Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

14ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής από 1 ως 4 Σεπτεμβρίου 2022 στη Γέφυρα

Έπιμέλεια Κων/νος Στογιαννάρης
Μέλος της Ε.ΔΗ.Π.Η.Τ Μακεδονίας - Θράκης

Το Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής, επιστρέφει και σας επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις και νέα πράγματα. Ραντεβού από 1 ως και 4 Σεπτεμβρίου 2022, στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γέφυρας «Μέτρες - Σωζούπολη» διοργανώνει, μετά από απουσία 2 ετών λόγω τωνπεριορισμών Covid-19, το φεστιβάλ που θα φιλοξενήσει μουσικοχορευτικά συγκροτήματα από το Μεξικό, τη Σλοβακία, τη Γκάνα και φυσικά την Ελλάδα στοχεύοντας στην ανάδειξη και ενίσχυση της παράδοσης και των εθίμων. 

Τέσσερις μέρες γεμάτες μουσική, χορό, διασκέδαση, πλούσιο θέαμα, μοναδικές εμπειρίες με τους ρυθμούς, τα κοστούμια, το ύφος και τα μουσικοχορευτικά δρώμενα της κάθε περιοχής, με δωρεάν είσοδο για το κοινό. 

το 14ο Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής θα διεξαχθεί σε έναν ανοιχτό, καταπράσινο και ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κατάλληλο για όλη την οικογένεια. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε το πρόγραμμα τον εκδηλώσεων αναλυτικά ανά ήμερα:
 

1η ημέρα   του Φεστιβάλ - 1η Σεπτεμβρίου

Άρωμα Mικρασίας… Μνήμες Ανατολής θα κατακλύσουν το ελληνικό κομμάτι της Έναρξης του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σμυρναίων – Μικρασιατών Βαθυλάκκου, το χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ξηροχωρίου και το μικτό τμήμα Γυναικών & Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας «Μέτρες – Σωζούπολη». 

Μια βραδιά αφιερωμένη στις αλησμόνητες πατρίδες, στα 100 χρόνια Μικρασιατικής Καταστροφής και σε έναν μεγάλο πολιτισμό που κράτησε από την αρχαιότητα μέχρι και τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, ανθίζοντας στις περιοχές τής Ιωνίας.

2η μέρα του Φεστιβάλ - 2η Σεπτεμβρίου

Η Θράκη δεν θα μπορούσε να λείπει από τον χάρτη! Ετοιμαζόμαστε για έντονους ρυθμούς, γρήγορα βήματα, και έναν μεγάλο κύκλο που θα μας ενώσει ξανά: από τους Μαυροθαλασσίτες ως τους Μπογιαλικιώτες, τους Ανατολικορωμυλιώτες, τους Μοναστηριώτες τους Καβακλιώτες.. και φυσικά τους δικούς μας Μετρινούς και Σωζοπολίτες! Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, Β' παιδικό και Μικτό τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας "Μέτρες- Σωζούπολη", μαζί με τους επιστήθιους φίλους μας "Καφαντάρδες" θα μας συμπαρασύρουν όλους με τις μουσικές, τα ηχοχρώματα, τη ζωντάνια και τις μελωδίες τους σε μια μοναδική βραδιά με αέρα και άρωμα Θράκης.

3η ημέρα  του Φεστιβάλ - 3η Σεπτεμβρίου

Το πολύχρωμο "μωσαϊκό" με τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου μας ξετυλίγεται και μας παρουσιάζουν τις συμμετοχές για την 3η βραδιά του Φεστιβάλ, με άρωμα από τη Μακεδονία μας... Η σκηνή θα γεμίσει με την συμμετοχή του Α' παιδικού τμήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας "Μέτρες-Σωζούπολη" και του Ομίλου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού «Αράπιτσα», από την Νάουσα. Το ταξίδι μας στα χνάρια της Μακεδονίας θα ολοκληρώσει η συμμετοχή επταμελούς ορχήστρας των Χάλκινων της Γουμένισσας που αναμένονται να ξεσηκώσουν ακόμη και τους πιο διστακτικούς θεατές...

4η και τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ - 4η Σεπτεμβρίου

Οι ξένες και ελληνικές συμμετοχές που πρωταγωνίστησαν τις προηγούμενες μέρες θα συναντηθούν για τελευταία φορά στη σκηνή του Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού και Μουσικής σε μια Τελετή Λήξης με πολλές εκπλήξεις! Μεξικό, Γκάνα, Σλοβακία και εφηβικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας "Μέτρες-Σωζούπολη" θα γεμίσουν για μια ακόμη βραδιά τη σκηνή του Φεστιβάλ και θα μας χαρίσουν ένα μεγάλο φινάλε, ώστε να αποχαιρετήσουμε μαζί το 14ο και να υποδεχτούμε πλέον το.... 15ο!

Αναλυτικά το Πρόγραμμα 

Το πρόγραμμα και τα ειδικά αφιερώματα κάθε ημέρας θα πλαισιώσουν, πέρα από τα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γέφυρας "Μέτρες - Σωζούπολη",  τα μουσικά σχήματα: "Καφαντάρδες", "Χάλκινα της Γουμένισσας" και πλήθος μουσικών και καλλιτεχνών της ευρύτερης περιοχής.

Μεγαλώνουμε τον κύκλο του πολιτισμού, επιδιώκοντας να συμβάλλουμε από πλευράς μας στην ανανέωση, την άνθιση, αλλά και διαφύλαξη της πλούσιας κληρονομιάς των προγόνων μας, μέσω της μεγάλης αυτής γιορτής της αδελφοσύνης των λαών, της συνεργασίας, της ανταλλαγής, και φυσικά του εθελοντισμού. 

Γιατί ο πολιτισμός δεν κληρονομείται απλά. Κάθε γενιά πρέπει να τον μάθει και να τον κερδίσει από την αρχή. 

Πληροφορίες:

Δημοτικό Σχολείο Γέφυρας 

Γέφυρα , Θεσσαλονίκης

«14ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού & Μουσικής» 

Έναρξη

Πέμπτη 1 έως και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022  στις 20:30 

Είσοδος Ελεύθερη 

Πληροφορίες: 6977128992, 6987991214 

 

 

  

  

Χορηγός Επικοινωνίας: Ράδιο Χαλκηδόνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου