Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Διάγγελμα Τσίπρα απόψε για το Σκοπιανό

Το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το δεύτερο -και τελικό, όπως λέγεται- τηλεφώνημα Τσίπρα - Ζάεφ για το ονοματολογικό -με το όνομα «Severna Makedonijα» («Βόρεια Μακεδονία») να φαίνεται πως έχει «κλειδώσει».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο -στις 7:00 μ.μ.

Διάγγελμα Τσίπρα
Αμέσως μετά, ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθύνει διάγγελμα -σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας και Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας η οποία αναμένεται να υπογραφεί στις Πρέσπες.

«Κλειδώνει» το «Severna Makedonijα» Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το όνομα θα είναι το Severna Makedonija («Βόρεια Μακεδονία») -μία από τις προτάσεις Ζάεφ (Nova, Gorna, Severna). Όπως διευκρινίζεται, «στη γλώσσα, αυτό που θα λέει η συμφωνία και έχει συμφωνηθεί είναι ότι θα προσδιορίζεται ότι δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμια κληρονομιά και ανήκει στις σλαβικές οικογένειες».

Συνάντηση με Παυλόπουλο ζήτησε ο Μητσοτάκης
Άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζήτησε άμεση συνάντηση μαζί του, η οποία θα γίνει εντός της ημέρας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το αίτημα του προέδρου της ΝΔ αφορά στις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Στη ΝΔ μιλούν για μεθόδευση της κυβέρνησης, καθώς βλέπουν ότι η συμφωνία θα επικυρωθεί στις Πρέσπες, θα περάσει από το σκοπιανό κοινοβούλιο, θα πάρει το πράσινο φως για ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά η ίδια συμφωνία δεν θα έρθει στην ελληνική βουλή, παρά μόνο μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, τον ερχόμενο Οκτώβριο πιθανότατα.

1 σχόλιο: