφορετικές περιοχές –καθώς όλες βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις- για να αποκομίσουν την καλύτερη δυνατόν ταξιδιωτική εμπειρία», ανέφερε η υπεύθυνη επικοινωνίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, Λία Παπαδράγκα.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παράδοση ορνιθοπαρατήρησης εδώ και δεκαετίες, ενώ χιλιάδες λάτρεις των πουλιών ταξιδεύουν κάθε χρόνο σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο για να δουν και να φωτογραφίσουν νέα είδη πουλιών. Στο Global Birdfair συμμετείχαν φέτος 250 εκθέτες από σαράντα χώρες, ενώ προσήλθαν περίπου 12.000 εκθέτες, αν και οι αριθμοί φέτος ήταν αρκετά μειωμένοι λόγω της πανδημίας, αλλά και του αναμενόμενου κύματος καύσωνα.

Εκτός από τις αρμόδιες Μονάδες Διαχείρισης (Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, Εθνικών Πάρκων Δέλτα Νέστου - Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και Ροδόπης, Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου, Δαδιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Θράκης, Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας), στο περίπτερο του ΟΦΥΠΕΚΑ φιλοξενήθηκαν το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Σερρών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Πρεσπών, ενώ στην έκθεση συμμετείχαν ακόμη από ελληνικής πλευράς η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου