Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Λίγα λόγια για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης» του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη


Του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη
Οικονομολόγου – Λογιστή, Τομεάρχη ΟΝΝΕΔ Περιφέρειας Κεντρικής  Μακεδονίας 

Λίγα λόγια για το νέο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», που παρουσιάστηκε λίγες μέρες πριν από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Στόχος του προγράμματος αυτού, που φέρει το όνομα του οραματιστή π. Υπουργού και Δημάρχου Αθηναίων, Αντώνη Τρίτση, είναι να προετοιμάσει την Αυτοδιοίκηση των επόμενων χρόνων τονίζοντας ιδιαίτερα τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως το 2023 και θα πραγματοποιηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ. Τα χρήματα του προγράμματος ξεπερνούν τα 2.5 δις € και προέρχονται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων μέσω μνημονίου συνεργασίας με το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία συμμετέχει με 1.5 δις €. Οι χρηματοδοτήσεις θα δίνονται με τη μορφή αναπτυξιακού δανείου προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης, Α’ και Β’ βαθμού, και θα αποπληρώνονται από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Το πρόγραμμα αφορά έργα πνοής σε όλη τη χώρα που θα δώσουν δυναμική στις τοπικές κοινωνίες με παράλληλη στήριξη και των τοπικών οικονομιών.

Μέσω του προγράμματος, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα υλοποίησης έργων και μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αναμένεται να χρηματοδοτηθούν περισσότερα από 2.700 έργα σε όλη τη χώρα, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν τουλάχιστον 40.000 νέες θέσεις εργασίας. Βασικοί στόχοι του είναι:
• Η προστασία της ζωής και της δημόσιας υγείας. • Η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η ασφάλεια των πολιτών. • Η εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών. • Η αναβάθμιση βασικών υποδομών. • Η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. • Η ψηφιακή σύγκλιση. • Η παιδεία, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και ο αθλητισμός. • Η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη.

Τέλος, να τονιστεί ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει και έργα που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘ΦιλόΔημος’ αλλά δεν είχαν διασφαλισμένους πόρους, ενώ το μεγάλο στοίχημα είναι το κατά πόσο οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα έχουν τη δυνατότητα να ωριμάσουν γρήγορα τα έργα τους, ώστε να μπορούν να τα εντάξουν στο πρόγραμμα και να τα υλοποιήσουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου