Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Δήλωση Δημάρχου Χαλκηδόνος, κ. Σταύρου Αναγνωστόπουλου, για την εκ νέου αποχή της αντιπολίτευσης από το τακτικό Δημοτικό Συμβούλιο

Από το γραφείο Δημάρχου του Δήμου Χαλκηδόνος λάβαμε και δημοσιευθούμε το παρακάτω δελτίο τύπου.

Ακόμα και σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον Δήμο μας και για την πατρίδα μας και ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας με πρωτοφανή σύμπνοια αντιμετωπίζουν την πρόκληση της πανδημίας, οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δήμο Χαλκηδόνος, εμφανίζονται για μια ακόμη φορά πολύ κατώτεροι των περιστάσεων.

Όπως και πριν λίγους μήνες κατά τη διάρκεια της θεομηνίας που έπληξε το Δήμο μας, έτσι και τώρα, την ώρα που η Διοίκηση και όλος ο μηχανισμός του Δήμου δίνουν τη μάχη, να κρατήσουν το Δήμο και την τοπική κοινωνία όρθια, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συνεχίζουν να αδιαφορούν και να απαξιώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες.

Επιδεικνύοντας πλήρη ανευθυνότητα και εκμεταλλευόμενοι τον τρόπο συνεδρίασης του ΔΣ, επέλεξαν για πολλοστή φορά να απέχουν από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (την οποία είχαν μάλιστα αποδεχθεί να γίνει), επιμένουν εμμονικά να εκβιάζουν πολιτικά και προσπαθούν να μπλοκάρουν τη λειτουργία του Δήμου, βασιζόμενοι στη “λογική του χάους”.

Προφασιζόμενοι προτάσεις που κατέθεσαν, μία ώρα πριν τη λήξη της δια περιφοράς (μέσω e-mail) συνεδρίασης του Δ.Σ. και γνωρίζοντας καλά ότι δεν είναι δυνατή η εισαγωγή νέων θεμάτων λόγω της διαδικασίας, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους και ανέβαλαν τη συνεδρίαση.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε την λογική της αναβολής. Σε τι εξυπηρετεί αυτή την κρίσιμη ώρα; Ποιος μας αφαιρεί το δικαίωμα να συνεδριάζουμε κάθε πέντε ημέρες, αν υπάρχουν επείγοντα θέματα, ή αν θέσει κάποιες προτάσεις η αντιπολίτευση; Γιατί να μετατεθούν όλα τα θέματα σε επόμενη συνεδρίαση όταν θα μπορούσαν να είχαν συζητηθεί στην παρούσα;

Οι αποφάσεις άλλωστε που αφορούν σε ελαφρύνσεις κοινωνικών ομάδων του δήμου μας και για τις οποίες ζητείται η άμεση λήψη τους, θεωρούμε ότι μπορούν να ληφθούν οποτεδήποτε. Και καλό θα ήταν αυτό να γίνει μετά την οριστικοποίηση του χρονικού διαστήματος των περιοριστικών μέτρων και μετά την έκδοση σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει εισήγηση από τη Δημοτική Αρχή για απαλλαγή τελών. Μετά τα παραπάνω δεν μπορούμε να φανταστούμε σε τι αποσκοπεί η αποχή από το συμβούλιο, πέρα από μία απλή κίνηση εντυπωσιασμού και μπλοκαρίσματος της λειτουργίας του δήμου.

Για τι προτάσεις όμως και για τι ενδιαφέρον μιλάμε;

Ποιες ήταν οι προτάσεις σας και το ενδιαφέρον σας κ. Μηντσιούδη, όταν εδώ και έξι μήνες δεν έχετε επιδείξει την παραμικρή έννοια και δεν έχετε παραστεί σε καμία σύσκεψη και σε καμία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία μάλιστα όπως σας προανέφερα σε σχετική επιστολή που σας έστειλα, λειτουργεί και ως επιτροπή διαχείρισης της κρίσης; Μήπως είστε μονίμως στη λογική …ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ;

Ποιες ήταν οι προτάσεις σας και το ενδιαφέρον σας κ. Σαραφίδη, όταν μόλις πριν μια εβδομάδα σας έγινε αναλυτικότατη ενημέρωση, τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, όσο κι από εμένα προσωπικά; Μήπως δεν τα καταλάβατε καλά γιατί βιαζόσασταν να αποχωρήσετε; Μήπως προτείνατε κάτι συγκεκριμένο που δεν έγινε;

Ποιες από τις προτάσεις σας κ. Μηντζαρίδη, που καταθέσατε την προηγούμενη εβδομάδα, με σχετική επιστολή σας, δεν εφαρμόζονταν ήδη στο Δήμο μας; Γνωρίζετε τις συνθήκες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο Δήμο Χαλκηδόνος ή απλά επαναλαμβάνετε ότι διαβάζετε να γίνεται σε άλλους Δήμους ή ότι περιλαμβάνεται στις εγκυκλίους που εκδίδουν τα αρμόδια Υπουργεία;

Όσο για εσάς κ. Μαρκίδη, πιστεύω απλά ότι παρασυρθήκατε, γιατί θεωρώ ότι ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη λειτουργία του Δήμου. Άλλωστε ο κ. Σιδηρόπουλος της παράταξή σας συμμετείχε στη συνεδρίαση.

Αγωνιά η αντιπολίτευση για τα μέτρα που δεν πήραμε - κατά την άποψή τη ς- και το μόνο που κάνει είναι να μας συγκρίνει με άλλους δήμους. Μόνο που για να γίνει η όποια σύγκριση θα έπρεπε να γνωρίζει τα μέτρα που λάβαμε εμείς ως διοίκηση για την αντιμετώπιση του Covid-19. Αλλά φυσικά πως να τα γνωρίζει αφού δεν μπήκε στον κόπο ούτε μια βόλτα να έρθει από το δημαρχείο. Πολλά δε μέλη της αντιπολίτευσης δεν συμμετέχουν ούτε καν στις προγραμματισμένες συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων.

Ο Δήμος Χαλκηδόνος την κρίσιμη αυτή περίοδο ήταν και παραμένει σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά την πρωτοφανή αυτή κρίση. Ακολουθήσαμε και ακολουθούμε πιστά όλες τις οδηγίες που εκδίδονται, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους επίσημους φορείς και προσαρμοζόμαστε στις εντολές και στις κατευθύνσεις που λαμβάνουμε απ’ αυτούς. 

Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να προστατευθεί το κοινωνικό σύνολο. Παρότι ήμασταν ήδη ένας υποστελεχωμένος Δήμος και με τις ειδικές άδειες των υπαλλήλων όσοι απέμειναν να εργάζονται υπερβάλλουν εαυτόν - και για αυτό τους αξίζουνε πολλά συγχαρητήρια -, προχωρήσαμε σε μια σειρά από προληπτικά μέτρα, δράσεις και νέες υπηρεσίες.

Έχω παραθέσει αναλυτικά, σε σχετική μου επιστολή που δημοσιεύτηκε, όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων και άλλα που θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.***

Φυσικά σε καμία περίπτωση δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Υπάρχει μακρύς δρόμος και δύσκολη δουλειά μπροστά μας. Όμως δεν είναι και η ώρα της μικροπολιτικής και των άσκοπων αντιπαραθέσεων. Δεν είναι η ώρα του λαϊκισμού και του συναγωνισμού κοινωνικής ευαισθησίας. Η συνεργασία που πρέπει να έχουμε όλοι μεταξύ μας, είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε, για να κρατήσουμε την τοπική μας κοινωνία όρθια. Η κοινωνία μας χρειάζεται ενότητα και σύμπνοια.

Πιστεύω ότι σχεδόν όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα της κατάστασης που βιώνουμε. Πρέπει τώρα στα δύσκολα να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Χρειάζεται να επιδείξουμε υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης για τον καθένα και του διαχωρισμού του από ανεύθυνες στάσεις και πρακτικές. Όσες και όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι και ακόλουθοι τέτοιων πρακτικών, είναι και απολύτως συνυπεύθυνοι.

Για όποιους δεν μπορούν αυτές τις κρίσιμες ώρες να βαδίσουν το δρόμο της ευθύνης, τους συμβουλεύουμε να …ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΠΙΤΙ και χωρίς προφάσεις και παρελκυστικές τακτικές, να συνδράμουν στην ομαλή λειτουργία του Δήμου και στην προστασία της κοινωνίας μας. Αυτές τις ώρες απαιτείται ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους. 

Μόνο όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Μόνο ενωμένοι και συσπειρωμένοι θα κερδίσουμε κι αυτή τη μάχη.

Ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος 
Σταύρος Αναγνωστόπουλος 

*** ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ – ΔΡΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ  
  • Συσκέψεις παρουσία του Δημάρχου, Αντιδημάρχων, Επικεφαλής παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, με ενημέρωση από τον γιατρό εργασίας του Δήμου Χαλκηδόνος, σχετικά με την εξέλιξη του θέματος του κορονοϊού και των μέτρων πρόληψης και προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται. 
  • Η Οικονομική Επιτροπή διευρυμένη (δηλ. ως διαπαραταξιακό όργανο) με την παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ταχτατζόγλου και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Μαρκίδη, συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα, ως επιτροπή διαχείρισης της κρίσης, 
  • Διακοπή λειτουργίας όλων των αθλητικών και πολιτιστικών χώρων. 
  • Πραγματοποίηση απολυμάνσεων σε όλα τα δημόσια και κοινόχρηστα κτίρια (Δημοτικά Καταστήματα, ΚΑΠΗ, Σχολεία, Παιδικοί Σταθμοί, Γυμναστήρια, Πολιτιστικοί Χώροι, Εκκλησίες, Κέντρο Υγείας, Αγροτικά Ιατρεία, Αστυνομικά Τμήματα, Πυροσβεστικός Σταθμός κλπ.) 
  • Δρομολογήθηκε και θα γίνει απολύμανση όλων των κάδων απορριμμάτων. 
  •  Επιτήρηση (με παρουσία δημοτικών υπαλλήλων και σχετικές ανακοινώσεις στα μεγάφωνα) των λαϊκών αγορών (που συνεχίζουν να λειτουργούν με ευθύνη της Περιφέρειας), ώστε να τηρούνται τα μέτρα προστασίας. 
  • Ενημέρωση των δημοτών μας με δελτία τύπου, ανακοινώσεις, διανομή φυλλαδίων και επικόλληση αφισών. 
  • Επέκταση του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι’’ που πλέον απευθύνεται σε όλες τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών και το οποίο υποστηρίζεται και από υπαλλήλους του δήμου μας από δομές που έχουν κλείσει (υπάλληλοι ΚΑΠΗ, παιδικών σταθμών κλπ.) 
  • Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας 8:00πμ – 20:00μμ, όλη την εβδομάδα. 
  • Ψυχολογική υποστήριξη στους δημότες μας μέσω του ‘’ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΛΦΑ’’ , στο οποίο είμαστε μέλη. 
  • Επιμελής καθαριότητα σε όσους δημοτικούς χώρους εξακολουθούν να λειτουργούν. 
  • Προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) για όλους τους υπαλλήλους του δήμου και ταυτόχρονα υποβολή αιτήματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για προμήθεια επιπλέον μέσων. 
  • Απαγόρευση εισόδου πολιτών σε όλα τα δημοτικά κτίρια, παρά μόνον για την εξυπηρέτηση κατεπειγόντων περιστατικών. Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Χαλκηδόνος και τα ΚΕΠ λειτουργούν κανονικά (παρότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων απουσιάζει με τις ειδικές άδειες) και παρέχουν πληροφορίες τηλεφωνικά. Δέχονται αιτήσεις και δικαιολογητικά πολιτών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, fax, ταχυδρομείο κλπ. Η προσέλευση των πολιτών γίνεται κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης (ραντεβού), ώστε να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και ο συνωστισμός και να διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστερήσεις και αναμονή τα αναγκαία αιτήματα των πολιτών. 
  •  Εφαρμογή προγράμματος εργασίας δημοτικών υπαλλήλων εξ αποστάσεως. 
  • Προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και εξοπλισμού για την επέκταση του προγράμματος της τηλεργασίας. 
  • Εφαρμογή προγράμματος εκ περιτροπής εργασίας για την προστασία της υγείας των υπαλλήλων μας. 
  • Δυνατότητα εξόφλησης υποχρεώσεων προς τον Δήμο μέσω τραπέζης ή ηλεκτρονικά. 
  • Οι δηλώσεις αλλαγής τετραγωνικών για το ΤΑΠ γίνονται μόνο ηλεκτρονικά με σχετική παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020. 
  • Άμεση εφαρμογή του προγράμματος Citizen App για την επικοινωνία μας με τους πολίτες. 
  • Υπογραφή σύμβασης με εταιρία πληροφορικής για δωρεάν παροχή των κάτωθι εφαρμογών: 1.Easy pay, για την πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών για όσους δεν έχουν e-banking. 2.ΣΕΠΑ, για ηλεκτρονικές πληρωμές με αυτόματη πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων. 3.Απομακρυσμένη εργασία. 
  •  Στο επόμενο διάστημα θα υπογραφεί σύμβαση με την εθνική τράπεζα της Ελλάδος για την εφαρμογή του προγράμματος i-banking,e-commerce για την εξυπηρέτηση πολιτών που δεν διαθέτουν i-bank 
  • Υποβολή αιτήματος στην ΚΕΔΕ για δωρεάν παροχή της εφαρμογής Webex της Cisco για την διοργάνωση τηλεδιασκέψεων των συλλογικών μας οργάνων. 
  •  Σχετικά με τα τροφεία των Παιδικών Σταθμών του Δήμου μας, δεν απαιτείται καμιά σχετική ενέργεια, εφόσον ήδη από τον κανονισμό λειτουργίας τους, απαλλάσσονται από την πληρωμή τους για όσο διάστημα δεν προσέρχονται τα παιδιά σ’ αυτούς.
  • Σχετικά με την λήψη μέτρων για επιχειρήσεις που έχουν πληγεί σας ενημερώνουμε ότι προφανώς και θα ληφθούν αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου για απαλλαγή από τα αναλογούντα τέλη. Απλώς θεωρούμε ότι μπορούν να ληφθούν οποτεδήποτε. Καλό θα ήταν όμως, αυτό να γίνει μετά την οριστικοποίηση του χρονικού διαστήματος των περιοριστικών μέτρων και μετά την έκδοση σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται. Και αυτό γιατί οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αναφέρουν χρονικό διάστημα απαλλαγής, το οποίο μέχρι σήμερα που μιλάμε είναι έως και 10/04/2020. Επειδή όμως όλα δείχνουν ότι δυστυχώς αυτό το διάστημα θα παραταθεί δεν έχει νόημα η λήψη απόφασης τη συγκεκριμένη στιγμή αφού και αργότερα να ληφθεί θα αφορά όλο το χρονικό διάστημα των περιοριστικών μέτρων. Άλλωστε όπως προβλέπει η ΠΝΠ της 20/03/2020 με την απόφαση του ΔΣ μπορεί να ρυθμίζονται και θέματα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών, σε περίπτωση που έχουν ήδη καταβληθεί ποσά εντός του διαστήματος απαλλαγής. 
Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει εισήγηση από τη Δημοτική Αρχή για απαλλαγή τελών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου