Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Από το «μαζί τα φάγαμε» στο «μαζί τους κάψατε»

Του Γιάννη Χαβιανίδη

Όταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωνε, με απόλυτο κυνισμό, το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε», τουλάχιστον είχε τη στοιχειώδη… ευθιξία να χρησιμοποιήσει πρώτο πληθυντικό πρόσωπο.

Συμπεριέλαβε, λοιπόν, και τον εαυτό του σε όσους είχαν οδηγήσει τη χώρα στον γκρεμό, έστω και αν αυτό συνέβη σε μία απεγνωσμένη και ανεπιτυχή προσπάθειά του να μοιραστεί ισομερώς την ευθύνη με όσους είχαν ζητήσει κάποιο ρουσφετάκι ή είχαν βολευτεί με καμιά θεσούλα στο Δημόσιο ή είχαν… ξεχάσει να κόψουν μερικές αποδείξεις.

Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, ο κυνισμός επέστρεψε. Αυτή τη φορά, όμως, σε δεύτερο πρόσωπο. «Φταίνε οι κάτοικοι», είπε –σε ελεύθερη μετάφραση- ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επιρρίπτοντας αποκλειστικά -και αφοπλιστικά- τις ευθύνες της τραγωδίας σε όσους είχαν «χτίσει αυθαίρετα» και σε όσους είχαν «καταλάβει την ακτή αγνοώντας το νόμο».

Μάλιστα, προχώρησε και σε νουθεσίες, λέγοντας πως «μετά από μία τέτοια τραγωδία, είναι καιρός να καταλάβουν και οι ίδιοι ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειές τους να μην τηρούν τους νόμους και τους κανόνες». Λες και όλα αυτά γίνονταν εν αγνοία και όχι με τις ευλογίες του κράτους και της εκάστοτε κυβέρνησης…

Στο ίδιο μήκος κύματος και άλλα κυβερνητικά στελέχη, έστω και αν οι δηλώσεις τους ήταν αρκετά πιο… κομψές. «Προσπαθώ να βρω τα λάθη, αλλά επιχειρησιακά δε βρίσκω μεγάλα λάθη», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. Άρα, ούτε εκείνος φταίει…

Επίσης, δε φταίει η Ρένα Δούρου και η Περιφέρεια Αττικής, αλλά ούτε και ο κρατικός μηχανισμός, όπως μας διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου διευκρινίστηκε, ακόμη, ότι δε φταίνε για το μέγεθος της καταστροφής ούτε η Πυροσβεστική, ούτε και η Αστυνομία. Συνεπώς, αποκλείσαμε δύο ακόμη… πιθανούς υπαίτιους.

Άρα, δια της ατόπου απαγωγής καταλήγουμε στο ποιος φταίει… Φταίνε οι εμπρηστές, φταίει ο άνεμος και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φταίει το «ασύμμετρο φαινόμενο», φταίει η κακιά στιγμή, φταίνε όσοι καταπάτησαν κάθε σπιθαμή γης, φταίνε οι εργολάβοι που φύτεψαν πεύκα γύρω από τους δρόμους, φταίνε οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έκαναν τα στραβά μάτια στις αυθαιρεσίες, φταίνε οι ίδιοι οι κάτοικοι, φταίνε οι πάντες εκτός από όσους διαχειρίστηκαν την κρίση. Με άλλα λόγια, «μαζί τους κάψατε». Ούτε καν «μαζί τους κάψαμε», έτσι για τα προσχήματα…
Πηγή: politik.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου