Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

"Χαμένη Πρωτομαγιά" του Θεόδωρου Κουτρούκη

Του Θεόδωρου Κουτρούκη*
Επίκουρος Καθηγητής ΔΠΘ

Η φετινή επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς δεν συνοδεύεται από καλούς οιωνούς. Μετά από αλλεπάλληλα χτυπήματα εναντίον της μισθωτής εργασίας, φαίνεται πως προωθείται η περαιτέρω επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων στην ελληνική κοινωνία.

Δυστυχώς υπάρχουν περιοχές της χώρας όπου η συστηματική απαξίωση των εργασιακών δικαιωμάτων παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση. Ειδικότερα, φαινόμενα όπως οι παράτυπες απολύσεις εργαζομένων πριν τη λήξη της σύμβασης τους, η αποδοχή εργασίας προσωπικού χωρίς να διασφαλίζεται η εμπρόθεσμή καταβολή των αποδοχών του έχουν πάψει πια να αποτελούν προνόμιο του ιδιωτικού τομέα κι έχουν αρχίζει να επεκτείνονται και σε αυτοδιοικητικούς οργανισμούς, μερικοί από τους οποίου έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές σε παραβιάσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης (ΕΚΧ) που πρόσφατα κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο προβλέπει με σαφήνεια: α) το δικαίωμα των εργαζομένων για αμοιβή που να εξασφαλίζει σε αυτούς και τις οικογένειές τους αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης (άρθρο 4), β) το δικαίωμα για εργασία με τη διατήρηση του υψηλότερου και σταθερότερου δυνατού επιπέδου απασχόλησης (άρθρο 1), γ) το δικαίωμα όλων των εργαζομένων να μην απολύονται χωρίς βάσιμη αιτία και, στην περίπτωση που συμβεί αυτό, να υπάρξει επαρκής αποζημίωση (άρθρο 24).

Η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων που προβλέπονται από το εθνικό και διεθνές θεσμικό πλαίσιο δεν είναι προς τιμήν των ΟΤΑ. Αντιθέτως μαρτυρούν ότι στις διοικήσεις των Δήμων (που κάποτε αποκλήθηκαν βάθρα της Δημοκρατίας) έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν πρόσωπα που δε διακρίνονται για την προσήλωση τους στο θεσμικό κεκτημένο, το σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων και την αποδοχή του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Με ευθύνη ορισμένων εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού, κάποιοι απολυμένοι ή απλήρωτοι εργαζόμενοι δε θα γιορτάσουν φέτος την ημέρα των εργασιακών δικαιωμάτων τους, που παραβιάζονται συστηματικά. Για αυτούς η Πρωτομαγιά είναι μια τρύπα στο ημερολόγιό, μια χαμένη ημερομηνία. Κι ο τελευταίος μήνας της Άνοιξης θα αρχίσει για τους άτυχους βιοπαλαιστές στις 2 Μάϊου.

Εν Ωραιοκάστρῳ, τῃ 2α Μαΐου 2017 

*Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου