Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

ΔΝΤ για ασφαλιστικό: Ζητήσαμε αγελάδα, μας φέρατε γάτα

Την πλάτη γυρνούν στο σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο Πολ Τόμσεν, οι οποίοι θέλουν ακόμη πιο σκληρά μέτρα, προκειμένου αυτό να αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, τη συμμετοχή του ΔΝΤ σε αυτό και τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ''Το Βήμα'', το ζήτημα του ασφαλιστικού το χειρίζεται προσωπικά ο Πολ Τόμσεν, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου να δίνει αναφορά απευθείας στην Κριστίν Λαγκάρντ, έχοντας περιορίσει την επικεφαλής των ελεγκτών, Ντέλια Βελκουλέσκου.

Χαρακτηριστική είναι η φράση που χρησιμοποίησε πηγή των δανειστών, σχολιάζοντας το κείμενο των 170 σελίδων που παρέδωσε η κυβέρνηση, λέγοντας «Ζητήσαμε αγελάδα, μας έφεραν γάτα», αντικατοπτρίζοντας την έκταση των αλλαγών και των ύψος των περικοπών που επιθυμούν οι δανειστές στο ασφαλιστικό.

Πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο κ. Τόμσεν θεωρεί ανεπαρκή την πρόταση της ελληνικής πλευράς και ότι όπως έχουν τα πράγματα το Ταμείο δεν μπορεί να μετάσχει στο πρόγραμμα. Παράλληλα, κάνοντας επαφές με Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών, ακολουθώντας το πρόγραμμα του Ευκλείδη Τσακαλώτου αυτή την εβδομάδα, θέλησε να ανιχνεύσει τις διαθέσεις των εταίρων για την ελάφρυνση χρέους που θα μπορούσαν να προσφέρουν στην Αθήνα, αν η ελληνική κυβέρνηση αποδεχθεί ένα πιο σκληρό ασφαλιστικό.

Ο στόχος του Πολ Τόμσεν είναι τριπλός, καθώς επιθυμεί τη υιοθέτηση μίας πιο φιλόδοξης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, τη συμφωνία με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα μέσω ήπιας αναδιάταξης των λήξεων του ελληνικού χρέους μετά από το 2021 και την επανεκλογή της Λαγκάρντ καθώς η θητεία της στη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ λήγει τον Ιούλιο.
Πηγή: thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου