Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

«Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ» χαρακτήρισε το ανακαινισμένο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών ο Γ. Μουζάλας

Στο πρώην στρατόπεδο "Αναγνωστοπούλου", στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η ανακαινισμένη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, όταν έφταναν εκεί τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες, ούτε αυτή λίγους μήνες μετά, όταν ο χώρος μετατράπηκε σε μια μεγάλη σκηνούπολη για να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους ανθρώπους.

Οι σκηνές αποτελούν παρελθόν έχοντας δώσει τη θέση τους σε 156 σύγχρονους οικίσκους (κοντέινερ) πλήρως εξοπλισμένους ώστε να προσφέρουν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί περισσότερο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα έως ότου συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον τελικό τους προορισμό- συνήθως κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.

"Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ" χαρακτήρισε το ανακαινισμένο καμπ των Διαβατών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες αξιοπρεπείς θα συνεχιστούν. "Στα Διαβατά, μεταφέραμε ξαφνικά, τελειώνοντας ο Μάιος του 2016, σε σκηνές, περίπου 2.5000 ανθρώπους. Παραδώσαμε το καινούριο καμπ των Διαβατών σε συνθήκες άριστες, πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ και αυτή είναι η καινούρια φάση στην οποία περνάμε" τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ήδη 15.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει για τον τελικό τους προορισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ενώ έχουν γίνει επιπλέον 6.500 οικογενειακές επανενώσεις και 7.000 εθελοντικές επιστροφές.

Δύο δωμάτια, μπάνιο και κουζίνα (με ψυγείο και μικρή εστία μαγειρέματος) αποτελούν τους χώρους των νέων προσωρινών "σπιτιών" των προσφύγων και μεταναστών της δομής Αναγνωστοπούλου -Σύροι και Αφγανοί- που φαίνεται να έχουν δεχθεί με ανακούφιση τις νέες συνθήκες διαβίωσης. Κλιματισμός, ηλιακός θερμοσίφωνας, τηλεόραση και wifi για να επικοινωνούν με τους δικούς τους, που βρίσκονται στην πατρίδα ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, συμπληρώνουν το "παζλ" των παροχών στις νέες εγκαταστάσεις.

Το κάθε κοντέινερ έχει δυνατότητα φιλοξενίας έως έξι άτομα και, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλος της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προς το παρόν διαμένουν στο κέντρο γύρω στα 370 άτομα, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται κι άλλες αφίξεις.

Πενήντα από τα νέα κοντέινερ τοποθέτησε η οργάνωση CARITAS ενώ όλα τα υπόλοιπα η οργάνωση ASB, που στόχο έχει την παροχή βοήθειας σε όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως πολιτικών, εθνικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων και δραστηριοποιείται ενεργά στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες από τότε που η προσφυγική κρίση χτύπησε την "πόρτα" της Ευρώπης. Στο σύνολό τους, οι οικίσκοι χρηματοδοτήθηκαν από την DG ECHO, το ταμείο ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ, και το γερμανικό ΥΠΕΞ.

Στο καμπ λειτουργεί ιατρείο που παρέχει υπηρεσίες φροντίδας υγείας, όπως και -μεταξύ άλλων- χώροι για ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι έχουν επιπλέον και τον δικό τους "safe space" (ασφαλή χώρο) για μια σειρά από δραστηριότητες. Υπάρχει επίσης ένας αντίστοιχος χώρος αποκλειστικά για γυναίκες (women space), βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ πέραν των δραστηριοτήτων για τα παιδιά έχουν προβλεφθεί και μια σειρά από μαθήματα, όπως ξένων γλωσσών (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά) και υπολογιστών, για τους ενήλικες. Το δε "συσσίτιο" για τη σίτιση των προσφύγων, που είχε αναλάβει ο στρατός, αντικαταστάθηκε από ένα ποσό, το οποίο λαμβάνουν οι πρόσφυγες και μπορούν πλέον να ψωνίζουν από την τοπική αγορά και να μαγειρεύουν τα φαγητά της αρεσκείας τους, γεγονός που, όπως λένε οι υπάλληλοι της δομής, τούς έχει χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Η νέα εικόνα του κέντρου φιλοξενίας φαίνεται να ικανοποιεί και τους ίδιους τους ενοίκους του. "Εδώ είμαστε πολύ καλύτερα απ' ό,τι στις σκηνές. Προστατευόμαστε από τη βροχή σε μέρες όπως η σημερινή, κάνουμε μπάνιο όποτε θέλουμε, μαγειρεύουμε αυτό που επιθυμούμε. Ξαναβρήκαμε τη χαμένη ιδιωτικότητά μας" λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Φαουζίγια Σαλάμ, μια μεσόκοπη Σύρια, που άφησε πίσω της τον πόλεμο και τα δεινά του και πριν από περίπου δυο χρόνια ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι για τη Γερμανία μαζί με την κόρη της Ριμ και τα δυο παιδιά της, τη δίχρονη Νουρ και τον πεντάχρονο Γιούσεφ, προκειμένου να βρουν τους άνδρες της οικογένειας.

"Τώρα τουλάχιστον η αναμονή έχει γίνει ευκολότερη από άποψη καθημερινής διαβίωσης" προσθέτει η Ριμ, η οποία, όπως και η μητέρα της, δεν κρύβουν την αγωνία για το πότε θα μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι... "Αγαπάμε την Ελλάδα και τους Έλληνες που μας έχουν φερθεί πολύ ωραία αλλά έχουμε κουραστεί. Θέλουμε να ενωθούμε με την οικογένειά μας" λένε με μια φωνή.

Το ανακαινισμένο κέντρο των Διαβατών εγκαινιάστηκε πριν από μερικές ημέρες (στις 13 Ιουλίου) παρουσία -μεταξύ άλλων- του γενικού γραμματέα Υποδοχής Ανδρέα Γκουγκουλή, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνου Καρβούνη, του γενικού προξένου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Βάλτερ Στέχελ και του μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προέδρου του ΔΣ της ASB Γερμανίας Κνουτ Φλέκενσταϊν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου