Του Τάσου Μάρκελλου
Η μετά την Οθωμανική αυτοκρατορία εποχή βρήκε τα Βαλκάνια να φλέγονται σε εθνικιστικό μίσος. Έλληνες, Σέρβοι, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Αλβανοί πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα των μεγάλων. Όλοι οι Βαλκάνιοι πλήρωσαν, και ακόμη πληρώνουν, με πολύ αίμα και πόνο, την αδίστακτη πολιτική διαχωρισμού κατά το εκάστοτε συμφέρον, των εκάστοτε δυνατών. Η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» πρυτανεύει στην γειτονιά μας εδώ και δύο αιώνες.
Το 68% των Ελλήνων δεν θέλει το όνομα «Μακεδονία» να χρησιμοποιηθεί από τη γείτονα χώρα. Φυσικά, το 100% των Ελλήνων θέλουν η Ελλάδα να είναι υπερδύναμη και όλοι οι σύλλογοι της χώρας να κερδίζουν κάθε χρόνο το Champions League κληρονομικώ δικαίω… αλλά φευ, welcome to the real world!
Θυμάμαι ακόμα όταν 8 χρονών, στη Δευτέρα δημοτικού, η μαμά μου πήρε δώρο ένα γεωγραφικό χάρτη της Ευρώπης, που το μάτι μου καρφώθηκε στο νότιο κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας που ονομαζόταν «Μακεδονία». Ρώτησα γονείς και δασκάλους «γιατί;» αλλά απάντηση δεν πήρα ποτέ. Αργότερα διάβασα για τη Μακεδονία, τη Νέα Ρώμη, την επανάσταση του ’21, τη Vardar Macedonia, τη Vardar Banovina, τον ελληνικό εμφύλιο και τον Τίτο, τη Σοσιαλιστική δημοκρατία της Μακεδονίας… και το 1993 είδα κι ένα κεραμίδι να πέφτει στο κεφάλι του 99% των Ελλήνων.
Η Μακεδονία είναι Ελλάδα. (δις) Η Μακεδονία είναι Ελλάδα.
Κανένας άλλος εθνολογικός προσδιορισμός δεν μπορεί να αποδώσει τα χαρακτηριστικά αυτής της λέξης. Όπως η Ιωνία είναι Ελλάδα. Όπως η Πελοπόννησος είναι Ελλάδα.
Είναι άλλο πράγμα όμως η ιστορική αλήθεια, άλλο πράγμα η γεωπολιτική. Έχει σήμερα το ελληνικό κράτος την ικανότητα της οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης; Όλοι οι Έλληνες ετοιμάζονται για τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για να διατρανώσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Νομίζω όμως ότι έπρεπε αυτά τα συλλαλητήρια να γίνουν το 2010 ή το 1989 ή το 1963 ή το 1943 ή το 1913 ή νωρίτερα (οι ημερομηνίες δεν είναι τυχαίες).
Νομίζω ότι όλοι θα αισθανόμασταν καλύτερα και πιο ασφαλείς και εθνικά υπερήφανοι αν σε αυτή τη χώρα υπήρχε συνεπής και διακομματική εξωτερική πολιτική και εθνική και κοινωνική συνείδηση.
Νομίζω ότι σήμερα είναι τραγικά δύσκολη και πιθανώς αδιέξοδη η προσπάθεια των Ελλήνων να διατρανώσουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Σήμερα που πολλοί από μας υποπτευόμαστε ότι έχει χαθεί η ελληνικότητα της Ελλάδας!
Ας έρθει μια μέρα σε αυτή τη χώρα που οι πολιτικοί της θα κάνουν τα συλλαλητήρια περιττά…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου