Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Αχ αυτή η ανάπτυξη του Φώτη Κυριακίδη

Του Φώτη Κυριακίδη 

Κουβέντα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίουΧαλκηδόνος με θέμα το LEADER 2014 –2016. Εισήγηση από την Αναπτυξιακή Θεσσαλονίκης που περιγράφει την δομή του προγράμματος και εστιάζει στον διαφορετικό αυτήν την φορά τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι προτάσεις. 

Για πρώτη φορά η βάση μετέχει στην σύνθεση του προγράμματος και οι προτεραιότητες θα οριστούν από τους δήμους. Και έρχεται το μεγάλο ερώτημα , προς τα πού θα πάει το καράβι? Επιχορηγήσεις έως 600.000 ευρώ ανά επένδυση, με 100% επιδότηση για τους δήμους. Τεράστια ευκαιρία να προτείνουν αφού διαβουλευτούν, ώστε να χρηματοδοτηθούν πρωτοποριακές δραστηριότητες , και να γυρίσουν σελίδα. Να κινηθούν οι δήμοι με την λογική του να επενδύσουν σε τομείς που κοστίζουν ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες σε ανταποδοτικά.

Πρώτος και καλύτερος τομέας είναι τα σκουπίδια που μόνον εμείς σε όλο τον κόσμο αγνοούμε την αξία τους. Είναι ήτα της τοπικής αυτοδιοίκησης το τραγικό ποσοστό ανακύκλωσης. > 5 % όταν στις περισσότερες χώρες ξεπερνά το 60-70 %. Σήμερα και όχι αύριο θα πρέπει να αποφασίσει να πάρει πρωτοβουλίες. Να συγκρουστεί με νοοτροπίες και συμπεριφορές, γιατί αυτήν την φορά έχει το χρηματοδοτικό εργαλείο. 

Το LEADER προβλέπει τέτοιες χρηματοδοτήσεις. Ας αφήσει την λογική της δημοπράτησης για τρία χρόνια. Είναι μέγα λάθος. 2.000.000 ευρώ δεν πετιούνται στα σκουπίδια , γιατί τόσο περίπου θα μας κοστίσουν τα σκουπίδια για τα τρία χρόνια . Αν χρηματοδοτήσει το LEADER την αγορά κάδων για διαλογή σκουπιδιών στην πηγή , όπως είπαν οι εισηγητές ότι είναι δυνατόν να γίνει, τότε λύνουμε το θέμα κόστους αποκομιδής και ανακύκλωσης ες αεί . Αυτόματα τα 800.000 περίπου χιλιάρικα που στοιχίζει κάθε χρόνο η αποκομιδή των σκουπιδιών μειώνεται ίσως και κάτω από το μισό, δημιουργεί θέσεις εργασίας σε ιδιώτες που θα ασχοληθούν με τα ανακυκλούμενα και έτσι περισσεύουν πολλά χρήματα για να επενδυθούν σε φωτοβολταικά , σε φωτισμό led , για να επενδυθούν περισσότερα χρήματα για την ποιότητα ζωής , για την ασφάλεια , για την παιδεία, τον αθλητισμό, την υγεία. Δεν θα μας φταίνε πάντα οι άλλοι. Τώρα έχουμε την ευκαιρία. Τόσο απλή είναι αυτή η ανάπτυξη οταν στοχεύεις σε αυτήν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου