Σάββατο 9 Ιουλίου 2016

Olympus Mythical Trail 2016

Ρεπορτάζ: Παντελής τζερτζεβέλης
Φώτο: Babis Giritziotis

Ω Θεοί .. τι αγώνας!!

Δεν ξέρω αν έχετε ακούσει ποτέ για τις άγνωστες και παράλληλα μυθικές διαδρομές του Ολύμπου, οι οποίες κάποτε έσφυζαν από ζωή! Νομίζω πως οι Δωδεκάθεοι είχαν αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο δίκτυο μυστικών διαδρομών όπου όταν ο Δίας τους το επέτρεπε, απολαμβάνανε την φυσική ομορφιά τους. Τα μονοπάτια αυτά επέλεξε και η διοργάνωση του Olympus Mythical Trail, για να τρέξουν οι 200 αθλητές, προκειμένου να καλύψουν απόσταση 100 δύσκολων χιλιομέτρων, τα οποία εναλλάσσονται μεταξύ ημέρας και νύχτας.

Επίπονη η δοκιμασία του συγκεκριμένου υπερμαραθώνιου, η οποία απευθύνεται μόνο σε δυνατούς και γεμάτους εμπειρία αθλητές!
Εκεί βγαίνει η απερίγραπτη αθλητική άμυλα μεταξύ των δρομέων καθώς ο ένας «τραβάει» τον άλλον με το τέμπο του σκαρφαλώνοντας στο υψόμετρο που φτάνει λίγο κάτω από τον θρόνο του Δία στα 2900μ.

Το Olympus Mythical Trail αποτελεί μια εξαιρετικά επίπονη σκληροτράχηλη δοκιμασία που απευθύνεται στην κυριολεξία σε λίγους, και πολύ δυνατούς αθλητές. Η επιλογή των αθλητών από τους διοργανωτές γίνεται βάσει κριτηρίων και όχι «όπως λάχει», καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι πέρα από αθλητές και γνώστες της Ελληνικής φύσης την οποία σέβονται και προστατεύουν, κρατώντας μακριά τα μεγαλεπήβολα μαρκετίστικα αναπτυξιακά σχέδια τα οποία μόνο σεβασμό δεν αποπνέουν.

Η φύση ανήκει σε όλους μας και δεν είναι κανενός! Το ρητό αυτό συνόδευε δρομείς και εθελοντές σε όλη την διάρκεια του φετινού αγώνα που δίδαξε παιδία σε όλους μας μέσα από την οργάνωσή του, τον αγώνα του την σήμανσή του, και το χαμόγελο των αθλητών που έδειχναν την ώρα του τερματισμού τους στον Άι Γιάννη Λιτοχώρου

Η δυσκολία της διαδρομής των 100 χλμ με χρονικό όριο τις 28 ώρες ,έγινε για παλληκάρια που επάξια ζούνε και αντέχουν τις κακουχίες της ζωής αυτής ,ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο, σε κάτι ανώτερο, το οποίο μπορεί να προέλθει μέσα από τα αθλητικά ιδεώδη όπως είπε ο Νικητής του αγώνα Βούλγαρος Gridin Andrey που κάλυψε την κυκλική διαδρομή των 100 χλμ σε 14 ώρες και 36 λεπτά ακριβώς!

Λίγο αργότερα με χρόνο 15 ωρών και 38 λεπτών τερμάτισε ο Έλληνας Βαμβακίτης Αργύρης κατευχαριστημένος και γεμάτος ζωή που ολοκλήρωσε έναν τόσο δύσκολο αγώνα. Ακόμη ένας Έλληνας ολοκλήρωσε την παρέα του βάθρου, ο Παύλος Μαυρογιάννης με την καλή επίδοση των 16 ωρών και 14 λεπτών, γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στο βιβλίο ιστορίας του Olympus Mythical Trail. 
Χίλια μπράβο ή χίλια likes θα ήθελα να δώσω στα παιδιά της Ομάδας Διάσωσης, και στους αφανείς εθελοντές οι οποίοι ξεπέρασαν τα όριά τους καλύπτοντας όλο το μήκος της διαδρομής προσφέροντας βοήθεια εκεί που τυχόν χρειαζότανε!
Τον φίλο, και διοργανωτή του αγώνα Λάζαρο Ρίγο τον άφησα για το τέλος καθώς η ταπεινότητά του και η αγάπη του για τον Όλυμπο ξεχωρίζει εδώ και χρόνια. Ακούραστος εδώ και χρόνια κοπιάζει και οραματίζεται πάντα τα καλύτερα για το βουνό των Θεών.

Η μεγάλη κουδούνα του τερματισμού θα ηχήσει και πάλι σε έναν χρόνο, όμως οι άνθρωποι του Olympus Mythical Trail θα εξακολουθούν να προετοιμάζουν τα μονοπάτια και να ανοίγουν διαδρομές πάνω στα χαμένα χνάρια των παλιών μουλαράδων, έχοντας στο μυαλό τους τα χαρούμενα πρόσωπα όλων όσων τερμάτισαν στις 28 ώρες του θρυλικού αγώνα! 
Παντελής τζερτζεβέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου