Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Του Γεώργου Ι. Γιαννάκη: «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο»

Του Γεώργιου Ι. Γιαννάκη 
Οικονομολόγος – Λογιστής 
τ. Ειδικός Σύμβουλος Δήμου Χαλκηδόνος

Με κεντρικό μήνυμα «Κανένα ζώο αδέσποτο. Κανένα ζώο κακοποιημένο» παρουσιάστηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς.


Πρόκειται στην ουσία για ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, στο οποίο θα έχουν ενεργό ρόλο το κεντρικό Κράτος, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού (Δήμοι και Περιφέρειες), ειδικοί επιστήμονες (κτηνίατροι, νομικοί σύμβουλοι) και φιλοζωικά σωματεία και το οποίο θα ρυθμίζει τους κανόνες ευζωίας των αδέσποτων ζώων αλλά και τους όρους διαβίωσης των δεσποζόμενων φίλων μας.
 

Ας δούμε όμως λίγο πιο συγκεκριμένα τα όσα ανακοινώθηκαν προχθές στο νομοσχέδιο:

  • Αναφέρονται ρητά οι «5 ελευθερίες των ζώων». Αυτές είναι: Η ελευθερία από την πείνα και τη δίψα, η ελευθερία από άσκοπη ταλαιπωρία και καταπόνησή τους, η ελευθερία από πόνο, τραυματισμό και ασθένεια, η ελευθερία από φόβο και αγωνία, καθώς και η ελευθερία έκφρασης της φυσιολογικής συμπεριφοράς τους. 
  • Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Στην πλατφόρμα αυτή θα είναι καταχωρημένα τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, αλλά και όσα είναι διαθέσιμα προς υιοθεσία. Επίσης, πρόσβαση θα έχουν μέλη φιλοζωικών σωματείων, οργανώσεις, πιστοποιημένοι κτηνίατροι και εκτροφείς αλλά και οι νόμιμοι εκπρόσωποι των Δήμων και των Περιφερειών. • Δημιουργείται ακόμη, ειδικό μητρώο στο οποίο θα καταγράφονται οι καταδικασθέντες για περιστατικά κακοποίησης ζώων. • Θεσπίζεται ηλεκτρονικό βιβλιάριο και φάκελος ιστορικού του κάθε ζώου. • Η αναπαραγωγή τους θα γίνεται με κανόνες. Ορίζεται νέο πλαίσιο σχετικά με ζητήματα που αφορούν τον ανώτατο αριθμό γεννών ανά ζώο κατά, ενώ κανόνα η στείρωση των ζώων θα είναι υποχρεωτική. 
  • Αυστηροποιούνται οι διατάξεις περί κακοποίησης. Ήδη το αδίκημα του βασανισμού ζώου έχει μετατραπεί από πλημμέλημα σε κακούργημα, ενώ προβλέπονται νέα πρόστιμα.
  • Με το πρόγραμμα «Άργος» θα ρυθμίζονται ζητήματα των υποχρεώσεων αλλά και των χρηματοδοτήσεων των Δήμων για την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων. 
  • Θεσπίζονται κίνητρα όπως η μείωση δημοτικών τελών για τους επιμελείς ιδιοκτήτες ζώων. 
  • Προβλέπεται ένα πλαίσιο εποπτείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Πανελλαδικών Φιλοζωικών Οργανώσεων. 
  • Αναπτύσσεται ψηφιακή εφαρμογή και 5ψήφιος αριθμός καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και καταστρατήγησης του νομικού πλαισίου για την προστασία των ζώων συντροφιάς. 
  • Τέλος, γίνεται αναφορά για εκπαιδευτικά προγράμματα και ενημερωτικές δράσεις σε τοπικές και εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων.

Κλείνοντας, ως φιλόζωος αλλά και τ. Ειδικός Σύμβουλος του Δήμου Χαλκηδόνος, που μεταξύ άλλων συνεπικουρούσα τους Αντιδημάρχους στη διαχείριση των προγραμμάτων για τα αδέσποτα ζώα κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο, πιστεύω ότι το νομοσχέδιο στηρίζεται σε ένα πλέγμα αξόνων με θεσμικό, νομικό και κοινωνικό πρόσημο.

Νιώθω δε ιδιαίτερα περήφανος που πιστωνόμαστε ως προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου Χαλκηδόνος δεκάδες δράσεις και πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Πιο συγκεκριμένα, σταχυολογώντας μερικές από αυτές, θα αναφέρω τις δαπάνες για στειρώσεις, ζωοτροφές και περισυλλογές επιθετικών και άρρωστων ζώων που ξεπέρασαν τις 150.000 €, την πρωτοβουλία μας για την ίδρυση του διαδημοτικού καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς «Η ΑΛΚΥΟΝΙΔΑ», την κεντρική ενημερωτική ημερίδα με θέμα:

«Συμβιώνοντας με τα αδέσποτα» με τη συμμετοχή καθηγητών Πανεπιστημίου, κτηνιάτρων, εκπαιδευτών ζώων και φιλόζωων, την αποστολή ενημερωτικού υλικού για την προστασία των ζώων στα σχολεία όλων των βαθμίδων του Δήμου, περισσότερες από 70 επίσημες υιοθεσίες, αλλά και την καθημερινή συνεργασία με φιλόζωους συνδημότες μας για την από κοινού αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών. 

Ήμασταν μάλιστα από τους λίγους Δήμους, που από το 2017 είχαμε καταθέσει προτάσεις στο Υπουργείο για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου διαχείρισης των ζώων, μιλώντας από τότε για αυστηροποίηση των ποινών για τους κακοποιούς ζώων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για την περαιτέρω χρηματοδότηση των Δήμων και τονίζοντας την ανάγκη για εισαγωγή μαθημάτων ή δημιουργία εκπαιδευτικών ημερίδων στα σχολεία.

Πιστεύω τέλος, ότι η αρμονική μας συνύπαρξη με τα ζώα είναι μία από τις σημαντικές προϋποθέσεις για να μπορούμε να λέμε με περηφάνια ότι ζούμε στον 21ο αιώνα. Ας αλλάξουμε επιτέλους στάση ως κοινωνία και ας εφαρμόσουμε στην πράξη το σύνθημα: «Αγάπησε τα ζώα. Υιοθέτησε και εσύ ένα αδέσποτο. Μπορείς !».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου