Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Περιήγηση στα κοιμητήρια της Θεσσαλονίκης από τη Thessaloniki Walking Tours ένα εξ αυτών το κοιμητήριο των Βογόμιλων στη Χαλκηδόνα

Από τον τόπο όπου κάποτε βρίσκονταν το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης, μέχρι το κρυφό με έντονο μυστικισμό κοιμητήριο των Βογόμιλων στη Χαλκηδόνα οι περιηγητές μπορούν να αναζητήσουν ίχνη, ψηφίδες, μικρές και μεγάλες ιστορίες που συνθέτουν το δικό τους αφήγημα για την Θεσσαλονίκη. Με οδηγό τον Τάσο Παπαδόπουλο, η ομάδα Thessaloniki Walking Tours κινείται στη λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μεταφυσική. Μοιράζεται άγνωστες ιστορίες με τους περιηγητές και ανασύρει μνήμες ακόμη κι αν αυτές κρύβουν πικρές και άβολες αλήθειες.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης επιχειρούν να ανασυνθέσουν την εικόνα του μεγαλύτερου εβραϊκού νεκροταφείου στα Βαλκάνια, ερμηνεύουν την επιτύμβια στήλη ενός προξένου που είχε τραγικό τέλος, αναζητούν σύμβολα και ιστορίες που πέρασαν στις εφημερίδες, στέκονται στην τελευταία κατοικία προσώπων που άφησαν το αποτύπωμά τους στην πόλη, εντοπίζουν τους τάφους των τριών βασικών εκπροσώπων του εκλεκτικισμού, που διηγούνται κι αυτοί με την σειρά τους κάτι από την ιστορία τους, μπαίνουν στο σημαντικότερο ιδιωτικό μαυσωλείο της πόλης στο σχεδόν άγνωστό καθολικό κοιμητήριο της Θεσσαλονίκης, στέκονται μπροστά στους τάφους Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών, Σέρβων, Σενεγαλέζων, Κονγκολέζων, Ινδών, συναντούν την Ζαν ντ Αρκ, για μια στιγμή τον T. Σ. Έλιοτ και εισχωρούν στις δοξασίες μιας μυστικιστικής σέκτας, που έμφανίστηκε στο Μεσαίωνα.
Η πυκνή αφήγηση δεμένη με τη μουσική, τις εικόνες και τις γεύσεις που μοιράζπνται τα μέλη της ομάδας Thessaloniki Walking Tours με τους περιηγητές συνθέτουν μια ξεχωριστή εμπειρία σε μια εκδοχή της Θεσσαλονίκης που δεν φαντάζεστε.

Για την υλοποίηση της διαδρομής θα υπάρξει λεωφορείο που θα μεταφέρει από το κοιμητήριο της Ευαγγελίστριας στο Καθολικό και Συμμαχικό νεκροταφείο και από εκεί στην Χαλκηδόνα, όπου βρίσκεται κρυμμένο το κοιμητήριο των Βογόμιλων.

Στο καφενείο «Η Πρίγκηπος», Απ. Παύλου 22, προβλέπεται στάση για ξεκούραση, ελληνικό καφέ και χειροποίητες πίτες, ενώ υπάρχουν κι άλλες γευστικές εκπλήξεις.

Η περιήγηση θα πραγματοποηθεί την Κυριακή 30 Οκτωβρίου.

Σημείο συνάντησης: Αίθουσα τελετών του ΑΠΘ
Ώρα: 10.30
Διάρκεια: 5 περίπου ώρες
Συμμετοχή: 18 ευρώ (περιλαμβάνεται η μεταφορά, ο καφές και τα σνακ)

Πληροφορίες / κρατήσεις: info@thessalonikiwalkingtours.com & 6978186900- 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου