Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Ελλάδα: ώρα εκλογών...εχθές!

Του Γεωργίου Ιωαν. Γιαννάκη*
Προέδρου ΟΝΝΕΔ Δ. Χαλκηδόνος

Όταν μια κυβέρνηση αποτύχει, το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να προκηρύξει άμεσα Εθνικές Εκλογές. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να πράξει και η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ. όσο το δυνατόν συντομότερα, ει δυνατόν ...εχθές, μιας και ελάχιστοι είναι αυτοί που υποστηρίζουν ακόμη ότι δεν έχει αποτύχει σε όλα τα επίπεδα!

Πολλοί από εμάς βέβαια, την χαρακτηρίζουμε ως την πλέον αποτυχημένη συγκυβέρνηση της μεταπολίτευσης, μιας και γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι έχει αποτύχει σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, με τις πρόσφατες περιπτώσεις των Σκοπίων και της Τουρκίας μας απέδειξε ότι, δυστυχώς, μπορεί! να αποτύχει και σε εθνικό επίπεδο!

Όσον αφορά το θέμα των Σκοπίων λοιπόν, χωρίς να επιδιώξει την συνεννόηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με τη στρατηγική να απουσιάζει σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και με περισσή χαλαρότητα και επιπολαιότητα, όπως άλλωστε μας συνηθίζει στον τρόπο που αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, συμμετείχε και συμμετέχει στις συζητήσεις για το ζήτημα της αλλαγής της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου. Πολλά από τα στελέχη της με πρόχειρες και ανεύθυνες δηλώσεις τους δυναμίτισαν το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, οδηγώντας εκατομμύρια Ελλήνων πατριωτών - όλων των κομμάτων - σε συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια για την υπεράσπιση της ιστορικής αλήθειας, της Ελληνικότητας της Μακεδονίας μας δηλαδή, ενώ λίγες μέρες πριν έκπληκτοι ακούσαμε ακόμη και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα να αποκαλεί τα Σκόπια «Gorna Makedonija», εκφράζοντας ουσιαστικά τις πραγματικές τους σκέψεις και θέσεις.

Από την άλλη, στο θέμα της Τουρκίας, συμπληρώνεται ένας μήνας από την ημέρα που οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι στα χέρια του Τουρκικού Στρατού, ο Ρ.Τ. Ερντογάν στα εθνικιστικά του παραληρήματα εκτοξεύει ευθείες απειλές εναντίον της χώρας μας, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα νομίζοντας ότι διανύουμε άλλη μια μέρα ‘αριστερής’ κανονικότητας.

Αποτυχημένη επίσης χαρακτηρίζεται η κυβέρνηση και στον κοινωνικό τομέα, καθώς έρχεται να μιλήσει για κοινωνική ευημερία και αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, την ώρα που τα επικαιροποιημένα στοιχεία της Eurostat ( In-work poverty in the EU Member States, 2016 ) φανερώνουν την τραγική κατάσταση στην οποία περιέρχεται ο τομέας της εργασίας στη χώρα μας ( σσ Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη, πίσω από τη Ρουμανία, σε ποσοστό φτωχών εργαζομένων εντός των χωρών της ΕΕ - σε δυσχερέστερη θέση έναντι του 2014, από 13,4% σε 14,1% ), κάτι που αποτελεί άλλωστε φυσικό επακόλουθο της εξοντωτικής φορολογικής πολιτικής που μας επιβάλλει και της αδυναμίας της να εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Τέλος, όσον αφορά την οικονομία της χώρας, το αφήγημα αναφέρει “έξοδο” από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο, λίγους μήνες από σήμερα δηλαδή, χωρίς όμως να υπολογίζεται σοβαρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει δανειστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους και το Δ.Ν.Τ. περί τα 240 δις €, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα κρατικά μας ομόλογα δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και διαπραγματεύσιμα λόγω της μεταφοράς του χρέους από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα. Επιπρόσθετα, δεν λαμβάνεται υπόψη ότι το ελληνικό χρέος δεν έχει λάβει έκθεση βιωσιμότητας ( DSA ) από το Δ.Ν.Τ., όπως επίσης δεν λογίζεται και η δεδομένη αδυναμία μας να συμμορφωθούμε με τους δημοσιονομικούς και χρηματοοικονομικούς στόχους, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού της χώρας και να απομακρύνει έτσι το υπεραισιόδοξο για την κυβέρνηση σενάριο της καθαρής “εξόδου” από τα μνημόνια.

Είναι προφανές, ότι η συγκυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει τους πολλούς ! Με αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα οι περισσότεροι καταλαβαίνουν ότι η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Θα υπάρξουν φυσικά κάποιοι οι οποίοι θα πειστούν και θα την ακολουθήσουν είτε λόγω των κομματικών τους ιδεοληψιών είτε, επειδή προσδοκούν να πάρουν μερίδιο από την “δημόσια πίτα” που τους μοιράζει απλόχερα δίνοντας έτσι υπόσταση σε ένα αλισβερίσι που θυμίζει άλλες εποχές. Υπάρχουμε όμως και όλοι εμείς που θέλουμε να βλέπουμε την Ελλάδα να προοδεύει, να αναπτύσσεται και να ευημερεί, όπως της αξίζει ! Γι' αυτό έχουμε το δικαίωμα να βροντοφωνάξουμε πως #axizoume_kalytera.

Εκλογές λοιπόν …εχθές. Για το καλό της Ελλάδας μας, για το καλό όλων μας. 

*Γεώργιος Ιωαν. Γιαννάκης 
Υπεύθυνος Επιστημονικών Φορέων ΝΔ Ν.Πέλλας 
Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Χαλκηδόνος 
Επιστημονικός Συνεργάτης ΚΕ.ΑΣ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου