Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Το σάπιο σύστημα

Του Φώτη Κυριακίδη
Παίρνω αφορμή από τα δημοσιεύματα στο Ποντίκι,
Καρτέλ εργολάβων με ζωή 30 ετών διερευνά η επ. Ανταγωνισμού - Πώς «χτυπούσαν» δημόσια έργα, To πάρτι των μεγαλοεργολάβων, για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα καρτέλ των κατασκευών στην Ελλάδα, αποτυπώνοντας δύο σκέψεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Για την κακοδαιμονία μας και για την ευθύνη πάντα των άλλων για όσα μας συμβαίνουν.

Σικέ συμμετοχές στους διαγωνισμούς, εκβιασμοί για μη συμμετοχή, καταθέσεις ελλειμματικών φακέλων για να μοιραστούν την αμοιβή για το έργο, με εκπτώσεις που είναι μικρότερες από 3%. Και δυστυχώς το είδαμε να συμβαίνει και δίπλα μας. Ένα πολιτικό σύστημα ανέχτηκε την λειτουργία αυτού του καρτέλ, τις περισσότερες φορές με το αζημίωτο. Και μπορεί η αλήθεια να είναι υπό διερεύνηση, αλλά είναι πεποίθηση εδραιωμένη στους πολίτες αυτής της χώρας.

Είναι το ίδιο σύστημα που επέλεγε τους προμηθευτές στα νοσοκομεία, που εξέλεγε τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια, που στελέχωνε το δημόσιο, που έδινε επιδοτήσεις κατά το δοκούν, που ξεπουλούσε τράπεζες, έδινε δάνεια σε κολλητούς, που επέλεγε διευθυντές σε οργανισμούς, που επέλεγε στελέχη σε οργανισμούς, που διασπάθιζε το δημόσιο χρήμα, που έφτιαξε συνδικαλιστές οσφυοκάμπτες, που έβγαζε τα χρήματα του στο εξωτερικό.

Φίλε, εσύ που ετοιμάζεσαι να κλείσεις τον δρόμο γιατί δεν έχεις ασθενοφόρο στο κέντρο υγείας, γιατί δεν έχεις αστυνομία, γιατί δεν έχεις καλά σχολεία, γιατί δεν έχεις αυτό για το οποίο έχεις πληρώσει φόρους όλη σου την ζωή, αναρωτήσου γιατί δεν τα έχεις όλα αυτά;

Φταίνε οι πρόσφυγες; Φταίνε οι ξένοι; Φταίνε οι διαφορετικοί από εμάς;
Δεν νομίζω φίλε μου. Αυτοί που προανέφερα φταίνε.

1 σχόλιο: