Της Ζωής Σάνιου
Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος
Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελεί μια αναγκαιότητα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός ότι η υλοποίηση τέτοιων έργων απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό, με μια συνολική στρατηγική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσα από ένα ειδικό χωροταξικό σχέδιο.
Το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο, με τις τεράστιες διαστάσεις του, δεν είναι απλά ένα ενεργειακό έργο. Κρίνεται αναγκαία η εκτίμηση των συνεπειών για την τοπική κοινωνία, τη ζωή των κατοίκων, την οικονομία και το περιβάλλον της περιοχής.
Η απόφαση αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων του δήμου μας. Η έκταση που προορίζεται για το πάρκο είναι τεράστια, και η προοπτική μιας τέτοιας κατασκευής δημιουργεί ανησυχία για την αλλοίωση του τοπίου, την καταστροφή καλλιεργήσιμων εκτάσεων, και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Όλα αυτά δεν τα λέω εγώ,.. αλλά η επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης του έργου που συστάθηκε με πρωτοβουλία της κίνησης κατοίκων…
Αυτό που δηλαδή δεν έκανε ποτέ ο δήμος (ως όφειλε), το έκαναν οι κάτοικοι…
Ας αναρωτηθούμε τι θα απογίνει αυτός ο τόπος όταν τον μετατρέψουν σε ένα άψυχο, άγονο τοπίο…
Μας λένε πως είναι ανάπτυξη…
Ποια ανάπτυξη όμως επηρεάζει το περιβάλλον που μας δίνει ζωή;
Ποια ανάπτυξη διώχνει τους ανθρώπους από τη γη τους, αντί να τους δίνει δουλειές πάνω σε αυτήν;;;
κ Δήμαρχε ας μην κρυβόμαστε…
Βρίσκεστε σε πολιτικό αδιέξοδο και έρχεστε τούτη την ύστατη στιγμή, αφού προηγήθηκαν οι πολιτικές σας κυβιστήσεις, που από την μια λέγατε: ΌΧΙ στο φωτοβολταϊκό καθώς αλλάζει τελείως το τοπίο και τα δεδομένα της περιοχής, με σοβαρές επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα και την τοπική κοινωνία και από την άλλη μας λέτε τώρα ότι:
Ναι στο φωτοβολταϊκό αλλά υπό προϋποθέσεις! Όπως η απομάκρυνση του πάρκου κατά 900m από το Ξηροχώρι λόγω οπτικής όχλησης και εγγύτητας!
Εδώ προκύπτουν τα εξής ερωτήματα:
1. Υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο που να διεκδικεί από την εταιρία συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θέτετε; Αν ναι να μας κοινοποιηθεί.
2. Με ποια επιστημονική βάση προκύπτει η μείωση του Φωτοβολταϊκού Πάρκου κατά 600 στρέμματα όπως προτείνετε;
3. Αν η "οπτική όχληση" που επικαλείστε είναι το βασικό πρόβλημα γιατί να σταματήσουμε στα 600 στρέμματα; Τι; Σε αυτή την περίπτωση δεν θα βλέπουμε το έργο οπότε θα είναι καλό για τον τόπο μας; •Με αυτή την λογική θα έπρεπε να τοποθετηθούν τα φωτοβολταϊκά ακόμα πιο μακριά ή σε εντελώς διαφορετική περιοχή.
4. Πιστευτέ ότι τα επιχειρήματα για εγγύτητα και οπτική όχληση στέκουν νομικά απέναντι σε ενδεχόμενη προσφυγή της εταιρείας για ανάκληση της απόφασης;
5. Σε περίπτωση που η εταιρεία δεχτεί την πρόταση σας, ποιος την εμποδίζει να ζητήσει επέκταση του έργου σε 5 ή 10 χρόνια;
6. Τι οφέλη θα έχει ο δήμος μας και ποιες οι προσπάθειες σας για ανταποδοτικά;
7. Τι συμβαίνει και αναθεωρήσατε την αρχική άποψη σας για το φωτοβολταϊκό; Τώρα θεωρείτε ότι δεν επηρεάζει αρνητικά όλους εκείνους τους παράγοντες που αναφέρατε;
Αντί να επικεντρωνόμαστε σε έργα που δημιουργούν προβλήματα και διχάζουν την τοπική κοινωνία, θα πρέπει να συζητάμε και να επιδιώκουμε την αναβάθμιση της περιοχής μέσα από την καρδιά της οικονομίας μας , τον πρωτογενή τομέα: Πχ Άμεση υποβολή πρότασης για αρδευτικό δίκτυο στο Ξηροχώρι!.
Μόνο έτσι θα επιτευχθεί η πραγματική ανάπτυξη του τόπου μας και θα επωφεληθεί όλη η τοπική κοινωνία!
Η θέση μας είναι σαφής: είμαστε υπέρ της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά όχι εις βάρος του περιβάλλοντος και των ανθρώπων της περιοχής.
Να παλέψουμε, όχι μόνο για εμάς, αλλά για τις γενιές που έρχονται. Γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, κανείς δεν θα το κάνει για εμάς.
Θα αφήσουμε τον τόπο μας να γίνει μια απέραντη έρημος από πάνελ ή θα παλέψουμε για το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου