Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Νέες επικαιροποιημένες οδηγίες για COVID19 και οδοντιατρεία

Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συντάσσεται πλήρως και συστήνει στα μέλη του να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Οι επικαιροποιημένες οδηγίες βασίζονται στην προτροπή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και τον Κώδικα Οδοντιατρικής Δεοντολογίας (Π. Δ. 39/2009, ΦΕΚ Α΄55, 1-4-2009).

Τα Οδοντιατρεία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, ωστόσο συστήνεται στους συναδέλφους να δέχονται ασθενείς οι θεραπείες των οποίων, η αναβολή θα έχει μη αναστρέψιμα αποτελέσματα ή θα προκαλέσει βλάβη στην υγεία του ασθενούς, λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

Τα μέτρα προφύλαξης είναι:

1) Λήψη από τηλεφώνου λεπτομερούς ιστορικού:
  • για πρόσφατα ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • εάν ο ίδιος ή κάποιος στο στενό περιβάλλον εμφανίζει βήχα, πυρετό, δύσπνοια, διάρροια ή καταβολή δυνάμεων.
2) Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διασποράς λοιμώξεων. Επιμελής καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών εργασίας και των χώρων με κατάλληλα διαλύματα. Επιμελημένη καθαριότητα δαπέδων.

3) Ενίσχυση των παγίων μέτρων Ατομικής υγιεινής Ιατρών και Ασθενών (π.χ. διάθεση αλκοολούχων διαλυμάτων στο χώρο αναμονής).

4) Ταυτόχρονη χρήση προστατευτικών γυαλιών ή προσωπίδας, με χειρουργική μάσκα και καλυπτικό κεφαλής, μακρυμάνικη αδιαβροχοποιημένη ποδιά, γάντια μιας χρήσης από το οδοντιατρικό και το βοηθητικό προσωπικό.

5) Επαρκής συχνός αερισμός του χώρου.

6) Εξορθολογισμός χρονικής διάρκειας ραντεβού, ώστε να επαρκεί ο χρόνος για τα πρόσθετα μέτρα και να αποφεύγεται ο συνωστισμός των ασθενών στους χώρους αναμονής.

7) Περιορισμός πράξεων που παράγουν αερόλυμα. Σε αντίθετη περίπτωση, προστασία από το αερόλυμα με:
  • Αξιοποίηση της τεχνικής του ελαστικού απομονωτήρα
  • Χρήση ισχυρών αναρροφητικών συστημάτων .
8) Αυστηρή διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων.

9) Οι οδηγίες επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις και θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία.

Λόγω των συνθηκών έλλειψης του υγειονομικού υλικού που παρατηρείται και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασθενείς μας, στο βοηθητικό προσωπικό και τις οικογένειες μας, επιβάλλεται η αναστολή λειτουργίας του οδοντιατρείου μας, εφόσον δεν μπορούν να τηρηθούν οι πιο πάνω προϋποθέσεις.

Συνάδελφοι, είμαστε Οδοντίατροι, είμαστε άρτια εκπαιδευμένοι, μπορούμε να ανταποκριθούμε με συνέπεια και ευθύνη! Συνοψίζοντας, όπως πρώτος ο Ιπποκράτης είπε, «Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν», να ωφελείς χωρίς να βλάπτεις!

Για κάθε νέα εξέλιξη ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να ενημερώνει μέσω sms και της ιστοσελίδας μας www.osth.gr.

Για το Δ.Σ. του Ο.Σ.Θ.
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Κωνσταντίνος Κούγιας Βάιος Κοντόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου