Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Από σήμερα Δευτέρα αρχίζουν οι αεροψεκασμοί για την καταπολέμηση των κουνουπιών στους ορυζώνες της Κεντρικής Μακεδονίας

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν οι εφαρμογές εναέριας προνυμφοκτονίας στα φυσικά συστήματα της Περιφέρειας (περιοχή Καλοχωρίου, Δέλτα Αξιού, Δέλτα Αλιάκμονα, Κορινός, Επανομή, Αγγελοχώρι) και από σήμερα Δευτέρα θα αρχίσει και η πρώτη εφαρμογή στους ορυζώνες.

Οι ψεκασμοί εναέριας προνυμφοκτονίας, σύμφωνα με την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας στα φυσικά συστήματα άρχισαν εδώ και μία εβδομάδα (από τις 27 Μαΐου 2016) σε έκταση 10.000 στρεμμάτων.

Η πρώτη εφαρμογή στους ορυζώνες προβλέπεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 06 Ιουνίου και ώρα 05.30’ π.μ. με την προϋπόθεση κατάλληλων καιρικών συνθηκών.

Η συνολική έκταση αεροψεκασμού προβλέπεται να είναι 40.000 - 50.000 στρέμματα και περιλαμβάνει το αρδευτικό Χαλάστρας και Αγίου Αθανασίου στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, το αρδευτικό Αιγινίου στην Π.Ε. Πιερίας και το αρδευτικό Σερρών στην Π.Ε. Σερρών.

Όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Ιωάννα Τζάκη, «θα ακολουθηθεί η πρακτική του ολοκληρωτικού – καθολικού αεροψεκασμού των πλακών ανά αρδευτικό δίκτυο με τη χρήση σκευάσματος δραστικής ουσίας diflubenzuron. Η επανάληψη εφαρμογής αεροψεκασμού σε κάθε πλάκα θα πραγματοποιηθεί μετά από περίπου 15 ημέρες και δε θα υπερβαίνει τις τρεις εφαρμογές ανά καλλιεργητική περίοδο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Καμιά Περιφερειακή Ενότητα και καμιά περιοχή δεν υπολείπεται σε δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών. Ως Περιφέρεια έχουμε συγκεκριμένο προγραμματισμό για όλες τις περιοχές, για όλους τους Δήμους και για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες. Χαλάστρα, Άγιος Αθανάσιος, Αιγίνιο και Σέρρες είναι οι περιοχές προτεραιότητας, που αντιμετωπίζουν και έντονα προβλήματα με τα κουνούπια στους ορυζώνες».

Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα παρευρίσκονται στα ελικοδρόμια κατά τη διάρκεια εφοδιασμού των αεροσκαφών, προκειμένου να πιστοποιούν τις δράσεις.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται το από εδάφους έργο καταπολέμησης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (στοχευμένα ξεκίνησε από τον Μάρτιο και γενικευμένα από αρχές Μαΐου) και περιλαμβάνει τόσο το φυσικό όσο και το αστικό σύστημα της Π.Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου