Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Μεγάλη Παρασκευή: «Σήμερα μαύρος ουρανός- Το μοιρολόι της Παναγίας» - Βίντεο

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της χώρας ηχούν πένθιμα για τον Ιησού Χριστό. Σε πολλές εκκλησιές, εκτός από τους γνωστούς θρήνους, την ώρα που στολίζουν τον Επιτάφιο οι γυναίκες ψάλλουν ένα από τα ομορφότερα τραγούδια της λαϊκής μας παράδοσης, ένα μοιρολόι της Παναγίας για τον γιο της.

Μοιρολόι της Παναγίας (σήμερα μαῦρος οὐρανός). ο ευρύτατα διαδεδομένο σ' όλο τον ελληνικό χώρο Μοιρολόι ή Καταλόι της Παναγιάς είναι ένα μεσαιωνικό μακροσκελές ομοιοκατάληκτο στιχούργημα λόγιας προέλευσης, αλλά εντυπωσιακά πλατιάς λαϊκής αποδοχής. Επηρεασμένο από τις σχετικές περικοπές των Ευαγγελίων και την υμνογραφία της Εκκλησίας αποτελεί έναν ανθρωποκεντρικό αφηγηματικό θρήνο για τη μαρτυρική πορεία του Χριστού προς τον σταυρικό θάνατό Του, ιδωμένη μέσα από τα μάτια και τα συναισθήματα της τραγικής του μάνας.


Τραγουδισμένο από τις γυναίκες γύρω από τον "τάφο" του Χριστού, κατά το ήθος και το ύφος των οικείων τους κοσμικών μοιρολογιών, εκφράζει τη συμπόνοια, την ταύτισή τους με τη μητρική, ανθρώπινη πλευρά της Παναγιάς. Ωστόσο ο τρόπος της τελετουργικής του επιτέλεσης αποκαλύπτει τις προχριστιανικές ρίζες του εθίμου. Αν και υπάρχουν κατά τόπους διαφορές, σε επί μέρους στοιχεία του τραγουδιού ή στη μελωδική του εκφορά, η δομή και η φόρμα του Μοιρολογιού καθώς και η λειτουργία του παρουσιάζουν εντυπωσιακές ομοιότητες από την Κάτω Ιταλία μέχρι τον Πόντο και την Κύπρο. 
Ακούστε το μοιρολόι στα βίντεο που ακολουθούν…


Πηγές: vimaor>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου