Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Έργα υποδομής ή έργα "βιτρίνας" του Αναγνωστόπουλου Σταύρου

Γράφει ο Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Πολιτικός Μηχανικός,
πρ. Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Αθανασίου, Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

Για μια ακόμη φορά, αυτή τη φορά όμως πολύ πιο εμφατικά από τις προηγούμενες, γίναμε μάρτυρες μιας ανείπωτης τραγωδίας που προήλθε από ένα φυσικό φαινόμενο. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, δημόσιες υποδομές κατεστράφησαν
και εκατοντάδες ιδιωτικές περιουσίες πνίγηκαν στη λάσπη, μιας φυσικής κατά τα λεγόμενα, καταστροφής. Ήταν όμως μόνο φυσική η καταστροφή; Ήταν μόνο μια θεομηνία ή ήταν και το αποτέλεσμα ανθρώπινων παρεμβάσεων και παραλείψεων; Το "γαϊτανάκι" της αναζήτησης αιτίων και ευθυνών, δυστυχώς ξεκίνησε και πάλι.

Οι ευθύνες βέβαια δεν είναι απρόσωπες. Ευθύνες υπάρχουν στην Κεντρική Διοίκηση (Κυβέρνηση, Υπουργεία), αλλά εξίσου και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι, Περιφέρειες). Σίγουρα υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν και να αντιμετωπισθούν απόλυτα. Εξίσου σίγουρα όμως, με την έγκαιρη και σωστή πραγματοποίηση έργων και ενεργειών, μπορούν να αντιμετωπισθούν σε μεγάλο βαθμό οι συνέπειες αυτών των φαινομένων και να μετριασθούν αναλόγως οι όποιες πιθανές καταστροφές. Πρέπει επομένως, πρωτίστως η Κεντρική Διοίκηση να εκτελέσει τα απαραίτητα έργα υποδομής αρμοδιότητάς της και ταυτόχρονα να απαιτήσει το ίδιο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρέπει η Κεντρική Διοίκηση να πάψει να χρηματοδοτεί ανούσια έργα "βιτρίνας", υποκύπτοντας για μικροπολιτικούς λόγους στις απαιτήσεις Δημάρχων και Βουλευτών, αν πρώτα δεν έχουν εξασφαλισθεί τα αναγκαία έργα υποδομής και προστασίας. Υπάρχουν βέβαια τα κωλύματα της γραφειοκρατίας, της ευθυνοφοβίας, της πολυνομίας κλπ. που καθυστερούν ορισμένες φορές τις διαδικασίες, αλλά όταν έχουν τεθεί από όλους τους εμπλεκομένους οι σωστές προτεραιότητες, τότε θα υπάρξει και η υλοποίηση των έργων.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πλευρά της πρέπει να ξεφύγει από την αντίληψη ότι καλό έργο (και κατά συνέπεια έργο που αποφέρει ψήφους) είναι το έργο που φαίνεται άμεσα και καθημερινά στον καθένα, δηλαδή μόνο τα έργα "βιτρίνας", με συνέπεια να υποβαθμίζεται η σημασία και η προτεραιότητα αναγκαίων έργων υποδομής. (Δείτε για παράδειγμα το Δήμο μας όπου η κεντρική οδός των Κουφαλίων πλημμύρισε για μια ακόμη φορά και διακόπηκε η κυκλοφορία, τα αναχώματα της "Βαρδαρόβασης" ήταν έτοιμα πάλι να σπάσουν εφόσον δεν είχαν ενισχυθεί προηγουμένως, αλλά παρόλα αυτά η Διοίκηση στο τεχνικό της πρόγραμμα έχει ως προτεραιότητα την ανακατασκευή των πεζοδρομίων της κεντρικής οδού των Κουφαλίων) . Σίγουρα χρειάζονται και τα λεγόμενα έργα "βιτρίνας", διότι κι αυτά συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ζωής των πολιτών κάθε τόπου, αλλά σε κάθε περίπτωση αν δεν εξασφαλισθεί κατά πρώτο λόγο η προστασία της ζωής τους και η διαφύλαξη των περιουσιών τους, όλα τα άλλα είναι άχρηστα.

Επίσης πέρα από την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να ελέγχει κάθε παράνομη παρέμβαση που γίνεται από τρίτους στην επικράτειά της, και να φροντίζει για την άμεση αποκατάστασή της, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της ημετέρους και πολιτικό κόστος.

Ευθύνες όμως δεν υπάρχουν μόνο στους παραπάνω φορείς. Ευθύνες έχουμε και όλοι οι πολίτες οι οποίοι πρέπει κι εμείς να αλλάξουμε νοοτροπία και συμπεριφορά και με τον τρόπο μας να επιβάλλουμε στην διοίκηση την εκτέλεση των απαραίτητων έργων υποδομής και την τιμωρία όσων παρεμβαίνουν αυθαιρέτως και εγκληματικά στο περιβάλλον. Πρέπει επιτέλους να επιβραβεύεται από τους πολίτες η σωστή ιεράρχηση των αναγκών κάθε τόπου, να μην στέκονται μόνο στην επιφανειακή εικόνα και να μην επιτρέπουν την εξαπάτηση τους με ψηφοθηρικά έργα "βιτρίνας", όταν την ίδια στιγμή δεν έχουν εξασφαλισθεί οι ζωές και οι περιουσίες τους.

Αν λοιπόν πολίτες, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κεντρική Διοίκηση, αλλάξουμε νοοτροπία και ξεφύγουμε από αντιλήψεις του παρελθόντος, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στο επόμενο ακραίο καιρικό φαινόμενο ή θεομηνία, να μη θρηνήσουμε θύματα και να μην έχουμε ανυπολόγιστες καταστροφές. Στο χέρι μας είναι, αρκεί να προσπαθήσουμε όλοι.


Αναγνωστόπουλος Σταύρος
Πολιτικός Μηχανικός
Μέλος της Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Χαλκηδόνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου