Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Ομιλία της τομεάρχου προστασίας του πολίτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλας Ξουλίδου στο 19o τακτικό συνέδριο της ένωσης αξιωματικών πυροσβεστικού σώματος.

Ομιλία της τομεάρχου προστασίας του πολίτη των Ανεξάρτητων Ελλήνων βουλευτού Β΄ Θεσσαλονίκης, Σταυρούλας Ξουλίδου στο 19o τακτικό συνέδριο της ένωσης αξιωματικών πυροσβεστικού σώματος.

Κυρίες και Κύριοι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος ως υπεύθυνη Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μας απευθύνατε σε μία τόσο κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Η πορεία του ευρώ βασίζεται σήμερα σε μία αβέβαιη ισορροπία τρόμου.
Η τύχη του θα καθοριστεί από την επικράτηση μίας από τις δύο τάσεις που σήμερα συγκρούονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διεθνώς. Από τη μία πλευρά, οι παγκόσμιες αγορές κεφαλαίων έχουν διαγνώσει τα εγγενή προβλήματα του ευρώ και πιέζουν για γρήγορες και ριζικές αλλαγές. Από την άλλη, τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης προχωρούν διστακτικά στις αλλαγές αυτές με ρυθμούς που δεν ανταποκρίνονται στις επιταγές των αγορών. Το στοίχημα είναι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προχωρήσει αποφασιστικά στη δημοσιονομική ενοποίηση και σε μία νέα αναπτυξιακή ισορροπία μεταξύ Βορρά και Νότου, δεδομένου ότι η πολιτική της μονομερούς λιτότητας έχει αποδειχθεί φάρμακο που επιδεινώνει την κατάσταση του ασθενούς. Εμείς λοιπόν χωρίς δισταγμό και ενάντια στον προπαγανδιστικό φόβο που καλλιεργείται, αντιστεκόμαστε και δεν εγκλωβιζόμαστε. Μετά από πέντε χρόνια σκληρού μνημονίου κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής συνθήκης, ήρθε η ώρα των Ελλήνων ενάντια στην μονομερή επιβολή λιτότητας.

Δεν επιλέγουμε το φόβο για σύμμαχο. Αυτό που χρειαζόμαστε τούτη την ώρα, στην παρούσα συγκυρία, είναι ενότητα και ομοψυχία. Η ενότητα όλων μας είναι η βάση ώστε να ανασυντάξουμε τη χώρα. Ώστε να οδηγήσουμε, όλοι μαζί, την Ελλάδα σε μια διαδρομή περηφάνιας και ανάπτυξης. Μια πορεία δύσκολη, που χρειάζεται νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ επιδιώκουμε να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρώπη, προτάσσοντας ένα αξιόπιστο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και τις πιθανές πηγές χρηματοδότησης στη βάση ρεαλιστικών εκτιμήσεων και χρηματοδοτικών σεναρίων. Σε αυτό το πλαίσιο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα από την προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠαΣοΚ η οποία αποδέχθηκε πλήρως τη μνημονιακή επιλογή της βίαιης λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης και ουδέποτε κατέθεσε εναλλακτική οικονομική πρόταση.

Σήμερα, που η πατρίδα και η κοινωνία μας αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, οικονομική αλλά και ηθική, μετά την επέλαση των μνημονιακών πολιτικών οι Έλληνες Πυροσβέστες αποδεικνύουν με το πολύτιμο έργο τους ότι υπάρχει ελπίδα, προβάλλοντας στην ελληνική κοινωνία την αξία της προσφοράς και αυταπάρνησης.

Το Πυροσβεστικό Σώμα εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες με τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, απλήρωτη υπέρ εργασία, και συνθήκες που αυξάνουν τους κινδύνους κατά την εκτέλεση της Υπηρεσίας τους. Οι μνημονιακές πολιτικές της τελευταίας τριετίας έπληξαν τη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος αφού μειώθηκαν στο ελάχιστο οι λειτουργικές δαπάνες, με αποτέλεσμα την τραγική μείωση της επιχειρησιακής ικανότητας, την οποία καλούνται να αναπληρώσουν με τη φυσική τους παρουσία οι Έλληνες πυροσβέστες. Παράλληλα δέχθηκαν επίθεση στα εισοδήματα τους επιτρέποντας με δυσκολία την επιβίωση τους.

Ως Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη θεωρώ πρωταρχικό μου μέλημα την αντιμετώπιση των ζητημάτων που θα θωρακίσουν το έργο και την προσφορά του Έλληνα πυροσβέστη. Κάτι τέτοιο θα ωφελήσει όχι μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα αλλά θα είναι προς όφελος της προστασίας των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται να εργαστούμε ώστε τα θεσμικά προβλήματα, για την σύσταση των διοικητικών αξιωματικών, τη δημιουργία του βαθμολογίου των χαμηλόβαθμων, την αναδιοργάνωση της διοικητικής πυραμίδας, την τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων και εν συνεχεία την αλλαγή του πλαισίου κρίσεων, προαγωγών και αξιολόγησης του συνόλου του πυροσβεστικού προσωπικού να υλοποιηθούν με γνώμονα το δίκαιο και την αξιοκρατία.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα δίνει λύσεις τόσο στα υπηρεσιακά και όσο και στα διαχειριστικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σώμα. Το ζήτημα της αυτοτέλειας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., ενάντια στην πρόταση των θεσμών για την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων, αποτελεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση για την λειτουργία του ταμείου, καθώς η βιωσιμότητά του είναι εγγυημένη, δεδομένου ότι τα έσοδα προέρχονται μόνο από τις εισφορές των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ως γυναίκα, αλλά και σύζυγος πυροσβέστη, το Πυροσβεστικό Σώμα είναι η οικογένειά μου και συμμερίζομαι απόλυτα την ανάγκη για την εναρμόνιση του νόμου σχετικά με τις διευκολύνσεις δημοσίων υπαλλήλων και αστυνομικών για την ανατροφή παιδιών. Ένα αίτημα κοινωνικά δίκαιο και απόλυτα λογικό για το Πυροσβεστικό Σώμα που θα βοηθήσει πολλές οικογένειες.

Κυρίες και Κύριοι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, Για πρώτη φορά Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέση, υπερασπίζεται ξεκάθαρα τον ελληνικό λαό και όχι ξένα συμφέροντα, δεν υποχωρεί, δεν απειλείται και δεν υποδουλώνεται. Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε μέχρι τέλους παρά την πρωτοφανή πίεση που επιδεικνύουν οι δανειστές και οι συνεργάτες τους. Δεν εκβιαζόμαστε, δεν απειλούμαστε και δεν υποτασσόμαστε. Η ενότητα των Ελλήνων είναι μονόδρομος για τη νίκη της πατρίδας μας.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου