Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στην «οδό απολυμένων» γράφεται Ιστορία

Του Γιάννη Μπασκάκη από efsyn
Mετά τον πολύμηνο αγώνα των χαλυβουργών, που είχε λήξει με την επέμβαση των ΜΑΤ, οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναδειχτεί σε νέο σύμβολο αντίστασης στη μνημονιακή λιτότητα.

Σημείο αναφοράς κατά της μνημονιακής λιτότητας έχει γίνει ο αγώνας των καθαριστριών για πλήθος εργαζομένων, ανέργων και φοιτητών, που... έσπευδαν χθες να τους σφίξουν το χέρι, μία ημέρα μετά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου και τον ξυλοδαρμό που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

Η ΑΔΕΔΥ είχε καλέσει σε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Καραγεώργη Σερβίας στις 2 το μεσημέρι, ενώ είχε κηρύξει παναττική στάση εργασίας από τις 13.30. Οι καθαρίστριες παραμένουν στο κέντρο αγώνα που έχουν δημιουργήσει στην «οδό απολυμένων» και δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να διεκδικούν -στον δρόμο και στις αίθουσες των δικαστηρίων- το δικαίωμά τους στην εργασία και στη ζωή.

Νομικές κινήσεις
«Το πρωτόδικο δικαστήριο θεμελίωσε πλέον τελεσίδικα, χωρίς να έχει δικαίωμα ο Αρειος Πάγος να το ξαναελέγξει, ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Οτι το δημόσιο συμφέρον από την απόλυση των καθαριστριών σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετείται.

Επίσης ότι παραβιάστηκε ο ίδιος ο μνημονιακός νόμος που είχε οριοθετήσει και προσδιορίσει πώς ακριβώς θα γίνεται η διαθεσιμότητα», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος των καθαριστριών, και περιέγραψε τις επόμενες κινήσεις που συνθέτουν τον νομικό αγώνα.

Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», τόνισε ότι «αποφασίσαμε να καταθέσουμε έφεση στην απόφαση του Πρωτοδικείου, με τη νομική βάση ότι δεν τηρήθηκε ο νόμος περί ομαδικών απολύσεων και επίσης δεν τηρήθηκε η απαγορευτική νομοθεσία για απολύσεις λόγω διάκρισης φύλου. Αυτό το κάνουμε, για να ενδυναμώσουμε την απόφαση, η οποία εν πάση περιπτώσει μας δικαίωσε, αλλά τη θέλουμε πιο ισχυρή».

Η δεύτερη ενέργεια θα είναι η προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, για το γεγονός ότι η ελληνική πολιτεία δεν εφάρμοσε επί 30 ημέρες τη δικαστική απόφαση και η τρίτη θα είναι η υποβολή μήνυσης κατά των αστυνομικών που άσκησαν βία σε βάρος των καθαριστριών.

Μάλιστα, η Ευαγγελία Αλεξάκη, εκ μέρους των καθαριστριών, κάλεσε τον ιατρικό σύλλογο να διαγράψει τον νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη. «Δύο μέρες έχει αναλάβει το έργο του και είναι μαύρο. Δίνοντας διαταγές στους αστυνομικούς να βαράνε, μπορεί και τη μάνα του, γιατί μπορεί και η μάνα του να ξεπερνάει τα 60», ανέφερε.

«Εδώ και 9 μήνες στον δρόμο, που έχουμε έρθει πάρα πολλές φορές σε σύγκρουση με τα ΜΑΤ, έχουν γεμίσει τα σώματά μας και η ψυχή μας πληγές. Για τα σώματά μας δεν ανησυχούμε, γιατί οι πληγές τους θα επουλωθούν. Θα πρέπει κάποιος όμως να απολογηθεί για τις πληγές στην ψυχή μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η καθαρίστρια Δήμητρα Μανώλη.

Kαι προσθέτει: «Δεν έχουμε χάσει εμείς από την αρνητική απόφαση. Αλλοι έχουν χάσει. Μετά και την επίθεση των ΜΑΤ έχουμε πάρει απόφαση να μείνουμε εδώ και να διεκδικήσουμε τη δουλειά μας. Δεν θα κουραστούμε και δεν θα λυγίσουμε, το έχουμε υποσχεθεί στα παιδιά μας».

«Η απόφαση του Αρείου Πάγου επιβεβαιώνει ότι η Δικαιοσύνη ακολουθεί τις κυβερνητικές επιταγές, νομιμοποιώντας παράνομες απολύσεις, κηρύσσοντας απεργίες παράνομες και καταχρηστικές και καταδικάζοντας εργαζομένους για συνδικαλιστική δράση», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» ο Γρηγόρης Καλομοίρης από την ΑΔΕΔΥ και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις δυνάμεις καταστολής, την ένταση του αυταρχισμού και των διώξεων, για να εφαρμόσει την πολιτική της».

NEW YORK TIMES: «Είναι ισχυρότεροι, αλλά είμαστε πιο οργισμένες…»

Ολοσέλιδο ρεπορτάζ, με τίτλο «Η Ελλάδα πολεμά με τα δικαστήρια γύρω από τις περικοπές στον προϋπολογισμό» δημοσιεύουν οι «New York Times», στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων των απολυμένων καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, ενώ η διεθνής έκδοση της εφημερίδας αφιερώνει στο θέμα το πρωτοσέλιδό της.

Οπως επισημαίνει η μεγάλης κυκλοφορίας αμερικανική εφημερίδα, η αντιπαράθεση καθαριστριών-αστυνομίας (την οποία παρομοιάζει με τη μάχη του Δαβίδ εναντίον του Γολιάθ) έχει πλέον μετατρέψει τις καθαρίστριες σε σύμβολο αντίστασης απέναντι στην πολιτική σκληρής λιτότητας της τρόικας και του ΔΝΤ. «Είναι ισχυρότεροι από εμάς, αλλά εμείς είμαστε πιο οργισμένες», δήλωσε στην εφημερίδα η 53χρονη καθαρίστρια, Δέσποινα Κωστοπούλου, η οποία δούλευε στο υπουργείο Οικονομικών επί 22 χρόνια πριν απολυθεί το περασμένο φθινόπωρο.

Το νεοϋορκέζικο φύλλο εστιάζει στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που έχουν προκύψει λόγω των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις, αλλά και απολύσεις στον δημόσιο τομέα την τελευταία τετραετία.

Οπως σημειώνει, οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από το Μνημόνιο προσφεύγουν μαζικά στη Δικαιοσύνη και οι δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες πολλές φορές είναι υπέρ αυτών των κοινωνικών ομάδων, ορθώνονται πλέον ως ουσιαστικό εμπόδιο στην πολιτική λιτότητας και τις επιταγές του Μνημονίου που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Ταυτοχρόνως, υπενθυμίζει την προειδοποίηση του ΔΝΤ πως οι δικαστικές αυτές αποφάσεις απειλούν να εκτροχιάσουν τις μεταρρυθμίσεις, την πορεία των οποίων σχεδιάζουν να επαναξιολογήσουν οι δανειστές της Ελλάδας εντός του τρέχοντος μηνός. Δ.Σ.Φ.
Πηγή: efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου