Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Αγ.Δημήτριο και την απελευθέρωσή της

Ξεκίνησαν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο των 105 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Δημητρίου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να παρακολουθήσει την πανηγυρική Δοξολογία για την εορτή του πολιούχου της Θεσσαλονίκης και την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, στον Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου να παραβρίσκονται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα μέχρι το Σάββατο, σήμερα, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί επίδειξη μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συμμετοχή φρεγάτας, ελικοπτέρου και ομάδας υποβρύχιων καταστροφών, στον θαλάσσιο χώρο δίπλα στο «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».

Η επίδειξη, την οποία διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, θα γίνει μετά την τελετή παρασημοφόρησης της πολεμικής σημαίας του «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 17:30, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετάσχει, μαζί με τις μπάντες των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στην καθιερωμένη μικτή επίδειξη στην πλατεία Αριστοτέλους. 

Αύριο, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα βρίσκεται, στις 12:30 μμ, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στις 13:30 στο Θέατρο Κήπου των Εποχών, στη Νέα Παραλία, ενώ την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στην πλατεία Ευόσμου, στις 12:00μμ, στη συνέχεια, στις 13:00 στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στις 14:00 μπροστά από την πλώρη του «Γ. ΑΒΕΡΩΦ». Σε περίπτωση βροχής, ενδέχεται κάποιες από τις εκδηλώσεις της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού να ματαιωθούν.

Επίσης αύριο  Παρασκευή 27/10/2017  εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα "ΤΟΨΙΝ" στο Δήμο Χαληδόνος, οπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση της Θεσσαλονικης. Δείτε αναλυτικά τις εκδηλώσεις:

12:15 Άφιξη της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιμνημόσυνη Δέηση και τιμητικές εκδηλώσεις στον προαύλιο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα "ΤΟΨΙΝ"
12:35 Έναρξη στεφανιοδρομίας από το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων "ΤΟΨΙΝ" με τελική άφιξη των δρομέων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη και ενδιάμεση στάση στο στο Θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ».  στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού από εκπρόσωπο του Δήμου Χαλκηδόνος 
12:40-12:55 Ξενάγηση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στη Γέφυρα του Δήμου Χαλκηδόνος
13:00-13:15 Ξενάγηση της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας στον Μακεδονικό Τάφο Αγίου Αθανασίου του Δήμου Χαλκηδόνος
13:30 Άφιξη της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας στην έδρα του Δήμου Χαλκηδόνος, τα Κουφάλια 13:45-14:05 Τελετή Ανακήρυξης της Αυτού Εξοχότητος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου, σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Χαλκηδόνος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκηδόνος (Φιλίππου 38, Πεζόδρομος Κουφαλίων)

Η ιστορία της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την παραπαίουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας ως συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία (Α' Βαλκανικός Πόλεμος). Θέατρο των επιχειρήσεων, η περιοχή της Μακεδονίας.

Ο ελληνικός στρατός βάδιζε από νίκη σε νίκη στη Δυτική Μακεδονία. Όμως, από την αρχή των εχθροπραξιών σοβούσε σοβαρή διαφωνία μεταξύ του αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου και του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου. Ο διάδοχος επιθυμούσε πρώτα την κατάληψη του Μοναστηρίου προς Βορρά, ενώ ο Βενιζέλος, βλέποντας την πιθανότητα να καταληφθεί η Θεσσαλονίκη από το βουλγαρικό στρατό, πίεζε τον Κωνσταντίνο να κατευθυνθεί προς τη φυσική πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μια περιοχή με στρατηγική σημασία, η απελευθέρωση της οποίας αποτελούσε διακαή πόθο του ελληνισμού. «Καθιστώ υμάς υπευθύνους διά πάσαν αναβολήν έστω και στιγμής» του τηλεγραφεί επιτακτικά.

Τελικά, ο Κωνσταντίνος πείθεται με τη μεσολάβηση του πατέρα του βασιλιά Γεωργίου Α' και στις 25 Οκτωβρίου η εμπροσθοφυλακή του ελληνικού στρατού φθάνει προ των πυλών της Θεσσαλονίκης. Είχε προηγηθεί η καθοριστική νίκη στη Μάχη των Γιαννιτσών (19 - 20 Οκτωβρίου), που είχε κάνει ευκολότερη την προέλαση του ελληνικού στρατού. Ο Χασάν Ταξίν Πασάς που υπερασπιζόταν τη Θεσσαλονίκη δεν είχε άλλη δυνατότητα, παρά να ζητήσει μια έντιμη συμφωνία για την παράδοση της πόλης.

Στις 25 Οκτωβρίου οι απεσταλμένοι του ζήτησαν από τον Κωνσταντίνο να επιτραπεί στον Ταξίν να αποσυρθεί με το στρατό και τον οπλισμό του στο Καραμπουρνού και να παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο Κωνσταντίνος, φυσικά, απέρριψε τον όρο του και του πρότεινε την παράδοση του στρατού του και τη μεταφορά του στη Μικρά Ασία με δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο Οθωμανός αξιωματούχος δέχθηκε, τελικά, τους όρους του Κωνσταντίνου και στις 11 το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, οι πληρεξούσιοι αξιωματικοί Ιωάννης Μεταξάς (ο κατοπινός δικτάτωρ και ο άνθρωπος του «ΟΧΙ») και Βίκτωρ Δούσμανης μεταβαίνουν στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης και υπογράφουν τα σχετικά πρωτόκολλα παράδοσης της πόλης στον ελληνικό στρατό. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, παραδίνονταν ως αιχμάλωτοι 25.000 τούρκοι στρατιώτες και 1.000 αξιωματικοί. Στην κατοχή του ελληνικού στρατού περιέρχονταν όλος ο βαρύς και ελαφρύς οπλισμός του σχηματισμού (70 πυροβόλα, 30 πολυβόλα, 70.000 τυφέκια και πυρομαχικά). Το πρωί της 27ης Οκτωβρίου εισήλθαν στη Θεσσαλονίκη δύο τάγματα ευζώνων και ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Διοικητήριο, ενώ οι υπόλοιπες ελληνικές δυνάμεις άρχισαν να λαμβάνουν θέσεις στα υψώματα γύρω από την πόλη.

Στις 11 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1912 ο Κωνσταντίνος εισήλθε με το επιτελείο του στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι έγινε πανηγυρική δοξολογία στο ναό του Αγίου Μηνά. Την ίδια μέρα, κατέφθασαν έξω από τη Θεσσαλονίκη και οι Βούλγαροι, όμως για τους γείτονες ήταν ήδη αργά. Ο επικεφαλής της μεραρχίας τους στρατηγός Τεοντορόφ ζήτησε να εισέλθει στην πόλη για να στρατοπεδεύσει. Εισέπραξε την αρνητική απάντηση του Κωνσταντίνου και ύστερα από διαπραγματεύσεις, επιτράπηκε να μπουν στην πόλη για ολιγοήμερη ανάπαυση δύο τάγματα με επικεφαλής τους βούλγαρους πρίγκιπες Βόρι και Κύριλλο. Επικράτησε, όμως, σύγχυση και τελικά εισήλθε στη Θεσσαλονίκη ένα ολόκληρο βουλγαρικό σύνταγμα, γεγονός που εκνεύρισε τον Βενιζέλο. Οι Βούλγαροι δήλωναν εμφαντικά παρόντες στις εξελίξεις στη Μακεδονία. Ο σπόρος του Β' Βαλκανικού Πολέμου είχε ριχτεί.

Στις 29 Οκτωβρίου ήταν η σειρά του βασιλιά Γεωργίου Α' να εισέλθει στην πόλη και να επισημοποιήσει την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους έλληνες κατοίκους της, με απάθεια ανάμικτη με φόβο του από το μουσουλμανικό στοιχείο, ενώ οι Εβραίοι που ήταν η πολυπληθέστερη πληθυσμιακή ομάδα της πόλης δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους, καθώς προωθούσαν σχέδιο διεθνοποίησης της Θεσσαλονίκης.

Ο ναός

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου ανεγέρθη στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού, Λεόντιο, πάνω στον τάφο του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311).

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου υπέστη σημαντικές καταστροφές κατά της διάρκεια επιδρομών από τους Σαρακηνούς (904 μ.Χ) και τους Νορμανδούς (1181 μ.Χ.).Μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των ετών 629 και 639 κατέστρεψε σημαντικό τμήμα αυτού του κτηρίου. Η ευσέβεια του λαού της Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον Επίσκοπο Ιωάννη τον χτίζει εκ νέου, διευρύνοντάς τον. Το 904 ο ναός λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και αρπάχτηκε σε κομμάτια το ιερό «Κιβώριο». Άλλη διαρπαγή νέου «Κιβωρίου» σημειώνεται από τους Νορμανδούς, 281 χρόνια αργότερα, όταν καταλήφθηκε η πόλη το 1181.

Το 1493 ο ναός μετατρέπεται σε τζαμί από τους Τούρκους. Στο βορειοδυτικό τμήμα του μεταφέρεται το κενοτάφιο του Αγίου και απομονώνεται από το τζαμί. Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το 1912, ο ναός επαναλειτουργεί ως χώρος λατρείας - τιμής του Αγίου Δημητρίου. Η πυρκαγιά της 5ης και 6ης Αυγούστου του 1917, η οποία κατέστρεψε τα 2/3 της συμπρωτεύουσας, μετέτρεψε σε ερείπια και τον ιστορικό ναό. Εργασίες αναστήλωσης τού έδωσαν και πάλι την αρχική του μορφή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου