Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Ανακοίνωση του Δήμου Χαλκηδόνος για την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων

Κάθε χρονιά αρχές Σεπτεμβρίου, οι αγρότες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Χαλκηδόνος ξεκινάνε τη συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων που καλλιεργούν. Στον Δήμο μας, καλλιεργούνται σε μεγάλο βαθμό αραβόσιτος και ρύζι, καλλιέργειες οι οποίες κατά τη συγκομιδή τους αφήνουν πίσω τους μεγάλη ποσότητα γεωργικών υπολειμμάτων.

Μερίδα των αγροτών ενσωματώνει την ύλη αυτή στο έδαφος (ορθή πρακτική καταπολέμησης γεωργικών υπολειμμάτων). Δυστυχώς όμως υπάρχουν αγρότες οι οποίοι προβαίνουν σε παράνομες καύσεις των υπολειμμάτων αυτών.

Αυτό το κατάλοιπο παλαιών πρακτικών πρέπει να σταματήσει για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η υγεία μας, διότι επιβαρύνονται σε μεγάλο βαθμό η ατμόσφαιρα και ο αέρας που αναπνέουμε. Σημαντικός λόγος επίσης είναι οι ζημιές που προκαλούνται στους αγρούς. Οι αγρότες πρέπει να κατανοήσουν ότι η καύση φέρνει ελάχιστα οφέλη και προκαλεί μεγάλη οργανική ζημιά στους αγρούς. π.χ. (μείωση της οργανικής ουσίας του εδάφους, απώλεια σε θρεπτικά στοιχεία, καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας κ.λ.π.).

Ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι το νέφος που δημιουργείται από την καύση, διότι μειώνει την ορατότητα των διερχόμενων οχημάτων αυξάνοντας τον κίνδυνο συγκρούσεων και ατυχημάτων.

Για τους λόγους αυτούς καλούμε τους αγρότες και τους εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Δήμου Χαλκηδόνος, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό να τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία που απαγορεύει την καύση των γεωργικών υπολειμμάτων στις αγροτικές περιοχές. Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πραγματοποιήσουν κατά τόπο ελέγχους και θα επιβληθούν πρόστιμα στους παραβάτες.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος
Ιωάννης Μπατζαρακίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου