Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Προτάσεις ΜΑΚΙ Δ. Χαλκηδόνος για ένα καλύτερο σχολείο για άτομα με αναπηρία

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 1992, με απόφαση του ΟΗΕ, ως ημέρα τιμής των ανθρώπων με αναπηρία. Αποτελεί επομένως, μια αφορμή για τις Κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες που έχουν τα άτομα με αναπηρία.

Με αφορμή τη χθεσινή ημέρα λοιπόν, ως ΜΑΚΙ του Δήμου Χαλκηδόνος, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε ορισμένες σκέψεις – απόψεις μας, με στόχο να παρακινήσουμε τον Δήμο, τους αρμόδιους φορείς (π.χ. τις Διευθύνσεις των Σχολικών Επιτροπών, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων), την Περιφέρεια, ακόμη και την Κυβέρνηση, ώστε να διαμορφωθούν όλες εκείνες οι συνθήκες που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα των συμμαθητών μας με αναπηρία, αποδεικνύοντας στη πράξη ότι, όντως, όλοι είμαστε ίσοι και ότι έχουμε το ίδιο δικαίωμα στη μάθηση και τη ζωή.

Έχοντας επομένως αυτόν τον στόχο στο μυαλό μας, μετά και από μια ουσιαστική συζήτηση με συμμαθητές και φίλους, προτείνουμε:

• Βελτίωση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στα σχολεία, μέσω της κατασκευής ραμπών, όπου δεν υπάρχουν ήδη.

• Διαμόρφωση των χώρων υγιεινής, ώστε να διευκολύνονται τα άτομα με αναπηρία κατά τη χρήση τους.

• Συγγραφή και χορήγηση βιβλίων με τις κατάλληλες προδιαγραφές για άτομα με αναπηρία (π.χ βιβλία σε γραφή Braille, βιβλία προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες των κωφών μαθητών, μαθητών με νοητική αναπηρία, σύνδρομο down, αυτισμό, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κλπ).

• Οργάνωση ενός αξιόπιστου και ασφαλούς συστήματος μετακινήσεων των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους που θα περιλαμβάνει για παράδειγμα τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ, με ειδική σήμανση, κλπ.

• Ενίσχυση και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών στα Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.), συνδέοντάς τα με την τοπική αγορά εργασίας, την τοπική οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Στον κόσμο που φτιάχνουμε δεν περισσεύει κανείς. 

Με τιμή,

Τα μέλη της Μαθητικής Ανεξάρτητης Κίνησης του Δήμου Χαλκηδόνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου