Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Συνάντηση του Δημάρχου Χαλκηδόνος με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσ/νίκης

συναντηθηκε Χθες Τρίτη 10 Μαΐου 2016, ο Δήμαρχος Χαλκηδόνος κ. Τσουκνιδάς Ιωάννης, είχε συνάντηση με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων περιφέρειας Θεσσαλονίκης κα. Τσιάπαλη Μαρία, την υπεύθυνη αρχαιολόγο της περιοχής κα. Αρβανιτάκη Άννα και τεχνικό κλιμάκιο αρχιτεκτόνων της υπηρεσίας, στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος του Δήμου, που άπτονται των αρμοδιοτήτων της υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκε εκτενώς η αναγκαιότητα της πλήρους ανάδειξης του Μακεδονικού Τάφου ΙΙΙ του Αγίου Αθανασίου, για να καταστεί επισκέψιμος από το κοινό. Οι άνθρωποι της υπηρεσίας, αφού εξιστόρησαν το χρονικό των ενεργειών για την ανάδειξη του έργου από το 1994, ανέφεραν πως στα μέσα του επόμενου μήνα θα έχουν έτοιμες τις δύο (2) νέες στατικές μελέτες (για τον τάφο και την αναμόρφωση του χώρου), ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την προσπάθεια του Δήμου να ενταχτεί το έργο σε κάποιο Ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Επίσης, σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο Ίχναις στην Τούμπα Ταβάς μεταξύ Κουφαλίων-Χαλκηδόνας και τον Τύμβο στη θέση Διπλές Πόρτες(πλησίον της ανατολικής όχθης του Αξιού ποταμού), προτάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων η μέθοδος της ‘διασκόπησης’ σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ., ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος και η δυνατότητα ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων των παραπάνω χώρων.

Στο τέλος η κουβέντα περιστράφηκε γύρω από τα μεγάλα έργα υποδομής που ‘τρέχουν’ αυτή την περίοδο στο Δήμο Χαλκηδόνος, στα οποία είναι απαραίτητη η συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων, δηλαδή το Αρδευτικό δίκτυο Κουφαλίων και τα αποχετευτικά δίκτυα Χαλκηδόνας-Αδένδρου και Μεσημβρίας- Βαθυλάκκου, ώστε μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα να γίνει επικαιροποίηση των τεχνικών δελτίων και να συνεχιστούν ή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες των έργων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου