Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Η Χαλκηδόνα γιορτάζει σήμερα την Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944

Τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιεί σήμερα, Κυριακή 24 Νοεμβρίου, η Δημοτική Κοινότητα Χαλκηδόνας και η Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, προέκταση και ολοκλήρωση του Έπους της Αλβανίας, των Μακεδονικών Οχυρών και της Μάχης της Κρήτης, υπήρξε έργο όλων των Ελλήνων που, με τις όποιες δυνάμεις τους, αντιτάχθηκαν στους κατακτητές και πολέμησαν για το πανάκριβο αγαθό της ελευθερίας ενάντια στον ναζισμό και στον φασισμό.

Για να αποδοθεί έμπρακτα ένας ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους εκείνους - άνδρες, γυναίκες και παιδιά - που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον υπέρ πάντων αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής, η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του Ν.1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου Εορτασμού της Εθνικής μας Αντίστασης.

Η ανωτέρω μάχη - σταθμός της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελεί ταυτόχρονα, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές», σημειώνεται στη σχετική εγκύκλιος (αριθμ. πρωτ. 79944/12-11-2019 και ΑΔΑ:ΨΩ1Υ46ΜΤΛ6-Ο2Ε) που εξέδωσε το Τμήμα Ποιότητας και Εθιμοτυπίας του Υπουργείου Εσωτερικών για τον εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης σε όλη την επικράτεια.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, το δε πρόγραμμα του εορτασμού περιλαμβάνει:

α) Γενικό σημαιοστολισμό στη Δ.Κ Χακηδόνας και σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τις 8 το πρωί μέχρι τη δύση του ηλίου την ημέρα της εορτής. β) Φωταγώγηση στη Δ.Κ Χακηδόνας και σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των ΟΤΑ, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης της εορτής.

Ειδικότερα στη Δ.Κ Χακηδόνας και στη Θεσσαλονίκη, έδρα της Μητροπολιτικής Ενότητας, πλην του γενικού σημαιοστολισμού και της φωταγώγησης, θα λάβουν χώρα οι εξής εκδηλώσεις:

α) 10.00 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Άγιο Παντελεήμονα στη Χαλκηδόνα

β) 10.45 π.μ. Χαιρετισμοί και κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και τους συγγενείς των θυμάτων στο χώρο του μνημείου Εθνικής Αντίστασης (στη Χαλκηδόνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου