Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

“Στον αέρα” ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, “στα κάγκελα” οι δήμαρχοι

Ρεποτράζ: grtimes.gr

Σε δικαστικές περιπέτειες εκτιμούν οι δήμαρχοι ότι θα μπουν οι δήμοι τους, εφόσον καταργηθεί οριζόντια το πρόγραμμα «Φιλόδημος», όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Η «βόμβα» που έριξε ο υπουργός στην τελευταία γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στους δημάρχους όλης της χώρας, καθώς έχουν εντάξει στα τεχνικά τους προγράμματα για το 2020 έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, κυρίως όμως γιατί κάποια από αυτά έχουν ήδη δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί.

Για τη μεν πρώτη κατηγορία οι ανησυχίες είναι λιγότερες, καθώς ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τα έργα θα ενταχθούν είτε στα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, είτε σε νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Για τη δεύτερη, όμως, οι δήμαρχοι αγωνιούν ότι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους αναδόχους που ανέλαβαν τα έργα και θα οδηγηθούν στα δικαστήρια. Έργα στον «αέρα» Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» εντάχθηκαν 502 έργα ύψους 1,235 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 170 προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ έχουν ήδη δημοπρατηθεί, ενώ για άλλα 21 έργα, ύψους 30 εκ. ευρώ, έχουν ήδη υπογραφεί δανειακές συμβάσεις.

Στην ενημέρωση που έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος στην ΚΕΔΕ ανέφερε ότι από το σύνολο του ποσού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε μόλις τα 134 εκ. ευρώ. Και επιχείρησε να καθησυχάσει τη νέα ηγεσία της ΚΕΔΕ λέγοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με την ΕΤΕπ και έχει καταρχήν την έγκριση ότι θα διασφαλιστεί ένα πολύ σημαντικό ποσό για να υλοποιηθεί το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση της περιόδου 2020-2023.

Ωστόσο, δε διευκρίνισε τι πρόκειται να γίνει με όσα είναι ήδη συμβασιοποιημένα ή έτοιμα προς δημοπράτηση, προκαλώντας έντονη ανησυχία στους αιρετούς.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε σε εξέλιξη δέκα έργα χρηματοδοτούμενα από τον «Φιλόδημο», συντηρήσεις σχολικών κτιρίων, βελτίωση αύλειων χώρων νηπιαγωγείων, ασφαλτοστρώσεις ύψους 1,7 εκ. ευρώ, παιδικές χαρές και έργα ύδρευσης 3 εκ. ευρώ. Παράλληλα, όμως, έχουμε άλλα δύο έργα, έναν παιδικό σταθμό κι ένα κλειστό γυμναστήριο, τα οποία είναι αξιολογημένα, αλλά δεν βγάζουν αποτέλεσμα. Αυτά που είναι σε εξέλιξη δεν πιστεύω ότι μπορούν να τα σταματήσουν. Αυτά, όμως, που είναι για αξιολόγηση ή θα μπουν σε καινούργιο πρόγραμμα ή θα τα χάσουμε», είπε στο GRTimes.gr ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος.
«Θα οδηγηθούμε στα δικαστήρια»

Ο δήμαρχος Θέρμης, πάντως, τονίζει ότι, εάν τελικά καταργηθούν και τα υπό εξέλιξη έργα, οι δήμοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. «Θα γίνει η χώρα ένα απέραντο δικαστήριο, γιατί αυτά τα λεφτά δεν υπάρχουν στον δήμους. Καταρχάς θα πάμε εμείς στα δικαστήρια για να διεκδικήσουμε τα χρήματα από το κράτος. Με τους εργολάβους που θα διεκδικούν τα λεφτά τους επίσης θα πάμε στα δικαστήρια. Δέκα χρόνια δικαστικές διαμάχες θα έχουμε. Δεν μπορεί να καταργήσει το πρόγραμμα και να απεντάξει έργα που είναι ενταγμένα», τόνισε.

Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε μιλώντας στο GRTimes.gr και ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Θεωρώ αδιανόητο να γίνει κάτι τέτοιο. Εκτιμώ ότι η ανακοίνωση έγινε για λόγους επικοινωνιακούς. Δεν υπάρχει περίπτωση νόμιμα ενταγμένα, αδειοδοτημένα, δημοπρατημένα και συμβασιοποιημένα έργα με την εγγύηση του Δημοσίου να τιναχθούν στον αέρα.

Αν παρ’ ελπίδα συμβεί κάτι τέτοιο, θα προκληθεί μια ατελείωτη δικαστική εμπλοκή, γιατί εκατοντάδες κατασκευάστριες ή προμηθεύτριες εταιρίες που νομίμως υπέγραψαν σύμβαση με τους δήμους δε θα μπορούν να πληρωθούν. Θα σέρνονται στα δικαστήρια αιρετοί και υπηρεσιακοί και θα οδηγηθούν στη χρεωκοπία εκατοντάδες εταιρίες. Κι αυτό θα είναι ζημιογόνο και για την αυτοδιοίκηση και για την εθνική οικονομία».
Πηγή: grtimes.gr, Φωτεινή Στεφανοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου