Τρίτη 2 Ιουλίου 2024

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Κων/νος Στογιαννάρης
Μέλος της Έ.ΔΗ.Π.Η.Τ Μακεδονίας - Θράκης
 
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 11ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικής Ρωμυλίας Βόρειας Θράκης  στην Αγχίαλο Θεσσαλονίκης από τις 28 έως τις 30 Ιουνίου 2024, υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλκηδόνας και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας .

Η Αγχίαλος Θεσσαλονίκης είναι ένα μοναδικό χωριό σε όλη τη Μακεδονία, καθώς οι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από την αμπελουργική Αγχίαλο της Ανατολικής Ρωμυλίας και στο σύνολό τους είναι αμπελουργοί, παράγοντας φημισμένα κρασιά 

Η εκδήλωση συγκέντρωσε χιλιάδες απόγονος προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία Βόρειας Θράκης, οι οποίοι τίμησαν την μνήμη των προγόνων τους και γιόρτασαν την κοινή τους κληρονομιά.

Το πρόγραμμα του ανταμώματος περιλάμβανε πλήθος εκδηλώσεων, όπως:

Ημερίδα: Διοργανώθηκε ημερίδα με θέμα «τα Θρακικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας» με κεντρικό ομιλητή τον Βενιαμίν Καρακωστάνογλου διεθνολόγο και μόνιμο λέκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  

Χορευτικές παραστάσεις: Χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία και τη Βόρεια Θράκη.

Μουσικές εκδηλώσεις: Ταλαντούχοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό έλαβαν μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις με παραδοσιακή μουσική από την Ανατολική Ρωμυλία Βόρειας Θράκης.

Το 11ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικής Ρωμυλίας και Βόρειας Θράκης αποτέλεσε μια σημαντική εκδήλωση για την διατήρηση της μνήμης και της παράδοσης των προσφύγων από την Ανατολική Ρωμυλία Βόρειας Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου