Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Δήμος Χαλκηδόνος: Θολή υπόθεση με πολλά φώτα

Γράφει ο Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,
π. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου, Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνα 

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκηδόνος επανήλθε το πολύ σοβαρό θέμα της Ενεργειακής Αναβάθμισης του Συστήματος Ηλεκτροφωτισμού Κοινόχρηστων Χώρων. Είναι ένα μείζον θέμα, διότι αφορά  ένα ζήτημα εκατομμυρίων για το οποίο πρόκειται να δεσμευθεί ο Δήμος για δώδεκα (12) ολόκληρα χρόνια.
Δυστυχώς όμως παρά τη σοβαρότητα του θέματος, η Διοίκηση του Δήμου επέλεξε κι αυτή τη φορά, όπως και την προηγούμενη πριν οκτώ μήνες, να αντιμετωπίσει το ζήτημα τελείως πρόχειρα, με συνοπτικές διαδικασίες, αρνούμενη το διάλογο και την άλλη πρόταση, παρότι η αρχική της πρόταση έπεσε στο κενό.

Γιατί π.χ. δεν λαμβάνεται υπόψη το ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, που εκπονήθηκε από το Τ.Π.& Δανείων, το ΚΑΠΕ και την ΚΕΔΕ και εντάσσεται στο πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του  Τ.Π.& Δανείων και της. Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων; Όπως πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κυβέρνησης για την Κεντρική Μακεδονία, σαράντα πέντε Δήμοι έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα στο πρόγραμμα, με πλήρη υποστήριξη σ’ όλες τις διαδικασίες.  (βλ. https://www.youtube.com/watch?time_continue=7657&v=wQHUnaTQbpU).

Όπως λοιπόν πριν οκτώ μήνες σε μια σύντομη συζήτηση μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των Δημ. Συμβούλων, χωρίς τις απαραίτητες εισηγήσεις τόσο της Τεχνικής όσο και της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου, παρά μόνο με μια γενικόλογη εισήγηση ενός εξωτερικού συμβούλου που κανείς δεν τον ήξερε και χωρίς να ληφθούν υπόψη και εξεταστούν ενδελεχώς όλα τα δεδομένα, η Διοίκηση του Δήμου απαίτησε τότε τη ψήφιση του θέματος, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο έλαβαν την απόφαση και τώρα στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο. Η μόνη διαφορά ήταν βέβαια ότι αυτή τη φορά απείχε της συνεδρίασης σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας «ενημερώθηκαν πλήρως» (απ’ ότι θέλω να πιστεύω, εφόσον το ψήφισαν), αφού τους έγινε μία «αναλυτικότατη» εισήγηση των ογδόντα ολόκληρων δευτερολέπτων παρακαλώ. Δεν ψήφισαν το θέμα οι κ.κ. Τσακίρης και Βλαϊκούδης, που μάλλον δεν κατανόησαν την τόσο «εμπεριστατωμένη» παρουσίαση, αλλά προφανώς αντιλήφθησαν το βάθος της υπόθεσης.

Επαναλαμβάνω ότι δε χωρά αμφιβολία ότι το παραπάνω θέμα είναι πολύ σοβαρό και δεν υπάρχει αντίρρηση από κανέναν ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας. Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος όμως, οφείλει η Διοίκηση του Δήμου να εξετάσει όλες τις προτάσεις που υπάρχουν, να υπάρξει μία πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη που να συνοδεύεται από τις εισηγήσεις των Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να μην μείνει κανένα θολό σημείο και να ληφθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση (αν είναι δυνατόν και με ομοφωνία όλων των δημοτικών παρατάξεων), για να μην υπάρχει αμφισβήτηση στο μέλλον.

Πρέπει λοιπόν να σταματήσουν να θεωρούν τη λειτουργία του Δήμου ως “ενός (πιθανόν και δεύτερου) ανδρός αρχή“. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η υποβάθμιση και απαξίωση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρέπει επιτέλους το παρωχημένο μοντέλο διοίκησης, με τις πρακτικές του παρελθόντος να αλλάξει, πριν μας «αλλάξουν τα φώτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου