Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Από το 2019 στο σήμερα και στο αύριο του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη

Του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη 
Οικονομολόγος – Λογιστής - Συντονιστής Γραμματείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ν.Δ. Πελοποννήσου

Σε μια ιδιαίτερη συγκυρία, 9 μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2023, και με αφορμή το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, που είναι παράλληλα το τελευταίο πριν τις εκλογές και πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα στο Βόλο, καθώς και το αντίστοιχο της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, είναι σκόπιμο, νομίζω, να κάνουμε μια αναδρομή στο 2019 και στο σημείο εκκίνησης των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας.
Οφείλουμε να κάνουμε μια ανασκόπηση όλης αυτής της πορείας μέχρι σήμερα και να σταχυολογήσουμε τα σημαντικότερα ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να δώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη διάσταση που της αρμόζει.

Βασικότερο όλων είναι το γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» αποτέλεσε ένα νόμο που απείχε πολύ από τον απλό και άδολο αναλογικό τρόπο εκλογής των διοικήσεων και σε καμία περίπτωση δεν ήταν μια στέρεη βάση για την ουσιαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ευαγγελιζόταν η προηγούμενη Κυβέρνηση, παρά μόνο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα που οδηγούσαν ουσιαστικά σε αδυναμία διοίκησης.

Με νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ξεπεράστηκαν οι σκόπελοι και βρέθηκε η ‘χρυσή τομή’ με την ενίσχυση του ρόλου και της ψήφου των μελών των διοικήσεων στις Οικονομικές Επιτροπές. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα στους Δημάρχους και τους Περιφερειάρχες της χώρας να εφαρμόσουν το πρόγραμμα και το στρατηγικό σχέδιό τους μακριά από μικροπολιτικές συναλλαγές μεταξύ των παρατάξεων, κάτι που διασφαλίζεται και με το νέο εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε από την Κυβέρνηση.

Με την επίλυση του θέματος της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ έπρεπε να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές που θα οδηγούσαν τους Δήμους και τις Περιφέρειες στην οδό της ανάπτυξης και της προόδου.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για τη χώρα, η εύρυθμη λειτουργία του οποίου θεωρείται επιβεβλημένη και πρέπει να διαφυλάσσεται απ’ όλους μας». Το πιστεύω βαθιά. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη το απέδειξε στην πράξη.

Με την αξιοποίηση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να εφαρμόσουν ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης, (π.χ. ηλεκτροκίνηση και σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, έργα ‘αστικής αναζωογόνησης’, ‘smart cities’, αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), έργα αναβάθμισης αγροτικής οδοποιίας, έργα υποδομών στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης, κατασκευές Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων κλπ). Παράλληλα, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού αυξήθηκαν αισθητά στον προϋπολογισμό του 2023, με τον τρόπο χορήγησής τους να επανεξετάζεται με στόχο να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των ΟΤΑ.

Ακόμη, εν μέσω των πρωτοφανών υγειονομικών, γεωστρατηγικών αλλά και γεωφυσικών κρίσεων η Κυβέρνηση βρέθηκε για ακόμη μια φορά κοντά στους ΟΤΑ και στήριξε το πολυεπίπεδο έργο τους με στοχευμένες παρεμβάσεις. Από το 2019 έως σήμερα δόθηκαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών σχεδόν 1,5 δις €, πέραν των τακτικών χρηματοδοτήσεων για να καλυφθούν δαπάνες σχετικά με την πανδημία, το ενεργειακό κόστος και τις φυσικές καταστροφές.

Κλείνοντας, αξίζει να αναφερθεί ότι η Κυβέρνηση δε δρα μόνο πυροσβεστικά στα λάθη του παρελθόντος, αλλά οραματίζεται και σχεδιάζει με ορίζοντα το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δημόσιου τομέα γενικότερα. Με τη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στο δημόσιο τομέα», σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να αλλάζει το πρότυπο διοικητικής οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων φορέων (σσ στις 17/01/2023 ψηφίστηκε το Νομοσχέδιο στη Βουλή), η Κυβέρνηση προσβλέπει σε ουσιαστικά οφέλη για την εξυπηρέτηση των πολιτών της χώρας, που θα προκύπτουν από την αποτελεσματικότερη διασύνδεση των κρατικών φορέων, καθώς και το νέο, πιο ολιστικό τρόπο κυβερνησιμότητάς τους ανεξάρτητα μάλιστα από το επίπεδο διοίκησης.

«Ισχυρή Αυτοδιοίκηση για μια καλύτερη Ελλάδα» ήταν το κεντρικό μήνυμα του τελευταίου συνεδρίου της ΚΕΔΕ. Η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδειξε τα προηγούμενα χρόνια στην πράξη ότι μπορεί να κάνει το σύνθημα αυτό πραγματικότητα.

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία, λοιπόν, ξανά, με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για μια ισχυρή Αυτοδιοίκηση και μια καλύτερη Ελλάδα», την Ελλάδα που αξίζει στις επόμενες γενιές, σε όλους μας !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου